Kto je zodpovedný za BLOKOVANIE WEBOV? V Čechách sa rozhodovalo
12 | 08 | 2023 I Ivan Mihale

„Nezáväzná politická proklamácia odporúčajúceho charakteru.“ Tak súd označil pokyn blokovať weby v Českej republike. Najvyšší správny súd v Čechách (NSS) zamietol kasačnú sťažnosť neziskových organizácií Institute H21 a Otvorená spoločnosť, ktoré kritizovali minuloročnú výzvu na zablokovanie vybraných dezinformačných webov. Štát výzvou reagoval na vpád ruských vojsk na Ukrajinu. Podľa oboch organizácií išlo o nezákonný zásah.

Žalobu organizácií najprv v januári zamietol Mestský súd v Prahe, podľa ktorého nešlo o autoritatívny pokyn súkromným subjektom, ale skôr odporúčanie alebo žiadosť v praxi nevymáhateľnú. Súhlasné rozhodnutie NSS je dočasne sprístupnené na  úradnej tabuli.

„Súd si je vedomý skutočnosti, že vo verejnom priestore odznelo odporúčanie (inštrukcie/žiadosť) súkromným subjektom o určitý druh konania, ktorého následky sťažovatelia tvrdia, že pociťujú. Nejde však o vynútiteľné konanie zo strany orgánov verejnej moci, ale skôr o nezáväznú politickú proklamáciu odporúčajúceho charakteru,“ stojí v rozsudku.

Česká vláda vlani 25. februára, deň po začatí ruskej invázie na Ukrajinu, schválila  uznesenie ,  ktoré sa týkalo hybridného pôsobenia proti záujmom Česka. "Vláda vyzýva všetky relevantné subjekty na prijatie potrebných opatrení vedúcich k zamedzeniu šírenia nepravdivých a zavádzajúcich informácií v kybernetickom priestore, ktoré slúžia na manipulovanie obyvateľstva Českej republiky smerom k ospravedlneniu a schvaľovaniu aktuálnej ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine," stálo v uznesení.

Z rozsudku:

V ten istý deň Národné centrum kybernetických operácií pri Vojenskom spravodajstve Ministerstva obrany poslalo list združeniu CZ.NIC, v ktorom žiadalo znemožnenie prístupu k dezinformačným stránkam, a priložilo zoznam konkrétnych webov. CZ.NIC potom dočasne zablokovalo weby Aeronet.cz, Protiprúd.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz. V máji potom združenie väčšinu webov zase odblokovalo. Opatrenia prijímali aj operátori a poskytovatelia internetu.

Žaloba Institute H21 a Otvorenej spoločnosti mierila na Ministerstvo obrany, ako zúčastnená osoba v konaní vystupoval operátor O2 Czech Republic. Súd sa v minulosti zaoberal aj inými podnetmi, spochybňujúcimi opatrenia štátu v informačnom priestore po ruskej invázii. Aj vtedy NSS uviedol, že list predstavuje odporúčanie verejnej moci, ktoré bolo iba podnetom správcom webov či mobilným operátorom, a tí ho nemuseli nijako rešpektovať.

"Aj pri rešpektovaní ústavným poriadkom zaručeného práva na informácie ako odrazu slobody prejavu nemožno všeobecne vyvodiť verejné subjektívne právo jednotlivca na prijímanie informácií z konkrétnej internetovej stránky," uviedol NSS v staršom rozhodnutí. Reagovalo na kasačnú sťažnosť muža, ktorý podal neúspešnú žalobu na ochranu pred nezákonným zásahom a dovolával sa možnosti čerpať informácie zo zablokovaných zdrojov.

TOTO je morálny a etický vzor? Gašpar ZVEREJNIL nahrávku čurillovcov
Bývalý prezident Policajného zboru Tibor Gašpar zverejnil nahrávku, v ktorej obvinení v prípade čurillovcov, spomínajú sudkyňu Pamelu Záleskú, ako im “ Pamela hádam vytýči cestu". Začína sa to známej dvojici Záleská- Tódová rúcať? Gašpar zároveň... Čítať ďalej
10 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik