Dzurinda VO VARE: Z volieb NEODSTÚPIME, ani keby prepadli hlasy! (VIDEO)
12 | 08 | 2023 I Diana Zaťková

Modrí, Most-Híd, Aliancia ani zoskupenie strán okolo Maďarského fóra (MF) neplánujú odstúpiť z predčasných parlamentných volieb ani s rizikom prepadnutia hlasov. Lídri strán to uviedli v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Predseda strany Aliancia-Szövetség Krisztián Forró zároveň ostatné spomenuté subjekty vyzval, aby z volieb odstúpili. Na pretrase bolo aj zatknutie Tibora Gašpara.

Zubami - nechtami

Modrí, Most-Híd podľa svojho lídra Mikuláša Dzurindu budú 30. septembra vo voľbách kandidovať. Podotkol, že chce dotiahnuť Európsku úniu na Slovensko. "Dnes mám pocit, že európske máme len ceny, ale všetko ostatné má od Európy ďaleko," skonštatoval. Predseda zoskupenia strán okolo MF Zsolt Simon uviedol, že ak by z politického boja ustúpili, volič maďarskej menšiny by nemal inú možnosť, "len voliť alternatívu, ktorá by mohla skončiť pri Ficovi". Predseda Aliancie verí, že sa do parlamentu dostanú. "Sme hlasom južného a východného Slovenska, neodstúpime," vyhlásil.

Pomoc v súvislosti s vysokými cenami energií by mala byť podľa nich adresná. Problémom je podľa nich najmä dovoz a ceny plynu. Podľa Simona sa treba zamerať na zásobovanie z iných krajín ako z východu. Forró dodal, že problematiku je potrebné riešiť koordinovane na vyššej úrovni, nielen na úrovni SR.

Riešenie zadlženia krajiny vidia napríklad v reformách či v "zoštíhlení" a zefektívnení štátnej správy. Podľa Simona tiež treba zmodernizovať vyššie územné celky. Forró dodal, že štát by mal samosprávam viac pomáhať pri projektoch a tiež efektívnejšie využívať eurofondy. Dzurinda by sa v prvom rade zameral na naštartovanie ekonomiky. "Lebo keď bude viac peňazí, môžeme sa baviť o reformách vrátane fiškálnej decentralizácie," vysvetlil.

Reformu tiež podľa Simona potrebuje zdravotníctvo. "Potrebujeme ho zabezpečiť tak, aby sme pacienta zachytili včas a liečili ho doma, nie na lôžku v nemocnici," podotkol. Otázku nedostatku lekárov by Forró riešil zavedením povinnosti absolventov lekárskych fakúlt pracovať na Slovensku určitú dobu po ukončení štúdia. Podľa Dzurindu je pre celý sektor v prvom rade potrebné nájsť kvalitného krízového manažéra s jasnou víziou.

Fico vyzýva Čaputovú: Bojíme sa o ŽIVOT Tibora Gašpara! (VIDEO)
Títo grázli na NAKA sú schopní všetkého! Výzva prezidentke Čaputovej, aby zasiahla do hrubého porušovania ľudských práv zástupcov opozície! Takáto je téma sobotnej tlačovej konferencie Smeru-SSD. Opozičný líder Robert Fico apeluje na hlavu štátu,... Čítať ďalej
12 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Načasovanie toho, čo sa stalo, je minimálne zaujímavé

Aktuálne na Slovensku rezonuje obvinenie policajného exprezidenta Tibora Gašpara, ktorý sa nachádza na vysokom mieste na kandidátke strany Smer-SD. Predseda Smeru Robert Fico hovorí o likvidácii opozície. Predseda strany Modrí, Most-Híd Mikuláš Dzurinda v tejto súvislosti deklaroval, že orgány činné v trestnom konaní majú jeho dôveru. 

Líder Maďarského fóra v spojení so stranami ODS, ZR, RK, DS Zsolt Simon takisto potvrdil, že polícia má jeho dôveru. Poukázal zároveň na to, „koľko zla“ podľa neho „napáchal Smer, keď bol vo vláde“. „Osobne si myslím, že Slovensko by bolo oveľa kľudnejšie, keby aj Robert Fico a Kaliňák si išli na nejaký čas oddýchnuť do väzenia. Ale to je môj subjektívny názor,“ povedal Simon.

Predseda strany Alianica – Szövetség Krisztián Forró si myslí, že Gašparov prípad treba nechať na orgány činné v trestnom konaní. Zároveň však v relácii Sobotné dialógy doplnil, že „načasovanie toho, čo sa stalo, je minimálne zaujímavé“. Forró poukázal na to, že dôveryhodnosť polície medzi občanmi podľa prieskumov klesá.

Záznam diskusnej relácie RTVS Sobotné dialógy:

Situáciu na Slovensku komentoval aj maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó. Ten sa vyjadril, že Tibor Gašpar sa stal terčom honu. V súvislosti s tým, že maďarský minister sa vyjadruje ku slovenskej kauze, ktorá je doposiaľ živým prípadom, Forró zdôraznil, že „každý má právo vyjadriť si svoj názor“. Dzurinda hovorí o provokáciách a Zsolt Simon poukázal na to, že tento prípad nie je prvým, keď sa šéf maďarskej diplomacie vyjadruje na podporu strany Smer. 

Forró regoval, že Dzurinda a Simon sa pri kritike maďarských politikov dopúšťajú práve toho, čo im sami vyčítajú. „Ako sa správajú maďarskí politici alebo čo sa deje v maďarsku, to teraz odsudzujú, komentujú a vyjadrujú sa k tomu,“ skritizoval predseda strany Alianica – Szövetség.

Szijjártó: Liberálny mainstream sa neštíti ničoho! ÚTOK NA SMER rezonuje i v zahraničí
„Liberálny mainstream sa neštíti ničoho“. Na celom svete sa uskutočňuje stíhanie politikov, ktorí sú v opozícii voči medzinárodnému liberálnemu mainstreamu a odvážne zastávajú národné záujmy. Uviedol to v sobotu na sociálnej sieti maďarský minister... Čítať ďalej
12 | 08 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik