Čo tam po Ukrajine! LETÍME NA MESIAC
12 | 08 | 2023 I Diana Zaťková

Rusko spustilo prvú misiu na Mesiac po takmer 50 rokoch, informuje Breitbart. Štart lode Luna-25 na Mesiac z ruského kozmodrómu Vostočnyj na Ďalekom východe je prvým ruským štartom od roku 1976, keď bolo súčasťou Sovietskeho zväzu.

Vesmírne superveľmoci

Očakáva sa, že ruský lunárny lander dosiahne Mesiac 23. augusta, približne v rovnaký deň ako indická loď, ktorá bola vypustená 14. júla. Ruskej kozmickej lodi bude cesta do blízkosti Mesiaca trvať asi 5,5 dňa, potom strávi tri až sedem dní dní na obežnej dráhe vo vzdialenosti asi 100 kilometrov predtým, ako sa vydá na povrch.

Iba tri vlády zvládli úspešné pristátie na Mesiaci: Sovietsky zväz, Spojené štáty americké a Čína. India a Rusko sa snažia ako prvé pristáť na južnom póle Mesiaca.

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos uviedla, že chce ukázať, že Rusko „je štát schopný dopraviť náklad na Mesiac“ a „zaistiť Rusku zaručený prístup na povrch Mesiaca“.

„Štúdium Mesiaca nie je cieľom,“ povedal Vitalij Egorov, populárny ruský vesmírny analytik. "Cieľom je politická súťaž medzi dvoma superveľmocami - Čínou a USA - a množstvom ďalších krajín, ktoré si tiež chcú nárokovať titul vesmírnej superveľmoci."

Česko je na nohách - Ukrajinec znásilnil 15 ročné dievča
Mala iba pätnásť rokov, aby si zachránila život, simulovala, že je mŕtva. Osemnásťročný Ukrajinec v Plzni brutálne znásilnil a pokúsil sa zabiť o tri roky mladšie dievča. Na sociálnych sieťach sa už ľudia zvolávajú k sobotnému protestu práve proti... Čítať ďalej
11 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Nová éra

Sankcie uvalené na Rusko po invázii na Ukrajinu mu sťažujú prístup k západným technológiám, čo má vplyv na jeho vesmírny program. Luna-25 bola pôvodne určená na prepravu malého mesačného roveru, ale od tejto myšlienky sa upustilo, aby sa znížila hmotnosť plavidla a zvýšila sa spoľahlivosť, hovoria analytici.

"Zahraničná elektronika je ľahšia, domáca elektronika je ťažšia," povedal Egorov. "Zatiaľ čo vedci môžu mať za úlohu študovať mesačnú vodu, pre Roskosmos je hlavnou úlohou jednoducho pristáť na Mesiaci - získať stratené sovietske odborné znalosti a naučiť sa, ako túto úlohu vykonávať v novej ére."

Podľa videa z Roskosmosu odštartovala Luna-25 bezchybne z kozmodrómu Vostočnyj na ruskom Ďalekom východe. Kozmodróm je domácim projektom ruského prezidenta Vladimira Putina a je kľúčom v jeho snahách urobiť z Ruska vesmírnu superveľmoc a presunúť ruské štarty z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane.

Južný pól Mesiaca

Predchádzajúci indický pokus o pristátie na južnom póle Mesiaca v roku 2019 sa skončil, keď lander narazil na povrch Mesiaca.

Lunárny južný pól je mimoriadne zaujímavý pre vedcov, ktorí sa domnievajú, že trvalo zatienené polárne krátery môžu obsahovať vodu. Zamrznutú vodu v skalách by budúci prieskumníci mohli premeniť na vzduch a raketové palivo.

„Mesiac je z veľkej časti nedotknutý a na jeho tvári je napísaná celá história Mesiaca,“ povedal Ed Bloomer, astronóm z britského Kráľovského observatória v Greenwichi. "Je to nedotknuté ako nič, čo vidíte na Zemi. Je to jedno obrovské laboratórium."

Luna-25 má odobrať vzorky mesačných hornín a prachu. Vzorky sú rozhodujúce pre pochopenie mesačného prostredia pred vybudovaním akejkoľvek základne, „inak by sme mohli stavať veci a museli by sme ich o šesť mesiacov neskôr zavrieť, pretože všetko by bolo efektívne poprášené pieskom,“ povedal Bloomer.

Čo Rusi zničili, o čom Kyjev mlčí...
Rusko zničilo tunel v Zakarpatsku. V piatok 11. augusta ruské letecké a kozmické sily, zdá sa, prvýkrát spustili raketový útok na tunel v Zakarpatsku. Nejaký čas po leteckej operácii ukrajinské zdroje informovali o údere na "istý civilný objekt".... Čítať ďalej
11 | 08 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik