Zoskupenie strán okolo MF sa v školstve zameria na zníženie segregácie
10 | 08 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Zoskupenie strán Maďarské fórum (MF), Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana sa chce v rámci školstva zameriavať na inklúziu a znižovanie segregácie, najmä pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a rómskych komunít, ale aj na vytvorenie autonómnych škôl. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedla Ingrid Lukáčová zo zoskupenia strán.

"Pri diagnostikovaní rómskych žiakov v segregovaných rómskych komunitách dochádza k veľmi častému zlému diagnostikovaniu na základe jazykovej bariéry," uviedla Lukáčová. Na základe toho podľa nej tieto deti nemajú možnosť zapojiť sa do vzdelávacieho systému a končia na úrade práce.
Ako dodala, chýbajú odborníci, ktorí by pomohli týmto deťom prekonať jazykovú bariéru. Umiestnenie školských asistentov, špeciálnych pedagógov a psychológov by malo podľa nich byť v takomto prostrední samozrejmosťou.

Taktiež zdôrazňujú potrebu asistentov s ovládaním rómskeho jazyka. "Je to jediným možným a úspešným riešením, ako zabezpečiť úspech detí s rómskym materinským jazykom v školách," uviedla Lukáčová. Dodala, že treba tiež podporiť celodenné vzdelávanie, keďže mnohé deti nemajú doma zázemie na vypracovanie domácich úloh a rozvoj zručností.

Prioritou ich programu v školstve je aj vytvorenie autonómnych škôl s vysokým stupňom slobody pri zamestnávaní a odmeňovaní učiteľov, tvorbe vzdelávacieho obsahu, nastavení dizajnu školy a priebehu vyučovania, ako aj pri využívaní financií a zdrojov v škole. Boli by limitované pre školy s najhoršími výsledkami žiakov.
V kontexte stredného školstva sa zas zameriavajú na posilnenie absolventov dvojročných odborov a rozšírenie možností na ich ďalšie vzdelávanie. Rovnako chcú podporovať rozširovanie kapacít pre žiakov s vyučovacím maďarským materinským jazykom v regiónoch, kde je to potrebné.

Zdôraznili tiež dôležitosť normatívneho financovania materských škôl bez ohľadu na zriaďovateľa s cieľom stabilizovať finančnú situáciu a podporiť tvorbu nových kapacít. Plánujú podporovať kurikulárnu reformu a liberalizovať trh s učebnicami. Záverečným bodom ich programu je rekonštrukcia budov a internátov bratislavských univerzít.

Vyhráža sa Púchovský politikom? Taraba sa odhodlal na RÁZNY krok!
Po posledných udalostiach s duom Tódová- Záleská, má Slovensko zarobené na ďalší veľký škandál. Poslancovi Tomášovi Tarabovi (SNS / Život-NS) v messengeri pristála správa z profilu, ktorý sa javí, ako profil admina stránky Hoaxy a podvody – Polícia... Čítať ďalej
10 | 08 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik