Sporný paragraf 363 nie je nadužívaný. Pamätáte si, kto ho zaviedol? (VIDEO)
10 | 08 | 2023 I Eka Balašková

Nezaradená poslankyňa Denisa Saková (Hlas-SD) na príklade suseda, ktorý bol obvinený z vykradnutia pivnice, no v tom čase bol na dovolenke, vysvetľuje dôležitosť paragrafu 363 v slovenskom právnom systéme. V diskusii sa stretla s Jurajom Šeligom (Demokrati, ktorý je jedným z najhorlivejších bojovníkov nie len proti tomuto paragrafu, ale všeobecne proti generálnemu prokurátorovi Žilinkovi.

Saková však hovorí aj o tom, ako funguje vyšetrovanie – kým sa začne vyšetrovať, tím je zrušený a prípady riešia samotní vyšetrovaní. Pripomenula tiež, kto do praxe zaviedol paragraf 363, pričom GP Žilinka ho podľa čísel káuz a spisov nenadužíva. Nemyslí si to však Juraj Šeliga, ktorý Žilinku dlhodobo kritizuje. Ten však Šeligovo počínanie považuje za účelové a nekompetentné.

Dá sa na Slovensku veriť v spravodlivosť?

„Dostali sme správu do parlamentu, ktorú prečítal predseda parlamentu Boris Kollár, bolo to v roku 2021, že policajti páchajú trestnú činnosť, že nahovárajú kajúcnikov, aby krivo vypovedali a usvedčovali na objednávku ľudí, ktorých si vyšetrovatelia vyberú,“pripomína Saková. Dodáva tiež, že keď sa to celé malo vyšetriť, bol vyšetrovací tím zrušený. Myslí si tiež, že keď sú vyšetrovatelia obvinení, majú sa obvinenia prešetriť a preveriť, či páchali, alebo nepáchali trestnú činnosť.

„Namiesto toho sú povýšení, dostanú sa do vyšších hodností a vzhľadom na to, že vyšetrovací tím Oblúk bol rozpustený, my dodnes nevieme, či tú trestnú činnosť páchali, alebo nie,“ upozorňuje Saková.

ZÚFALSTVO DEMOKRATOV POKRAČUJE! Šeliga predvolaný na políciu, Žilinka reaguje (VIDEO)
§ 363 Kaliňákovi? Žilinka a jeho námestníci každý deň potvrdzujú potrebu reformy generálnej prokuratúry, myslí si demokrat Juraj Šeliga. Jeho strana zvolala tlačovku a tá len dokázala zúfalstvo Demokratov. Žilinka nemohol nereagovať. Vraj... Čítať ďalej
07 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Máme nedostatok vyšetrovateľov?

Saková, ako bývalá ministerka, odhaduje, že NAKA má zhruba tri stovky vyšetrovateľov. Neverí preto, že len štyria z nich sú schopní prebrať tieto prípady a podľa zákona to vyšetriť. Navyše pripomína, že jeden z tej skupiny vyšetrovateľov sa k trestnému činu aj priznal.

Facebook Maroš Žilinka | Maroš Žilinka

363-jka ako opravný prostriedok

Saková na príklade oprávneného použitia paragrafu 363, proti ktorému brojí jej spoludiskutér poukázala na fakt, že nie je nadužívaný, dokonca že je, ako opravný prostriedok, nevyhnutný.

"Roky počúvame od politikov pravice, ako sa tu nadužíva par. 363 generálnym prokurátorom. Pravda, ktorú nechcú politici pravice počuť, je taká, že par. 363 bol zavedený za pravicových vlád M. Dzurindu do našej legislatívy a M. Žilinka ho nepoužíva viac, ani menej, ako jeho predchodcovia. Stačí pozrieť na čísla káuz a spisov,“upozornila Saková.

Paragraf 363 ako ochrana „našich ľudí“

"Ak by niekto povedal, že Žilinka je Ficov, Kaliňákov a Gašparov atómový kufrík, súhlasím s ním. Dnešok to opäť potvrdzuje. Ochrana našich ľudí začína pred voľbami. A toto je len ukážka toho, čo nás môže čakať po voľbách. Preto musí vzniknúť silná demokratická vláda bez SMERu a HLASu, ktorá bude schopná reformovať prokuratúru a nerozháda sa po prvej koaličnej rade," vyjadril sa ešte začiatkom týždňa Juraj Šeliga.

Facebook Juraj Šeliga | Juraj Šeliga

Reagoval aj GP

„Považujem to nielen za zavádzajúce a účelové, ale aj svedčiace o odbornej nekompetentnosti a neznalosti vývoja ústavnej a zákonnej úpravy postavenia slovenskej prokuratúry,“ ohradil sa Maroš Žilinka na sociálnej sieti voči pondelkovým Šeligovým útokom.

Pokojná a vecná odpoveď Žilinku na jeho kritiku zo strany zúfalcov a diletantov
Generálna prokuratúra sa už po niekoľkýkrát stala terčom verbálnych atakov bývalej vládnej koalície, zvlášť Juraja Šeligu z Demokratov. Po tom, ako bol Robert Kaliňák (Smer-SSD) oslobodený spod obvinenia z korupcie, sa nevyberaným spôsobom ozval... Čítať ďalej
09 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik