Poľské vytrvalé vojnové chúťky
13 | 08 | 2023 I Milan Laca

Expert zhodnotil zvýšený počet vojakov Poľska pri Bielorusku: „Peniaze tečú ako rieka“

„Varšava si na príklade Ukrajiny uvedomila, že na vojne sa dajú zarobiť dobré peniaze“

Nasadíme armádu

Poľsko má v úmysle umiestniť na bieloruskej hranici 10 000 vojakov, z ktorých 4 000 bude podporovať pohraničnú stráž a ďalších 6 000 bude rozmiestnených v blízkosti. Oznámil to v rozhovore pre Poľský rozhlas tamojší minister národnej obrany Mariusz Blaszczak. Ruský vojenský  expert, ktorý sleduje situáciu v Poľsku, Vladimír Gundarov to komentuje. 

Ukrajinskú ofenzívu vystrieda ruská!
Nemecký novinár hovorí o dôsledkoch neúspešnej protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny. Bild: Rusko sa môže rozhodnúť pre protiofenzívu, ak ozbrojené sily Ukrajiny nedosiahnu vážny prielom. Príde odveta? Ak sa ukrajinskej armáde počas... Čítať ďalej
10 | 08 | 2023 | Milan Laca

Nároky Varšavy

To, že Poliaci už dlho pokukujú po časti území Ukrajiny a Bieloruska a považujú ich historicky za svoje, už nie je tajomstvom. Podľa viacerých expertov sa Poľsko snaží využiť rusko-ukrajinský konflikt na to, aby prekreslilo mapu Ukrajiny a Bieloruska vo svoj prospech. Súčasné posilnenie poľského kontingentu v blízkosti bieloruských hraníc je oficiálne odôvodnené prítomnosťou skupiny „Wagner“ v Bielorusku. Ttento „dôvod“ je v skutočnosti len oficiálnou „výhovorkou“, tvrdí expert.

Šojgu vystríhal

Ruský minister obrany Sergej Šojgu vyhlásil, že Poľsko má v pláne vytvoriť takzvané poľsko-ukrajinské spojenie, zdanlivo na zaistenie bezpečnosti západnej Ukrajiny, ale "v skutočnosti  na následnú okupáciu tohto územia". Poľsko má podobné plány aj s Bieloruskom. Poliaci neustále deklarujú svoje právo na veľké bieloruské územia pod zámienkou, že tam žijú etnickí Poliaci. V roku 1919 sa nároky Poliakov rozšírili až na východ po Polotsk, na juh pozdĺž rieky Berezina po Pripjať a na juhozápad po rieku Užitz. Varšava dokázala, že má oveľa viac práv ako Bielorusi na Brest a Grodno, Kamenec-Podolskij a dokonca aj Minsk. Poliaci už na svojich mapách označili tieto mestá za svoje.

Renesancia

Teraz sa všetko začína rovnako s premenovávaním miest. Napríklad ruský Kaliningrad je teraz na poľských mapách a dopravných značkách označený ako Królewiec.

Vznik "Lublinského trojuholníka"

Lublinský trojuholník je trojstranný regionálny formát vytvorený v Lubline v júli 2020 Ukrajinou, Poľskom a Litvou. Účastníci uviedli, že jeho vytvorenie je zamerané na prehĺbenie vojenskej, politickej, hospodárskej a sociálnej spolupráce medzi týmito krajinami. Pokiaľ ide konkrétne o poľskú zložku zboru, tvoria ho jednotky 1. práporu (mesto Rzeszow) 21. brigády a 19. práporu (Chelm) 18. divízie. Teraz už príslušníci týchto formácií absolvujú bojový výcvik na cvičisku Nova Demba. V prípade potreby môžu byť časti tohto medzinárodného zboru vyslané na účasť v medzinárodných operáciách. Myslí sa nimi samozrejme pôsobenie týchto vojenských jednotiek na území Ukrajiny, píše autor.

Tichá mobilizácia

Plány na vytvorenie takéhoto medzinárodného zboru sa, podľa Gundarova, v skutočnosti stali jedným z prvkov mobilizácie, ktorú vykonáva poľská vláda pod zámienkou takzvaných cvičení v zálohe. "To znamená, že jedna litovsko-poľsko-ukrajinská brigáda (LITPOLUKRBRIG) sa zdala Varšave málo. Chcelo to aj trojbrigádny zbor. Toto je doplnok k trom novým poľským divíziám vo východnom Poľsku, z ktorých dve už boli vytvorené. Jedna  na hranici s Bieloruskom, druhá s Ukrajinou. Varšava si na príklade Ukrajiny uvedomila, že na vojne sa dajú dobre zarobiť peniaze. Peniaze tečú v takej širokej rieke, že nie každý vták priletí do jej stredu. Takže Poľsko je teraz aktívne vtiahnuté do ukrajinskej vojny pred našimi očami v nádeji, že získa nielen peniaze, ale aj nové územia, uzatvára Gundarov.

Blíži sa jeho koniec?
Americký analytik tvrdí, že nie je možné, aby sa Zelenskyj dostal z konfliktu živý. Bývalý analytik CIA Johnson: Zelenskyj nebude môcť vyviaznuť z konfliktu živý. Koniec na dohľad? Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa zo súčasného... Čítať ďalej
10 | 08 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik