VYZLEČIE SI TALÁR? Záleská svojím mlčaním RISKUJE!
09 | 08 | 2023 I Diana Zaťková

Záleská riskuje pozastavenie výkonu funkcie sudkyne! Tvrdí to sudkyňa Krajského súdu v Bratislave a členka Súdnej rady SR Dana Jelinková Dudzíková v relácii Anky Žitnej Lučaiovej TERAZ TAKTO. "Znepokojuje ma jej mlčanie. Lebo sudca by sa mal k takýmto skutočnostiam postaviť čelom. Sudca je autorita v talári. Ako očakávať, že bude v súdnej sieni vyvodzovať zodpovednosť, ak ona sama necíti potrebu vystúpiť pred verejnosť a dať všetko na pravú mieru,” okomentovala jej mlčanie.

V nedeľu sa prevalil roky ututlávaný vzťah elitnej sudkyne Záleskej, ktorá rozhoduje o osude politikov a mienkotvornej novinárky Tódovej, ktorá roky disponuje exkluzívnymi informáciami vo veciach, v ktorých Záleská rozhoduje a publikuje o tom články.

Odhalenie, že sudkyňa Záleská je ubytovaná v jednej izbe s novinárkou v zariadení Vila Zvonica v Novej Lesnej, priniesol novinár Martin Daňo. Zverejnené video vyvolalo pohoršenie z dôvodu, že Tódová informuje o veľkých trestných kauzách. Zároveň zo strany niektorých politikov čelí dlhodobo podozreniam, že zverejňuje informácie nezákonne uniknuté zo živých spisov. Odhalenie blízkeho vzťahu novinárky so sudkyňou preto rozbehlo špekulácie, či sa Tódová práve týmto spôsobom nedostáva k citlivým informáciám, píše Plus 1 Deň.

Tatragate: Daňo má aj videá, ktoré zverejňovať nechce (VIDEO)
Autor videa „nachytaných“ výletníčok novinárky Moniky Tódovej a sudkyne ŠTS Pamely Záleskej postupne púšťa ďalšie materiály, ktoré získal v tatranskom penzióne. Sám autor tento prípad nazval Tatragate. V tomto prípade totiž nejde o blízkom vzťahu... Čítať ďalej
08 | 08 | 2023 | Eka Balašková

‚Nepotreba‘ postaviť sa zodpovednosti čelom

Téme sa venovala aj relácia TERAZ TAKTO s Ankou Žitnou, ktorej hosťom bola sudkyňa Krajského súdu v Bratislave a členka Súdnej rady SR Dana Jelinková Dudzíková. Podľa jej slov informácie, ktoré boli zverejnené, vrhajú veľmi zlé svetlo na justíciu a sú priťažujúcimi okolnosťami vo vzťahu k sudkyni Špecializovaného trestného súdu Pamele Záleskej.

„Znepokojuje ma skutkový stav, ktorý nastal, teda jej mlčanie a jej ‚nepotreba‘ sa postaviť zodpovednosti čelom, pretože sudca by mal ísť iným vzorom,“ povedala Jelinková Dudzíková.

"Aká môže byť ona teraz autorita v talári v pojednávacej sieni a očakávať od účastníkov konania, že bude vynucovať cez právne prostriedky splnenie povinností alebo vyvodzovať zodpovednosť, keď ona sama necíti potrebu predstúpiť pred médiá alebo pred Súdnu radu a dodatočne vysvetliť a dať všetko na pravú mieru?“ pýtala sa ďalej.

FB/A. Žitná Lučaiová | Sudkyňa Dana Jelínková Dudzíková

A čo je teda v neporiadku a prekáža jej na videu, na ktorom nasnímali spoločnú dovolenku novinárky a sudkyne? „Budí to dojem nevhodnosti a budí to objektívny dojem otázok a pochybností o tom, či sudkyňa urobila všetky opatrenia vo svojom osobnom živote, aby sa javila vo vzťahu k verejnosti nezávislo a nestranne,“ vysvetlila členka Súdnej rady.

Naskytá sa tiež otázka, či sú dôsledkom nových zistení spochybniteľné závery trestných procesov, v ktorých rozhodovala práve Záleská. „Sú vážne kontaminované,“ reagovala na otázku. Vzhľadom na blízky vzťah sa vraj bude musieť spätne identifikovať, či tam náhodou neboli konania, keď mala sudkyňa tieto skutočnosti oznámiť, a či sa teda nevyvodí disciplinárna zodpovednosť.

Mal Fico skončiť ako generál Lučanský?
V kontexte udalostí dávnejších i nedávnych, v súhre istej "skupinky", ktorá neustále "zachraňuje" demokraciu, ale aj zo statusu poslankyne Romany Tabák to vlastne priamo vyplýva. A dokazuje to čoraz neurotickejšie správanie sa a vyjadrovanie... Čítať ďalej
08 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Dočasné pozastavenie výkonu funkcie?

Podľa Jelinkovej Dudzíkovej by bolo potrebné vážne sa zaoberať tým, či dočasne nepozastaviť výkon funkcie Záleskej, kým sa veci nevysvetlia. „Je namieste, aby Súdna rada využila inštitút dočasného pozastavenia výkonu funkcie sudkyne Záleskej, pretože sú tu dôvodné pochybnosti, ktoré vrhajú zlé svetlo na celú justíciu,“ vyhlásila.

To nie je otázka jej súkromného života, to je otázka vnímania justície v očiach verejnosti a tá dôveryhodnosť je neskutočne krehká,“ vysvetľovala ďalej. Lehota na pozastavenie výkonu funkcie sudcu je maximálne 6 mesiacov.

Súdna rada sa má právo sudkyne pýtať aj na také detaily, kto platil za dané ubytovanie alebo či tam chodila opakovane. „Pokiaľ to neplatila pani Záleská, tak je problém, pretože prikrmujeme sudcu,“ vysvetlila Jelinková Dzudzíková.

Pokiaľ neexistujú oficiálne účtovné doklady znejúce na meno pani sudkyne, že ona to zaplatila, je to problém, lebo buď ju prikrmovala novinárka, alebo majiteľ penziónu,“ podotkla ďalej. Problém je však aj vtedy, ak by sa ukázalo, že penzión zaplatila Záleská. Vznikli by totiž otázky, či je vhodné, aby sudca platil novinárovi takéto pobyty, a či si náhodou takýmto spôsobom nekupuje dobrý imidž.

Monika Tódová sa vyjadrila: "Neskrývame sa a nerobíme nič zlé"
"Investigatívna" novinárka Denníka N Monika Tódova zverejnila reakciu na aféru so sudkyňou Špecializovaného trestného súdu Pamelou Záleskou. Na webe dennikn.sk sa 8.8.2023 o 18.59 objavil text, ktorý mal titulok "Newsfilter: Čo by ste mali vedieť... Čítať ďalej
09 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik