Para píše Hrubalovi, Mazák chráni rodinný vzťah novinárky a sudkyne
09 | 08 | 2023 I Eka Balašková

Po tom, ako Martin Daňo zverejnil video, svedčiace o spoločnom víkende elitnej sudkyne a novinárskej špičky, sa ozval aj advokát Marek Para. Ten zastupuje mnohých klientov práve v kauzách, o ktorých rozhodovala sudkyňa Pamela Záleská a informovala Monika Tódová a jej nadriadeného – Jána Hrubalu listom požiadal o vyvodenie disciplinárnej zodpovednosti

Para sa obrátil na Hrubalu práve na základe rozhodovania Záleskej v exponovaných kauzách, v ktorých figurovali aj jeho klienti. V liste uvádza aj fakt, že novinárka, ktorá v niektorých veciach vystupuje, ako poškodená, nie je vo svojich článkoch objektívna. Čo sa týka Hrubalovej podriadenej Para očakáva, že sa postaví pred disciplinárnu komisiu. Pred Súdnou radou už Záleská stála niekoľkokrát, v marci boli predmetom dokonca aj jej vzťahy s Denníkom N, o čom hovorí aj členka Súdnej rady Dana Jelínková. Jej nadriadený Ján Mazák však argumentuje, že keďže ide o súkromie Tódovej a Záleskej, ktoré chráni aj Ústava, aj medzinárodné právo, nie je dôvod postaviť ju pred Súdnu radu. Problém nevníma ani Monika Tódová

List Záleskej šéfovi

"Obraciam sa na Vás s podnetom na vyvodenie disciplinárnej zodpovednosti proti sudkyni Špecializovaného trestného súdu Mgr. Pamele Záleskej, nakoľko vzniká podozrenie z neoprávneného úniku informácií z prostredia Špecializovaného trestného súdu v prospech redaktorky Denníka N Moniky Tódovej a zamlčiavania informácií o ich vzájomnom partnerskom vzťahu v trestných veciach vedených pod sp.zn. PK-2T/32/2019 a sp.zn. 13T/1/2023, napriek vedomosti sudkyne, že takýto blízky vzťah musela oznámiť, nakoľko mal a má význam pre jej vylúčenie z vykonávania úkonov v predmetných trestných veciach,"píše Marek Para šéfovi Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Jánovi  Hrubalovi.

VYZLEČIE SI TALÁR? Záleská svojím mlčaním RISKUJE!
Záleská riskuje pozastavenie výkonu funkcie sudkyne! Tvrdí to sudkyňa Krajského súdu v Bratislave a členka Súdnej rady SR Dana Jelinková Dudzíková v relácii Anky Žitnej Lučaiovej TERAZ TAKTO. "Znepokojuje ma jej mlčanie. Lebo sudca by sa mal k... Čítať ďalej
09 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Neschvaľuje ani Tódovej postupy

"Je možné viesť rozsiahle polemiky o tom, či je morálne, že novinárka, ktorá je sama v procesnom postavení poškodenej (trestná vec vedená PPZ, NaKA VY), nakoľko sa v prípade tzv. „sledovania novinárov“ domáha potrestania Mariana Kočnera a Ing. Norberta Bödöra píše články o týchto osobách a subjektívne hodnotí skutočnosti, ku ktorým (logicky ani nemôže) nie je schopná zaujať objektívny postoj," nevynecháva z celej veci ani Tódovú.

Predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala a jeho výroky sú pre právničku Juditu Laššákovú veľkým sklamaním. FOTO - TASR

Vyvodí zodpovednosť?

Para pokračuje tým, že predseda ŠTS by mal uznať, že aj novinári potrebujú informácie, ktoré nie sú verejné. Preto vzťah medzi sudcom/sudkyňou a novinárkou/novinárom, venujúcim sa takmer výhradne  exponovaným kauzám, podľa Paru nie je „celkom vhodný“. Vzťah dvoch dám nevrhá dobré svetlo na systém súdnictva a na ŠTS zvlášť.

„Predovšetkým vzbudzuje legitímne otázky o zachovaní dôvernosti informácií z prostredia Špecializovaného trestného súdu,"konštatuje Para v liste, pričom očakáva, že Hrubala bude aplikovať rovnaký meter a podnikne kroky smerujúce k disciplinárnej zodpovednosti proti Záleskej pred príslušnými orgánmi.

Pred Súdnou radou už stála

Členka Súdnej rady Dana Jelínková týmto odhalením nebola vôbec prekvapená, u Mimi Šramovej dokonca skonštatovala, že toto je ten posledný dielik skladačky, ktorý potrebovala, aby jej zapadol do obrazu o sudkyni Záleskej. Jelínková tiež pripomína, že práve Monika Tódová mala roky ako keby exkluzivitu na informácie týkajúce sa ŠTS, bolo Záleskej povinnosťou vyjadriť sa v marci pred Súdnou radou k tomuto vzťahu.

"Ona sa nevyjadrila, tým pádom ja som to vyhodnotila tak, že podnet, ktorý bol daný na ňu, je dôvodný, pretože nevyvrátila žiadne pochybnosti," konštatuje sudkyňa s tým, že podľa nej jej kolegyňa porušila etický kódex a je načase zaoberať sa jej sudcovskou spôsobilosťou, Medzi predpoklady sudcovskej spôsobilosti totiž patrí aj morálny štandard a integrita.

Tatragate: Daňo má aj videá, ktoré zverejňovať nechce (VIDEO)
Autor videa „nachytaných“ výletníčok novinárky Moniky Tódovej a sudkyne ŠTS Pamely Záleskej postupne púšťa ďalšie materiály, ktoré získal v tatranskom penzióne. Sám autor tento prípad nazval Tatragate. V tomto prípade totiž nejde o blízkom vzťahu... Čítať ďalej
08 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Mazák nemá dôkazy

Predseda Súdnej rady však tvrdí, že Súdna rada o porušovaní povinnosti sudkyne nemá dôkazy, preto nevidí dôvod, aby sa týmto prípadom zaoberala.

„Zásah Súdnej rady by prichádzal do úvahy len vtedy, ak by sa nepochybne dokázalo, že táto sudkyňa sa dopustila v občianskom živote niečoho, čo je nezlučiteľné s jej povinnosťami, napríklad, ako sa jej to stále bez dôkazov podsúva, že by poskytovala informácie zo spisov, v ktorých je zákonnou sudkyňou. Také niečo sa dodnes nepreukázalo a Súdnej rade sa nepredložili dôkazy o porušovaní povinností menovanej sudkyne,"vyjadril sa Mazák. To, že má vzťah s Monikou Tódovou nie je podľa neho dôvod na to, aby sa Záleská postavila pred Súdnu radu.

„Neviem o tom, že by sa u nich riešili konflikty záujmov len preto, lebo manželia pôsobia v exponovaných právnických profesiách. Bez dôkazov o porušení ich profesionálnych povinností," dodal na margo toho, že pozná množstvo rodín, v ktorých obaja manželia pôsobia v rámci súdnej moci.

Ján Mazák FOTO TASR - Jaroslav Novák

Je to rodinný vzťah

Ján Mazák argumentuje tým, že rodinný vzťah, za aký považuje vzťah sudkyne a novinárky, je chránený Chartou základných práv EÚ a Súdnym dvorom EÚ.

„Charta základných práv má prednosť pred naším základným zákonom a rozsudky Súdneho dvora sú záväzné aj pre Slovensko. Podobne je formulovaná i ochrana rodinných vzťahov v Dohovore o ochrane ľudských práv a základných slobôd a v judikatúre Európskeho súdu pre ľudské práva," upozornil s tým, že rodinu a súkromie chráni aj Ústava SR. Podľa Mazáka by teda bolo nešťastné postaviť Súdnu radu do pozície porušovateľa základných práv, ktoré garantuje ako Ústava, tak aj medzinárodné právo.

Jedna z aktérok problém nevidí

Monika Tódová, novinárka Denníka N, najprv robila spravodajstvo a neskôr prešla na publicistiku. Pochválila sa, že robí podcasty, diskusie a píše Newsfilter a v ňom hodnotí aj prácu Špecializovaného trestného súdu, ale nie Pamely Záleskej. 

„Obe máme povolanie, ktoré je vo verejnom záujme, a k práci vždy pristupujeme maximálne eticky. V jej prípadoch som procesne nijako nefigurovala, nebola som obvinená ani poškodená. Pamela Záleská je pre mňa eticky a morálne veľký vzor, jej prácu obdivujem a aj vďaka nej som viac pochopila, o čom je práca sudcu," vyznala sa Tódová vo svojom domovskom médiu.

Monika Tódová sa vyjadrila: "Neskrývame sa a nerobíme nič zlé"
"Investigatívna" novinárka Denníka N Monika Tódova zverejnila reakciu na aféru so sudkyňou Špecializovaného trestného súdu Pamelou Záleskou. Na webe dennikn.sk sa 8.8.2023 o 18.59 objavil text, ktorý mal titulok "Newsfilter: Čo by ste mali vedieť... Čítať ďalej
09 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik