PREKVAPENIE pre televízny štáb: MEDVEĎ prišiel ako na požiadanie! (FOTO)
05 | 08 | 2023 I Ladislav Kováčik

Obyvatelia Hrochote majú problémy s prítomnosťou medveďov. Tie im chodia priamo do záhrad alebo sa prechádzajú v blízkosti domov. Keď sa situáciu v obci pokúsil zdokumentovať štáb RTVS, podarilo sa mu jedného z medveďov aj natočiť.

Informovala o tom webstránka RTVS.

Medvede na Poľane spôsobujú škody na hospodárskom dobytku a včelstvách, ale aj na lúkach a pasienkoch, ktoré rozrývajú. Situáciu si chcel na mieste, konkrétne v obci Hrochoť, overiť aj štáb RTVS. Počas nakrúcania reportáže sa novinárom podarilo natočiť medveďa prechádzajúceho sa po rozrytej lúke.

Teraz ste v priamom prenose zažili, čo tí ľudia zažívajú bežne. Nie je to nič príjemné, nie je to niečo, na čo sme zvyknutí a myslím si, že by sme si na to ani zvykať nemali,“ povedala riaditeľka CHKO Poľana Vladimíra Fabriciusová krátko po tom, ako sa v blízkosti nej a televízneho štábu objavil medveď.

Ochranári považujú takéto správanie zo strany medveďov za atypické. „Takéto rozsiahle zničenie sme ešte nezažili, chodí sem okolo jedenásť medveďov. Časť sa vybrala sem vyberať larvy chrústov. Je to naozaj dôsledok toho, že sa tá populácia premnožila,“ uviedla Fabriciusová.

Fabriciusová tiež upozornila, že medvede ničia biotopy a chránené druhy. Škody na hospodárskej pôde zatiaľ vyčíslené neboli.

RTVS | Štáb RTVS medveďa zachytil počas natáčania reportáže.

Starosta obce Hrochoť Marian Mazúch sa vyjadril, že za obdobie posledných dvoch mesiacov oznámil zásahovému tímu výskyt medveďa až dvanásťkrát.

Medvede chodia obyvateľom Hrochote priamo do záhrad alebo sa prechádzajú v blízkosti domov. Jaroslav Slašťan zo zásahového tímu uviedol, že v obci budú čoskoro problémové medvede odstraňovať. Niektoré podľa jeho slov nie sú plaché, „ako by sa na divo žijúce medvede patrilo“. Kedy presne sa s odstrelom začne, však Slašťan nekonkretizoval.

MŽP posilní zásahové tímy, konať budú môcť v prípade rizikového medveďa
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR posilní zásahové tímy, ktoré môžu konať v prípade medveďa, ktorý predstavuje riziko pre zdravie či majetok občanov. Týka sa to Detvy aj Podpoľania. Pre TASR to uviedol hovorca MŽP Tomáš Ferenčák. Ako... Čítať ďalej
03 | 08 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik