KONEČNE ho to TRKLO!
05 | 08 | 2023 I Diana Zaťková

Ódor avizuje trestné oznámenie! Zmluva o mýte so SkyTollom bola extrémne predražená, uviedol Čaputovej premiér Ľudovít Ódor v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Náklady na mýtny systém chce znížiť od budúceho roku. Pritom pôvodne sa mala zmluva so SkyToll týkajúca sa výberu mýta skončiť už vlani. To mal Matovič pred voľbami 2020 silné reči!

Boli to iba silné reči?

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) predĺžila mýtnu zmluvu so spoločnosťou SkyToll o ďalšie dva roky. Pritom Igor Matovič sa v kampani pred voľbami v roku 2020 dušoval, že jedna z prvých vecí, ktoré urobí, bude koniec štátnej spolupráce so SkyToll. Napriek jeho ohnivým sľubom zmluva pokračuje.

Pôvodná zmluva o mýtnom systéme so spoločnosťou SkyToll je vo všetkých aspektoch pre štát extrémne nevýhodná. Povedal Ódor v diskusnej relácii RTVS s tým, že idú podávať trestné oznámenie.

Mýtny systém kritizujú rôzni politici dlho a neustále. Šéf OĽaNO Igor Matovič ho dokonca označil za najväčší podvod vlády Smeru. Žiadal okamžité zrušenie zmluvy s firmou SkyToll a sľuboval, že sa jeho kabinet o to postará. Lenže spoločnosť dostala ďalšie veľké zákazky aj od Hegerovej vlády.

Pôvodne sa mala zmluva so SkyToll týkajúca sa výberu mýta skončiť už vlani. NDS ju však predĺžila do konca roka 2024. Rozhodnutie vysvetlila prieťahmi spojenými s tendrom na nové mýto. Podľa rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie však majú diaľničiari výsledok súťaže na mýtny systém znova a opakovane vyhodnotiť.

@reprofoto Zdroj: FB K. Farkašovský | fikcia

Zmluva je nevýhodná pre štát na všetkých frontoch

Nadácia Zastavme korupciu spolu s Úniou autodopravcov Slovenska v piatok (4. 8.) vyzvali premiéra Ódora, aby riešil nevýhodnú mýtnu zmluvu. Nadácia považuje zmluvu Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) so SkyTollom za nevýhodnú a predraženú. Namiesto 40 miliónov eur má Slovensko podľa nej platiť na budúci rok až 67 miliónov eur. Pričom tento rok je to 63 miliónov.

„Pôvodne podpísaná zmluva je nevýhodná pre štát na všetkých frontoch. Nielen na prevádzku systému a na prevod systému, ale aj na predĺženie zmlúv. Toto všetko je ohromne predražené oproti tomu, čo by mohlo byť keby zmluvu v tom čase napísali lepšie,“ uviedol Ódor v diskusnej relácii.

Veľkú rolu zohralo podľa predsedu vlády aj to, že miesto najlacnejšieho alebo druhého najlacnejšieho uchádzača vybrali toho najdrahšieho. Zdôraznil, že zmluva vôbec nezohľadňuje verejný záujem.

Zodpovednosť voči vedeniu NDS neplánuje vyvodiť. Podľa jeho slov tam sú od roku 2020, teda dávno po tom, čo sa pôvodná nevýhodná zmluva podpisovala. Ozrejmil, že práve NDS spolu s Útvarom hodnoty za peniaze odvtedy pripravovali stratégiu, ako postupne zo zmluvy so SkyTollom vycúvať.

Avizoval, že minister dopravy by mohol riešiť personálne otázky v takom prípade, keby sa vedenie NDS odchýlilo od súčasnej vízie znížiť náklady na prevádzku mýtneho systému pod 15 percent.

Gašpar ich ZOTREL všetkých! TOTO si Čaputová, Ódor či progresívci len tak za klobúk nedajú (VIDEO)
Nikde vo svete by Pavol Ďurka po tom všetkom čo o ňom vieme, nemohol behať po slobode a, nedajbože, vykonávať právomoci policajta! Upozorňuje na to bývalý prezident policajného zboru Tibor Gašpar. To, že ho Čaputová a Ódor kryjú, je len dôkazom... Čítať ďalej
05 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Chce lacnejší systém

Poverený šéf kabinetu zároveň potvrdil, že cieľom vlády je výrazne znížiť náklady na elektronický výber mýta od budúceho roka. Namiesto súčasných 38 percent ich chce stlačiť pod 15 percent. Zámerom je zrušiť zmluvu so SkyTollom a časť mýtneho systému previesť do rúk štátu a ušetriť tak na niektorých poplatkoch.

Ódor chce na Slovensko prilákať poskytovateľov európskeho mýtneho systému, ktorí ho budú prevádzkovať za oveľa menej peňazí.

„Urobíme všetko preto, aby sme to nastavili tak, aby to bolo nezvratné aj pre ďalšiu vládu, keď príde a keď už tu budú naozaj systémy za zlomok ceny. Tak veľmi ťažko sa tu bude argumentovať, že musíme sa vrátiť k nejakej drahej zmluve, ktorá tu platila predtým,“ dodal Ódor.

KLAMÁR BARÁNIK NECHCE PLATIŤ!
Poslanec Alojz Baránik rád moralizuje a poúča verejnosť o právnom štáte, o tom ako Maroš Žilinka nerešpektuje zákony, cíti sa byť nedotknuteľný a pritom jediný kto sa takto správa je on sám. Skonštatoval to na sociálnej sieti hlasák Matúš Šutaj... Čítať ďalej
05 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik