Ukrajina už posiela na front aj sovietske T-72
04 | 08 | 2023 I Ivan Brožík

Viaceré médiá najnovšie informovali o prechode ozbrojených síl Ukrajiny na sovietske T-72 v dôsledku straty západnej techniky- Medzi inými aj web forbes.com.

Ukrajinské ozbrojené sily (UAF) začali používať sovietske tanky T-72 a bojové vozidlá pechoty BMP-1 po vysokých stratách západnej techniky, ktoré utrpeli v júni na začiatku protiofenzívy. Informoval o tom  Forbes. Niektoré z najnovších vojenských brigád Ozbrojených síl Ukrajiny, vybavené západnou vojenskou technikou a vedúce prvé útoky v protiofenzíve, totiž utrpeli značné straty, uvádza web.

Dodaná technika je zväčša odpísaná

47. brigáda ozbrojených síl Ukrajiny teda pravdepodobne odpísala alebo poslala do tyla na opravu niekoľko desiatok bojových vozidiel pechoty M2 Bradley vyrobených v USA . Potom sa ukrajinské velenie rozhodlo použiť 65. a 118. brigádu, využívajúce sovietske tanky a bojové vozidlá pechoty, píše Forbes.

Forbes však spresnil, že ukrajinské velenie stále drží v zálohe niektoré brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, vrátane 82. leteckej útočnej brigády vybavenej bojovými vozidlami pechoty Stryker a Marder a tankami Challenger 2. Pravdepodobne ich plánuje použiť na rozvoj protiofenzívy, ak sa ozbrojeným silám Ukrajiny podarí prelomiť ruskú obranu, uvádza materiál.

Tvrdé rany

Iba za jeden deň ruské stíhačky zničili viac ako 15 tankov Leopard a 20 bojových vozidiel pechoty Bradley. Politico  informovalo, že spojenci Kyjeva boli sklamaní z protiofenzívy ukrajinskej armády. Podľa predstaviteľov ministerstva obrany USA, na ktorých sa odvolávajú noviny, posledné útoky ozbrojených síl Ukrajiny nepriniesli výrazné výsledky.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu oznámil zničenie viac ako 2,2 tisíc jednotiek vojenskej techniky Ozbrojených síl Ukrajiny za mesiac. Ukrajinské jednotky stratili najmä 10 tankov Leopard, 11 amerických bojových vozidiel pechoty Bradley, 40 amerických delostreleckých systémov M777 a 50 samohybných delostreleckých lafet z Veľkej Británie, USA, Nemecka, Francúzska a Poľska, uviedol Šojgu.

Dezinformácie predstaviteľov EÚ verzus fakty
Ruské ministerstvo zahraničia vyvrátilo mýty, ktoré prezentuje vedenie Európskej únie. V súvislosti s publikovaním a distribúciou zborníka „Rok, v ktorom sa do Európy vrátila vojna“ a príspevkami z blogu Vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné... Čítať ďalej
04 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik