Nelegálna migrácia ako obchodný model
04 | 08 | 2023 I Ivan Brožík

Český web casopisargument.cz pod autorským pseudonymom Argument VSa uverejnil komentár na tému migrácia, ktorý redakcia HD ptrevzala v pôvodnom znení.

_____________________________

Nelegálna migrácia ako obchodný model

Prevádzačstvo migrantov je pre policajné zložky v celej Európskej únii stále veľkou výzvou. Zločinecké siete sú zložité a vysoko organizované, diverzifikujú  trasy a spôsoby činnosti, aby sa vyhli odhaleniu a zvýšili zisky. Medzitým sú sami migranti nútení riskovať svoje životy pri nebezpečných prepravách, ktoré pašerácke siete ponúkajú.

Napomáhanie nelegálnemu prisťahovalectvu a obchodovaniu s ľuďmi  patrí aj naďalej k najzávažnejším hrozbám trestnej činnosti, ktorým Európska únia čelí . Európske centrum Europolu pre prevádzačstvo (EMSC – Europol's European Migrant Smuggling Centre) zohráva v boji proti týmto trestným činom kľúčovú úlohu, a to v spolupráci s členskými štátmi a externými partnermi.

V  správe  o pašovaní migrantov podáva Europol prehľad o najdôležitejších udalostiach, ktoré sa v uplynulom roku udiali v oblasti pašovania migrantov.

Na základe operačných informácií, ktoré boli EMSC poskytnuté v roku 2022, správa podrobne popisuje, aké sú hlavné črty moderných sietí prevádzačov migrantov a ako sa tieto siete spravujú. Vysvetľuje tiež javy, ako sú zločinecké siete pôsobiace spoločne v „spoločných podnikoch“, v ktorých nezákonní aktéri spolupracujú v rôznych fázach reťazca prevádzania migrantov.

***

Prevádzačstvo migrantov je dynamická trestná činnosť, ktorá ovplyvňuje vnútornú bezpečnosť EÚ. Trh so službami prevádzania migrantov do EÚ av rámci EÚ dosahuje nové rozmery, k čomu prispievajú vznikajúce a prehlbujúce sa krízy, najmä hospodárska recesia, mimoriadne ekologické situácie spôsobené zmenou klímy, ako aj konflikty a demografický tlak v mnohých krajinách pôvodu. Vnímanie EÚ ako relatívne stabilnejšieho regiónu spolu so stálym dopytom po pracovnej sile v cieľových krajinách EÚ navyše podporuje trh s prevádzačskými službami.

Siete prevádzačov migrantov  sa ukázali ako agilné,  rýchlo sa prispôsobujú zmenám v dynamike nelegálnej migrácie a vyvíjajúcim sa aktivitám v oblasti presadzovania práva. Zločinecké siete diverzifikujú trasy, ceny a spôsoby prepravy na základe dopytu po sprostredkovateľských službách, logistických potrieb a vzniku nových migračných uzlov.

Obchodný model prevádzačstva migrantov sa vyznačuje spoluprácou, ktorá môže byť  ad hoc  alebo trvalá. Zločinecké siete často vzájomne spolupracujú na rôznych úsekoch pašeráckych trás.  Niektoré veľké zločinecké siete, ktoré sa nachádzajú na viacerých miestach, sú schopné poskytovať sprostredkovateľské služby po celej trase. Niektoré spolupráce medzi sieťami sú založené na obchodnom modeli „zločin ako služba“ (crime-as-a-service), kde zločinci ponúkajú napríklad podvody s dokladmi alebo poskytovanie námorného vybavenia.

Zločinecké siete môžu byť zložité a skladajú sa z rôznych rolí, vrátane vodcov, prostredníkov a sprostredkovateľov na nízkej úrovni. Vodcovia prevádzačských sietí sú schopní riadiť prevádzačské aktivity na diaľku a vykazujú vysoké manažérske schopnosti, zatiaľ čo prostredníci môžu byť zapojení do niekoľkých činností, ako je nábor nelegálnych migrantov a dohľad nad logistickými a finančnými opatreniami.

Zločinecké siete využívajú na uľahčenie prevádzania migrantov niekoľko nástrojov. Digitálne riešenia sa používajú v každej fáze na inzerovanie trás a cien, komunikáciu s nelegálnymi migrantmi a výrobu falošných dokumentov.  Na vykonávanie prevádzačskej činnosti je využívaná korupcia a legálne obchodné štruktúry.

Väčšina sietí prevádzačov migrantov pôsobiacich v EÚ sa skladá tak z občanov EÚ, ako aj zo štátnych príslušníkov tretích krajín, pričom väčšinu osôb tvoria dospelí muži z krajín mimo EÚ. V mnohých prípadoch majú prevádzači rovnakú štátnu príslušnosť ako nelegálni migranti, ktorí prevádzajú  alebo pochádzajú z krajín na prevádzačských trasách. Mnoho štátnych príslušníkov tretích krajín zapojených do prevádzačstva migrantov sa legálne zdržiava v EÚ. Prevádzači migrantov pochádzajúci z EÚ zvyčajne pôsobia vo svojich vlastných krajinách alebo v susedných krajinách.

Akonáhle je nábor dokončený, dochádza k hlavnej činnosti prevádzačstva – preprave nelegálnych migrantov. Môže ísť o prepravu do EÚ, v rámci EÚ (tzv. sekundárne presuny) alebo z EÚ alebo cez EÚ do tretieho regiónu – alebo o kombináciu. Preprava za účelom vstupu do EÚ je často ponúkaná v kombinácii s druhotnými presunmi. Sprostredkovanie sekundárnych pohybov v rámci EÚ je veľmi výnosný biznis, ktorý reaguje na vysoký dopyt tak zo strany nelegálnych migrantov prichádzajúcich do EÚ, ako aj zo strany tých, ktorí sú v členských štátoch prítomní už dlhšiu dobu.  Na trhu s prevádzačstvom migrantov sú ponúkané aj služby prevádzačstva do destinácií mimo EÚ, ako je Spojené kráľovstvo alebo Severná Amerika. Vzhľadom na dĺžku trás kombinujú zločinecké siete niekoľko dopravných prostriedkov na námorných, pozemných a leteckých trasách.

Vo fáze prepravy môžu zločinecké siete ponúkať nelegálnym migrantom  ďalšie služby, ako je ubytovanie v úkrytoch a hoteloch, dodanie falošných dokladov a podpora pri legalizácii pobytu. Tá sa vykonáva niekoľkými spôsobmi, vrátane organizovania účelových sobášov a inštruovania nelegálnych migrantov, aby v prípade odhalenia orgánmi činnými v trestnom konaní požiadali o medzinárodnú ochranu. Podvodné žiadosti o azyl umožňujú nelegálnym migrantom dočasne legalizovať svoj pobytový status v EÚ , zatiaľ čo je organizované uľahčenie ďalšieho pobytu.

Úhrada poplatkov za prevádzačstvo sa zvyčajne vykonáva po úspešnom príchode nelegálnych migrantov do cieľovej krajiny.  Niektorí prevádzači migrantov však používajú prístup „pay-as-you-go“. Poplatky sa väčšinou platia v hotovosti prostredníctvom dôveryhodných hawaladarov*. V obmedzenej miere bolo zaznamenané využívanie aplikácií na prevod peňazí. Sprostredkovatelia a vodiči na nízkej úrovni, ktorí pracujú na základe princípu „zločin ako služba“, sú platení po predložení dokladu o tom, že nelegálni migranti dorazili do cieľovej destinácie.

* Hawala (prevádzkovaná tzv. hawaladary) je neformálny systém prevodu hodnôt, ktorý umožňuje platby vzdialeným príjemcom bez fyzického prevodu hotovosti. Prevod sa začne tak, že platiteľ odovzdá čiastku hawaladárovi A. Po vybraní poplatku hawaladar A kontaktuje svoj náprotivok, hawaladara B, a oznámi mu, že mu bola zverená čiastka, ktorú je možné okamžite vyplatiť príjemcovi v mieste B. Transakcie možno vykonávať oboma smermi. Raz za čas si A a B vyrovnajú účty; to je jediná transakcia, ktorá môže viesť k fyzickému prevodu hotovosti medzi oboma hawaladarmi. Systém sa úplne spolieha na dôveru medzi prevádzkovateľmi. Vo väčšine krajín nie je hawala považovaná za nelegálnu činnosť – je to preto, že podporuje aj ľudí, ktorí nemôžu využívať finančnú inklúziu (typickou situáciou je pracovník v jednej krajine, ktorý posiela časť svojho príjmu späť do krajiny pôvodu).

Zločinecké siete vykazujú pri pašovaní vysokú mieru násilia a bezohľadnosti. Prevádzači migrantov často používajú násilie alebo hrozbu násilím voči nelegálnym migrantom, aby si zaistili ich podriadenosť alebo ich donútili zaplatiť poplatky za prevádzačstvo . Okrem priameho a úmyselného násilia sú nelegálni migranti často ohrozovaní  módmi operandi , ktoré zločinci používajú na uľahčenie ich prevádzania cez hranice. Nelegálni migranti sú vystavení rizikám na všetkých trasách. Ohrozenie zahŕňa rozšírené používanie nebezpečných dopravných prostriedkov a skrývania, ako aj bezohľadné správanie zo strany prevádzačov pri pokusoch uniknúť orgánom činným v trestnom konaní, pričom dochádza k incidentom, ktoré majú za následok smrť a zranenie nelegálnych migrantov.

Zdroj: Europol (2023), Zločinecké siete pri pašovaní migrantov, séria Europol Spotlight Report, Úrad pre vydávanie publikácií Európskej únie, Luxemburg

_________________________


Český web casopis argument.cz pod autorským pseudonymom Argument VSa uverejnil komentár na tému migrácia, ktorý redakcia HD ptrevzala v pôvodnom znení.

Kiska na súde
Na Okresnom súde v Poprade v piatok pokračuje súdne pojednávanie s bývalým slovenským prezidentom Andrejom Kiskom. Spolu s konateľom firmy KTAG Eduardom K. čelí obžalobe z pokračovacieho zločinu daňového podvodu. Hovorkyňa Krajského súdu v Prešove... Čítať ďalej
04 | 08 | 2023 | Ivan Brožík/TA SR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik