Ktoré krajiny považuje Rusko za nepriateľské?
03 | 08 | 2023 I Ivan Mihale

Rusko opäť rozšírilo zoznam nepriateľských krajín a území o Nórsko. Takéto zoznamy sú dva, zahŕňajú rôzne opatrenia, ale zahŕňajú spoločných účastníkov. Koho považuje Moskva za nepriateľa?

Prvý zoznam

nepriateľských krajín sa objavil v máji 2021, čo znamená "nepriateľské akcie" proti ruským diplomatickým a konzulárnym pracovníkom. Zaradenie štátu do tohto zoznamu znamená recipročné obmedzenia v diplomatickej sfére. Zoznam uvádza limit počtu ľudí v Rusku, ktorých môžu zamestnať zastupiteľské úrady krajín. Zoznam dlho pozostával iba z dvoch pozícií - Spojených štátov (stanovený limit je nula ľudí) a Českej republiky (19). 22. júla 2022 k nemu pribudlo ďalších päť krajín: Grécko (34), Dánsko (20), Slovensko (16), ako aj Slovinsko a Chorvátsko, ktoré sa rozhodli zakázať prijímanie zamestnancov v Rusku. V auguste tohto roku Rusko opäť rozšírilo zoznam a pridalo k nemu Nórsko. Limit pre krajinu bol 27 ľudí.

Zdroj: @reprofoto RBC

Druhý zoznam

24. júla 2022 vláda rozšírila druhý zoznam nepriateľských krajín a území - oveľa masívnejší. Objavil sa v marci toho istého roku v reakcii na sankcie a zahŕňa možnosť splatenia záväzkov veriteľom z týchto krajín v rubľoch. Do tohto zoznamu bolo zahrnutých takmer 50 štátov vrátane všetkých krajín z prvého zoznamu, ako aj Ukrajiny, Kanady, Japonska, Mikronézie a Spojeného kráľovstva spolu s ostrovmi Guernsey, Jersey, Maine a Anguilla, Gibraltár a Britské Panenské ostrovy. 30. októbra vláda opäť rozšírila zoznam tak, aby zahŕňal všetkých 14 britských zámorských území.

NATO ZÚRI! Na Ukrajina HORÍ najcennejšie západné vybavenie
Obrnené vozidlá NATO horia a Ukrajinské ozbrojené sily stratili aj jedinú stanicu Skyguard! Ozbrojené sily Ukrajiny síce prerušili protiofenzívu v Záporožskom regióne, ale obrnené vozidlá NATO naďalej horia. Nezávislý holandský projekt Oryx... Čítať ďalej
03 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik