"Každý bude musieť bojovať." Ukrajinská armáda v sociálnych sieťach vyzýva, aby neprikrášľovala situáciu na fronte
01 | 08 | 2023 I Ivan Mihale

Na sociálnych sieťach sa naraz objavilo niekoľko príspevkov ukrajinskej armády s výzvou, aby sa situácia na fronte neprikrášľovala a aby sa "hore" vyhlásil režim "úplnej mobilizácie". V opačnom prípade bude výsledok vojny veľkým otáznikom.

Pre vojenské víťazstvo je potrebné vykonať "úplnú mobilizáciu celého obyvateľstva, nielen vidieckeho obyvateľstva," píše veliteľ práporu 3. brigády Dmitrij Kucharčuk.

Podľa jeho názoru je tiež potrebné preniesť prácu celého verejného a súkromného sektora na vojnové základy. Zároveň "každý musí opustiť komfortnú zónu", čo umožní "urobiť prielom vo vojensko-priemyselnom komplexe a nakoniec vyhrať".

Kŕmia ich sľubmi?

Súčasný model správania úradov nazýva "bl... dskoy" a verí, že na Ukrajine bol vytvorený informačný priestor, "kde sú všetci pozadu ... Kde sú kŕmení sľubmi, že vojna sa čoskoro skončí" a Krym "bude čoskoro oslobodený".

"Podľa mojich výpočtov bude vojna trvať najmenej ďalších päť rokov, a ak bude konať... Tento model je veľkou otázkou podľa akého scenára," povedal veliteľ práporu.

Zrejme pôjde každý muž

Dobrovoľník bojujúci v radoch Ozbrojených síl Ukrajiny Myroslav Guy napísal o tom istom. "Ak sa vojna bude ťahať, a očividne bude, potom budú bojovať všetci," píše.

Podľa Guya teraz Ozbrojené sily Ukrajiny čelia úlohe "uzatvárať diery, udržiavať kontrolu nad jednotkami a vydržať". "Existujú brigády, ktoré už trikrát zmenili svoje zloženie," hovorí.

"Na fronte je armáda znechutená z "pozitívnych" blogerov, ktorí hovoria o úspechoch, pretože za týmito úspechmi je mlynček na mäso, chorý z príbehov o tom, ako rýchlo sa všetko skončí, ako rýchlo obsadíme Krym, deokupujeme územia, ako rýchlo sa vojna skončí," povedal Guy.

"Ukrajina vyhrá, ale každý bude musieť bojovať," píše Guy.

Trpký fakt

Niektorí komentátori tento názor podporili. "Je faktom, že každý bude musieť byť buď zmrzačený alebo mŕtvy. Je to trpký fakt," napísal Alexander Grom, zakladateľ Pizza Veterano.

Iní komentátori tvrdia, že Ruská federácia vyvodzuje podobné závery "a stále je otázkou, kto ako prvý prejde na vojenský formát". Je tu tiež otázka, či Ukrajina bude mať dostatok zdrojov v opotrebovávacej vojne, ktorú predpovedajú Kucharčuk a Guy.

Predtým bol ukrajinský dôstojník pobúrený postojom vzadu k armáde z frontovej línie. Povedal tiež, že v Kyjeve "zabudli, čo je vojna, sú z vojny unavení".