V Grécku bola odhalená sieť pašerákov. Zapletené sú aj neziskovky
30 | 07 | 2023 I Ivan Mihale

Migračná kríza nie je zďaleka taká výrazná ako v roku 2015, ale do Talianska či do Grécka ďalej mieria lode a člny pašerákov s migrantmi na palube. Polícia rieši prípad pašovania ľudí, v ktorom môžu byť zapletené aj niektoré neziskové organizácie.

Podľa serveru Kathimerini.gr  na ostrove Lesbos vznikla skupina, ktorá organizovala pašovanie ľudí z Turecka. Jej činnosť prešetruje tamojšia polícia.

„Bola zistená činnosť organizovanej zločineckej siete zloženej z dvoch zločineckých organizácií, ktorých členovia sústavne napomáhali nelegálnemu vstupu cudzincov na grécke územie cez Lesbos. Konkrétne bolo zistené zapojenie 21 osôb, vrátane členov mimovládnych organizácií a obyvateľov uzavretého kontrolovaného zariadenia na ostrove Lesbos,“ stojí údajne v policajnom spise, z ktorého server cituje.

Ako celý gang pašerákov fungoval?

 Na začiatku procesu sa nachádzajú pašeráci, ktorí v Turecku získavajú pre cestu migrantov. Od tých vyberajú peniaze a vynucujú si dodržiavanie určitých pravidiel ešte pred nástupom na loď a na lodi samotnej. Keď migranti dorazili v člnoch na ostrov Lesbos, rozdelili sa do menších skupiniek a roztrúsili sa v horšie prístupných oblastiach ostrova.

Celkový pohľad na dočasný tábor pre utečencov a migrantov neďaleko mesta Mytilene na severovýchodnom ostrove Lesbos v Grécku, nedeľa 13. septembra 2020. / (AP Photo / Petros Giannakouris)

Úlohy mimovládnych organizácii

„Mimovládne organizácie potom odoslali úradom e-maily s informáciami, ktoré údajne dostali od obchodovaných osôb po ich príchode na Lesbos, a tiež uverejnili online príspevok o príchode lode a novoprichádzajúcich na stránkach sociálnych médií spravovaných mimovládnych organizácií, v ktorých uviedli, že novo prichádzajúci štátni príslušníci tretích krajín potrebujú ‚okamžitú lekársku pomoc',“ napísal server. Inými slovami, neziskové organizácie sa mali dohovárať a komunikovať s pašerákmi.

Organizovaná skupina vraj tiež často mení mobilné čísla, takže údajne nebolo úplne ľahké ju odhaliť.

Téma migrácie sa pritom ukázala ako zásadná aj v májových parlamentných voľbách v Grécku, ktoré vyhrala Nová demokracia premiéra Kiriakosa Mitsotakisa, ktorý sľúbil, že dobuduje plot na pozemnej hranici medzi Gréckom a Tureckom. Plot má stáť pozdĺž celej hranice, ktorá meria 192 kilometrov.

Server britského denníka The Guardian upozornil na slová gréckeho ministra pre migráciu Notisa Mitarachiho, ktorý ešte pred voľbami hlásal do sveta, že voľný pohyb pre milióny ľudí z Turecka ďalej do Európy nie je riešením. Už vo februári tohto roku zdôrazňoval, že je potrebné poslať do Turecka a Sýrie núdzovú pomoc, „kým sa tak stane“.

Covid? Dezinformátori! Ukrajina? Dezoláti...
"To, čo sa deje, to je taký tichý nástup diktátu, diktátu, ktorý nikto nechceme, ktorý sme si nezvolili," povedala v rozhovore pre Radio Universum niekdajšia predsedníčka českého Energetického regulačného úradu Alena Vitásková. Informujú... Čítať ďalej
29 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik