Michelko k Orbánovmu Felvidéku: Maďari sa s Trianonom nikdy nevysporiadali (VIDEO)
31 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Publicista, vydavateľ a kandidát do parlamentu za SNS Roman Michelko sa vracia k vyjadreniu Viktora Orbána spred týždňa, kde hovorí aj o Slovensku ako odtrhnutých územiach. Michelko pripomína, že maďarská politika stále živí trianonské krivdy a pripomína aj vývoj situácie Maďarov na Slovensku.

Viktor Orbán na maďarskom festivale v Rumunsku so svojimi slovami o odtrhnutých územiach "pohol žlčou" nie jednému slovenskému politikovi. Roman Michelko v tom nevidí pre Maďarsko a jeho trianonskú traumu nič výnimočné a pripomína niekoľko výrokov, ktoré maďarskí vrcholoví politici v uplynulých tridsiatich rokoch vyslovili práve na margo všetkých Maďarov v Karpatskej kotline. Tu s Michelkom paradoxne súhlasí aj publicista, ktorý síce nevynechal možnosť zanadávať na ľudí žijúcich v tomto priestore, ale potvrdil Michelkove slová o Orbánových veľkomaďarských predstavách.

Odtrhnuté územia

„Milí Maďari z Felvidéku, je to dosť absurdná situácia. Žije tam (na Slovensku) pol milióna Maďarov. Nemôžeme povedať, že kvôli Slovákom sa nedokážeme zmobilizovať. Aj keď iste aj oni robia rôzne špekulácie. To však je už súčasťou života,“ povedal premiér Orbán.

Podľa jeho slov do veľkej miery nesú zodpovednosť v tejto otázke miestne komunity. „Ak chcú pre seba a národ niečo urobiť, musia sa vzchopiť a zabezpečiť svoje zastúpenie v zákonodarnom zbore,“ podčiarkol maďarský ministerský predseda.

Český premiér vytočený do biela! Dôvod? Prejav Viktora Orbána, v ktorom spomenul aj Slovensko!
Českého premiéra, Petra Fialu, doslova do biela vytočil prejav maďarského premiéra Viktora Orbána. Orbán sa zúčastnil na stretnutí v Baile Tušnad. Zo Slovenska sa tam ocitol aj predseda Aliancia, Kristián Forró. Orbán kritizoval aj Maďarov z... Čítať ďalej
23 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová

Plač za Trianonom

Michelko aj v tomto vidí jasný dôkaz toho, že politická reprezentácia maďarskej spoločnosti sa stále nevysporiadala s Trianonom.

„Je vždy intelektuálne pripravená argumentovať v prospech revízie, čo sa jej minimálne v 20. storočí aj viackrát podarilo. Na príklade Slovenska si môžeme jasne ilustrovať, že maďarská armáda v 20. storočí päťkrát vstúpila na územie Slovenska,“ pripomína Michelko, aby vymenoval aj konkrétne dôkazy s tým, že Maďari sú vždy pripravení využiť svoju pozíciu na presadenie revízie hraníc.

Facebook / Roman Michelko

Úspešná stratégia

Michelko pripomína, že zvlášť po roku 1990 sa utlmená trauma z Trianonu naplno rozvinula.

„Prvý postsocialistický premiér Maďarska József Antal hneď po tom, ako sa ujal moci, vyhlásil, že mieni byť premiérom nie 10 miliónov Maďarov, ktorí žijú v Maďarsku, ale všetkých 15 miliónov, ktorí žijú všade na svete, predovšetkým však v susedných krajinách,“ vracia sa do histórie Michelko s tým, že Orbán v roku 1998 v nielenže zopakoval  tento výrok, ale na programe spojiť Maďarov ponad hranice zapracoval aj vydávaním maďarského občianstva ponad hranice.

Roky práce

„Slovensko by mohlo byť precedensom riešenia – spájania maďarského národa ponad hranice vytváraním inštitucionálnych a právnych väzieb medzi Maďarskom a Maďarmi, ktorí sú občanmi susedných štátov,“ oživuje politológ pamäť výrokom jedného z maďarských štátnych tajomníkov.

„Tento proces sa zavŕši, keď každý maďarský občan, ktorý žije mimo Karpatskej kotliny - rozumej mimo Maďarska - dostane štátne občianstvo Maďarskej republiky a s tým súvisiace volebné právo v Maďarsku,“ prikladá Michelko výrok ďalšieho zo štátnych tajomníkov, aby uzavrel Orbánovým:  „...dnes je celá národná politika o budovaní 15-miliónového inštitucionalizovaného spoločenstva, čo znamená, že každý Maďar, ak chce, dostane sa do inštitucionalizovaného osobného vzťahu s maďarským štátom.“

Poďme sa zasmiať! DESATORO RUSKEJ PROPAGANDY podľa stránky Hoaxy a podvody - Polícia SR
Facebooková stránka Hoaxy a podvody - Polícia SR nás virtuálnym svetom sprevádza, ako sa na nej píše, už od roku 2018. Za ten čas sa z nej pre mnohých stala humoristická konkurencia saskárskej stránky Zomri. Nielen, že sa na jej príspevkoch dá z... Čítať ďalej
30 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Uhrosko ako operetno-kabaretné impérium

Podľa Arpáda Soltésza Viktor Orbán veľmi dobre hrá s tým, že keď už nevie ponúknuť nič iné, zahrá na „národnú strunu“ a bude v ľuďoch živiť mýty o veľkosti slávnehu Uhorského kráľovstva, ktoré podľa neho „vždy bola špinavá zaostalá periféria západného sveta, ktorej sme boli aj my súčasťou a preto sme tam, kde sme“.

„On si tak predstavuje, že by tu mohol byť taký regionálny mikrocisár,“ hovorí Soltész o Orbánovi s tým, že práve festival Maďarov v Rumunsku je tradične ten priestor, kde Orbán „prezentuje tie svoje veľké zjavenia“. „Cíti sa tam, ako vodca všetkých Maďarov bez ohľadu na to, v ktorej krajine žijú,“ hovorí o zmienenom festivale.

Screenshot z videa | Publicista Arpád Soltész

Technicky síce Soltész súhlasí s tým, že áno, tieto územia boli odtrhnuté od pôvodného uhorského kráľovstva.

„Ale keď to on povie v tomto kontexte, to úplne jednoznačne vysiela signál, že toto my tu považujeme za Maďarsko. Nehovoriac o Podkarpatskej Ukrajine, ktorú Orbán považuje za svoje teritoriálne územie,“ ktoré si podľa Soltésza Maďarsko musí udržať a ochrániť svojich.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik