Drahý benzín? NEUVERÍTE, čo platíte šejkom
31 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Ak ste vodič a vaše auto jazdí na benzín či naftu tak ste si isto všimli, že tankujeme najdrahšie pohonné hmoty od novembra minulého roka. Peňaženka vás neklame, potvrdzujú to aj analytici. Čo je však horšie, vyhliadky nie sú ktovieaké dobré.

Rástli pritom nie len ceny benzínu, ale aj nafty. Ceny totiž reagujú na pohyb na svetových trhoch, s ktorými robí svoje aj organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Tá okrem rôznych ťažobných a dopytových faktorov prihliadajú aj na šport vo svojej krajine. Jedným z najväčších odberateľov je aj Čína, ktorá upravuje svoje nákupy. Zastaviť rast cien pohonných hmôt (PhM) by mohli obavy z recesie. Ako sa vyvíjala cena pohonných hmôt od začiatku roka?

V priemere euro šesťdesiatpäť

Toľko aktuálne stojí v priemere liter benzínu na čerpacích staniciach na Slovensku. Počas posledných týždňov jeho cena neustále skákala, hranica 1,60 eura bola prekonaná po víkendovom zdražovaní. „V týždňovom porovnaní sa cena citeľnejšie zvýšila o 1,3 percenta. Liter 98-oktánového benzínu taktiež zdražel, a to o 1,0 percento a dosiahol úroveň 1,778 eura,“ informovala Jana Glasová, analytička 365.bank s tým, že hranicu 1,60 eura ceny prekonali po zdražovaní počas uplynulého víkendu. Najvýraznejšie vyskočili ceny nafty, až 3,2 percentá, v priemere teda nafta stojí už zhruba 1,50 eur za liter.

Panebože a Čaputová mlčí!!!
"Prečo Čaputová nežiada OČTK, aby trestne stíhali Šimečku za trestný čin hanobenia slovenského národa!", je nadpis zaujmavého komentára na stránke blog.pravda od autora pod pseudonymom ferro. Redakcia HD ho prevzala v plnom znení Čaputová a jej... Čítať ďalej
30 | 07 | 2023 | Ivan Mihale

Kde je dôvod?

Tí, čo sledujú ceny pohonných hmôt síce tvrdia, že sú lacnejšie, ako vlani, na svetových trhoch však ceny medziročne stále rastú.

„Ceny pohonných látok reagujú na vývoj ropy na komoditných trhoch. Napríklad Brent zhruba v polovici júna zaznamenal obrat a po trende poklesu sa zmenil. Cena komodity odvtedy skokovo vzrástla o viac ako 15 % a z toho bola nemalá časť rast aj v ostatných desiatich dňoch. Takže je možné predpokladať, že to bude mať ešte vplyv aj na vývoj cien produktov, ako aj na samotné maloobchodné ceny. Nedá sa teda vylúčiť pretrvávajúci tlak na rast cien aj v najbližších dňoch,“  vysvetľuje Marek Gábriš, analytik ČSOB.

Glasová ho dopĺňa s tým, že od konca mája po začiatok júla sa ceny ropy pohybovali v rozpätí 72-77 dolárov za barel. V uplynulých dvoch týždňoch však vyskočili na 82 USD za barel.

„Prispelo k tomu hlavne rozhodnutie kartelu OPEC+, že od augusta obmedzí produkciu aj export tejto komodity. To vyvoláva tlak na rast cien na ropnom trhu. Aktuálne ceny Brentu prekračujú hladinu 83 dolárov,“  konštatuje Glasová, podľa ktorej svoje robí aj tlak čínskej vlády na zvýšenie spotreby.

Komplikovaná matematika

„To by mohlo znamenať rast dopytu po rope. Čína je totiž jedným z najväčších spotrebiteľov tejto komodity na svete. Na druhej strane však výraznejšiemu zdražovaniu ropy bránia obavy z ekonomického spomalenia v USA, Európe aj v Číne, čo by znamenalo slabší dopyt po rope,“ vyratúva Glasová.

OPEC chce športovcov

Analytik Boris Tomčiak však poukazuje aj na iný pohľad na rast cien PhM. Podľa neho to nie je zo strany združenia OPEC len čistá hra s cenami a zákazníkovou potrebou nakupovať benzín, či naftu.

„OPEC dlhodobo chce dostať cenu až k 100 USD, a tým výrazne zvýšiť rozpočtové príjmy. Vysoké predajné ceny energií umožňujú, aby krajiny okolo Perzského zálivu mohli okrem iného nakupovať športovcov za astronomické sumy, viď zatiaľ nepotvrdený prestup Mbappého, ktorý by mal ročný plat 700 miliónov eur. Cristiano Ronaldo, ktorý už v Saudskej Arábii hrá, má plat 200 miliónov eur,“ poodhalil analytik a pripomenul, že rast cien spôsobuje aj mierny nárastom veľkoobchodných marží. Treba zarátať aj hlavnú motoristickú sezónu, kedy je dopyt po pohonných hmotách vyšší, ako v iných obdobiach roka.

Akosi sa nám tá ilúzia o dôveryhodnej polícii sype
Analýza Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) priniesla niekoľko faktov o slovenskom policajnom zbore. Hoci policajný prezident Hamran nás presviedča o opaku, dôvera inštitúcie, ktorú vedie klesá. Nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) pozná... Čítať ďalej
30 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Tankuješ dízel? Neteš sa...

Majitelia „plechových tátošov“, ktorí jazdia na naftu sa v ostatných týždňoch tešili z priaznivejších cien – cena nafty sa hýbala okolo 1,40 eura. Počas júla však stúpla o desať centov a do konca leta sa očakáva, že nafta bude stáť 1,60 eura.

Koniec zdražovania je v nedohľadne

„Ak si ropa udrží rastúci trend nad 80-dolárovou hladinou, budeme ďalej svedkami zdražovania aj na našich čerpacích staniciach,“ upozornila Glasová. Za pravdu jej dáva aj Tomčiak, podľa ktorého v najbližších týždňoch príde zdraženie o 3-4 centy na liter. Obavy trhov z recesie by cenu ropy mohli stlačiť pod 80 dolárov za barel. Ako sa vyvíjali ceny PhM týždeň v roku.

Ako sa vyvíjali ceny PhM od začiatku tohto roku

Hlavný denník / statistics.sk | Vývoj cien pohonných hmôt od začiatku roka 2023

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik