Čo vieme o financovaní politických subjektov
30 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Posledné prieskumy volebných preferencií hovoría, že do parlamentu by sa malo dostať deväť politických subjektov. Kým niektoré strany žijú z príspevkov zo štátneho rozpočtu, iné môžu vyžiť aj z darov. Mnohým výdatne načreli do rozpočtov minuloročné komunálne voľby. Ako hospodária tí (z pohľadu volieb) najzaujímavejší?

Kým strany, ako Smer, KDH či SaS si svoje stranícke záležitosti riešia cez dcérske spoločnosti, cez firmy hnutiu blízkych osôb svoje potreby rieši OĽaNO, ktoré v zásade nemá žiadne stranícke štruktúry a má jediného zamestnanca. Z darov je nútená žiť strana Hlas-SD a štedrých tradičných sponzorov má aj PS.

Najmasívnejšia kampaň PS

Všimnite si kto má najmasívnejšiu kampaň. Kde sa obzriete, tam sa na vás škerí Šimečka s jeho Progresívnym Slovenskom. Odkiaľ na to vzali? Bilboardy majú na lukratívnych a najdrahších miestach na každom kúsku Slovenska. Ekofanatikom z Progresívneho Slovenska zrejme nevadí, koľko lesov zničili na ich kampaň. Prečo nepoužívajú čisté a ekologické spôsoby kampane? Tu sa im to zjavne nehodí a  tak ide príroda v ostrej kampani bokom!

Kto to platí?

Musia to byť státisíce EUR. Reklamu robia nielen bilboardy, ale aj mainstreamové (konšpiračné) médiá, ktoré masírujú ľudí Progresívnym Slovenskom.

Obrovské pôžičky

Ak sa pozriete na ich stránku  tak to majú vymyslené rafinovane. Ide o financovanie cez pôžičku. Sú to prešpekulované osobky, ktoré sa nezastvia pred ničím. Na kampaň si požičali stotisíce EUR od súkromných osôb ako napríklad:

  • Michal Meško (Martinus, CEO): 50 000 EUR
  • Peter Komorník (softvér Slido): 250 000 EUR
  • Tomáš Polerecký (viacero firiem na orsr): 25 000 EUR
  • Andrej Haršani (viaceré firmy na orsr): 100 000 EUR
  • Martin Pekár (viaceré firmy na orsr): 200 000 EUR
  • Peter Zálešák (viaceré firmy na orsr): 100 000 EUR

Zoznam si môžete pozrieť TU

Ako to funguje?

Strana si od týchto osôb doteraz požičala skoro 800.000 EUR a peniaze by údajne mala vrátiť do 60 dní po skončení volieb. Ak tomu pripočítame úrok 3%, strana musí iba týmto osobám vrátiť spolu o 24.000 EUR viax. A tak sa dá predpokladať, že  Progresívne Slovensko počíta s tým, že sa do parlamentu dostane.

Smer-SSD

Výročná správa lídra predvolebných prieskumov hovorí, že až 95 percent z majetku strany Smer-SSD tvoria financie zo štátneho rozpočtu a nevyčerpané rezervy z minulých rokov. V roku 2022 Smer dostal dotáciu 2,5 milióna eur

Účtovníctvo strany hovorí o tom, že strana zamestnáva 38 zamestnancov v rámci trvalého pracovného pomeru. Ďalších 76 ľudí pre nich „brigáduje“ po celom Slovensku. Na platy a odvody strana minula cez 1,2 milióna eur, ďalšie dva milióny strana vložila do kampaní – či už v komunálnych voľbách, alebo v referende.

Agentúra Smer je dcérskou spoločnosťou strany a na starosti má bežné stranícke fungovanie. Strane prenajíma priestory, „pod palcom“ má IT servis, právne poradenstvo a pracuje v nej 17 ľudí. Minulý rok jej strana poslala cez osemstotisíc eur, v tomto roku to bude minimálne 1,2 milióna. Od roku 2019 ju vedie Robert Kaliňák, ktorého advokátska kancelária Firma Kallan Legal je druhý najväčší obchodný partner strany – poskytuje strane právne služby za vyše 353-tisíc eur.

„Ide o desiatky prípadov, v rámci ktorých spracúva podania napríklad na Ústavný súd SR v mene poslaneckého klubu strany SMER – SSD alebo individuálne zastupuje predstaviteľov strany, či už v civilných, alebo trestných veciach, ktoré sú našim médiám dôverne známe,“ informuje tlačové oddelenie Smeru.

Vážne obvinenia Juraja Šeligu: Ficove nahrávky sú PODVRH! Ako to teda je?
Podľa Juraja Šeligu (Demokrati) Robert Fico (Smer-SSD) pred troma rokmi rozohral manipulatívnu hru plnú tlačoviek, prepisov hovorov a ich nahrávok. „Kruh sa uzatvára! Teraz to máme v rukách my, alebo ako sa Ficov príbeh o manipulácii rozpadá,“... Čítať ďalej
29 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti

Hnutie je víťazom ostatných parlamentných volieb a príspevky zo štátneho rozpočtu boli jediným zdrojom príjmov hnutia - 3,3 milióna eur. Členské v hnutí za minulý rok nezaplatil nik a nedostali ani žiaden finančný dar. Na kampaň pred komunálnymi voľbami hnutie v minulom roku vynaložilo 1,2 milióna eur a Transparency International Slovensko tvrdí, že šlo o najdrahšiu minuloročnú kampaň.

OĽaNO ku koncu minulého roka evidovalo 61 členov, pričom nemá veľké stranícke štruktúry a služby, ktoré potrebuje, mu zabezpečujú externé firmy. Vo vedúcej funkcii je zamestnaný jeden človek , ktorého mzdové náklady podľa účtovnej závierky tvoria mesačne zhruba 7,7 tisíca eur v hrubom.

„Naši ľudia“ však fungujú aj v OĽaNO. Kancelária právnika Kadúca (pomáha strane s prípravou zákonov) vďaka hnutiu vlani zarobila cez 40-tisíc eur, právne služby hnutiu poskytuje aj firma lídra legislatívneho tímu  Martina Tomana a eseročka Ivana Kotúčeka (asistent poslanca Kremského). Hnutie si objednávalo služby aj u manželky poslanca Lukáša Kaselicu či iných blízkych firiem. Tie získali zo spolupráce s hnutím  spolu vyše 220-tisíc eur.

„Zo všetkých politických strán hospodárime so štátnym príspevkom najzodpovednejšie, o čom svedčí aj výrazný zostatok na našom účte. Prostriedky netunelujeme, ale každé euro obraciame štyrikrát," uviedlo hnutie ako reakciu na to, či takéto obchody hnutie nepovažuje za rodinkárstvo. Uviedlo tiež, že služby „nakupuje“ u overených dodávateľov.

Sloboda a solidarita

Hoci bola ich minuloročná kampaň pred komunálnymi voľbami relatívne skromná, zo štátneho rozpočtu získali takmer milión eur a získali aj nejaké dary od priaznivcov, minuloročná strata strany SaS bola takmer 454-tisíc eur.

Aj oni si svoje stranícke aktivity riešia cez dcérsku spoločnosť, ktorou je Liberálny dom. Prenajímajú si od nej budovu a v minulom roku jej posunuli viac, než 120-tisíc eur.

Taraba o Igorových FIATEČKÁCH: Čo je toto za TUNEL? (VIDEO)
Hnutie OĽANO a priatelia vstupuje do predvolebnej kampane s fiatečkami, ktoré sú podľa jeho predsedu Igora Matoviča symbolom boja proti mafii. "Matovič minie 10 000 eur za kopu šrotu. Tam niečo nesedí," upozorňuje na sociálnej sieti Tomáš Tarab,... Čítať ďalej
30 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

KDH

Aj kresťanskí demokrati majú svoju firmu (KDH servis) – strana je jediným jej spoločníkom a „zobchodovali“ spolu niečo cez stotisíc eur. Auditor, ktorý kontroloval výročnú správu hnutia strane vytkol, že KDH uhrádzalo faktúry dcérskej spoločnosti aj z prostriedkov získaných ako príspevky zo štátneho rozpočtu.

„Zákon o politických stranách zakazuje použitie príspevkov na podnikanie obchodnej spoločnosti, ktorú strana založila, alebo sa stala jej jediným spoločníkom. Vzhľadom na vágne ustanovenie zákona, neexistenciu právneho výkladu, judikatúry či stanoviska štátneho orgánu existuje riziko, že sa uvedený postup môže považovať za porušenie zákona o politických stranách,”poukázal audítor v správe.

Sme rodina

Hnutie Borisa Kollára minulý rok ukončilo so ziskom 1,2 milióna eur. Ich prijmy okrem štátneho rozpočtu tovori prenájom nehnuteľností (130-tisíc eur) a v minulom roku do rekonštrukcie straníckych priestorov vložili 250-tisíc eur.

Hlas-SD

Keďže strana neprešla parlamentnými voľbami, žije z financii od priaznivcov. Od nich strana získala takmer pol milióna eur, pričom traja darcovia strane venovali dokopy zhruba 20 percent z tejto sumy.

Z výročnej správy strany vyplýva, že dary strana investovala do prenájmu sídla v centre hlavného mesta, ale tiež do straníckych podujatí, či marketingových služieb. Minulý rok strana skončila so ziskom 86-tisíc eur, no na volebnú kampaň v tomto roku si strana vzala úver dva milióny. Ten zrejme mieni splaziť z príspevkov za volebný výsledok.

Jožo Ráž povedal skutočnú pravdu o Slovensku: Toto je cesta do PEKLA! (VIDEO)
Rútime sa do záhuby? Na túto otázku odpovedá za svoje názory milovaný aj nenávidený Jožo Ráž. Rocker bez masky na tvári, ktorý sa nič nebojí povedať aj pred kamerami. V Slovenskej politike fandí iba jednému politikovi. Matovič, Čaputová a ani Heger... Čítať ďalej
30 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Slovenská národná strana

V minulom roku strana „šetrila na parlamentné voľby“ – získali príjmy zhruba 300-tisíc eur. Za lízing áut v minulom roku strana zaplatila 30-tisíc eur a na tlač tretieho dielu o histórii strany národniari vynaložili 20-tisíc eur.

Hnutie Republika

Zákon od politických subjektov vyžaduje, aby vo výročných správach uvádzali len obchodné styky v celkovej hodnote nad 25-tisíc eur. Hnutie Republika neuskutočnila ani jeden takýto nákup, ani za prenájom priestorov neplatí, keďže sídli v rodinnom dome predsedu hnutia.

Cez nefinančné dary od sympatizantov rieši hnutie aj kancelárske priestory, účtovnícke služby, či reklamu. Hlavným sponzorom je Miroslav Suja.

NAJNOVŠÍ PRIESKUM zamiešal hru! Smer a Hlas by mohli vládnuť aj vo dvojici
A Matovič by sa rozlúčil s parlamentom. To ukázal najnovší prieskum agentúry FOCUS pre televíziu Markíza. Aktuálne preferencie politických strán sa totiž menia nielen z minúty na minútu, ale aj od agentúry k agentúre. Podľa uznávanej agentúry... Čítať ďalej
29 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Isté nemá nikto nič

Hoci strany do predvolebnej kampane môžu naliať milióny, mimo zóny ohrozenia sú podľa posledných prieskumov len prvý Smer, druhý Hlas, Progresívne Slovensko a Republika. Koalícia OĽaNO, Za ľudí a KÚ má 6,2 percenta, a keďže potrebuje sedem percent na vstup do parlamentu, s takýmto výsledkom by vypadla z vysokej politiky. Do parlamentu by ešte mohli „preliezť“ aj hnutie Sme rodina, KDH a veľmi tesné to majú SaS a SNS.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik