Západ V POZORE: V Nigeri vlajú RUSKÉ VLAJKY
30 | 07 | 2023 I Ladislav Kováčik

Vojenskí velitelia v Nigeri vyhlásili za novú hlavu štátu generála Abdourahamaneho Tianiho. Ten sa predtým objavil v štátnej televízii ako predseda prechodnej rady, ktorá zadržala prezidenta Mohameda Bazouma a prevzala moc v krajine. V krajine, ktorá bola poslednou baštou Západu v Západnej Afrike.

Zneli slogany proti Francúzsku

O dianí v africkej krajine informoval portál iDnes.cz.

V Nigeri bola takisto rozpustená vláda, pričom všetku výkonnú a zákonodarnú moc bude vykonávať práve nová vojenská rada.

Generál Tiani bol v minulosti vojenským atašé na nigerskej ambasáde v Nemecku. Od roku 2011 viedol elitnú jednotku prezidentskej stráže. V televízii vystúpil generál ako predseda novovzniknutej Národnej rady pre ochranu vlasti (CNSP).

Zvrhnutie doterajšej hlavy štátu podporilo aj velenie armády. Stovky stúpencov prevratu navyše zapálili sídlo vládnucej strany. Niektorí demonštranti mávali ruskými vlajkami, pričom skandovali protifrancúzske slogany na protest proti vplyvu tejto bývalej koloniálnej mocnosti v oblasti Sahelu.

Tiani vo svojom prejave ospravedlnil puč zhoršujúcou sa bezpečnostnou situáciu v krajine. Kritizoval aj nedostatočnú spoluprácu s vojenskými vládami susedného Mali a Burkiny Faso na potláčaní povstania v regióne. Región Sahel totiž dlhodobo čelí násiliu zo strany islamistických skupín napojených na organizácie al-Káida a Islamský štát.

Tiani tiež požiadal nigerský ľud a medzinárodných partnerov o spoluprácu. Požiadal ich o porozumenie „špecifickej situácii“ krajiny a o poskytnutie „všetkej nevyhnutnej podpory, ktorá jej umožní čeliť výzvam“.

Začala sa rozhodujúca ukrajinská ofenzíva. S pomocou Západu.
Začala sa hlavná fáza protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny. Ukrajinská armáda začala hlavnú fázu protiofenzívy. Informoval o tom denník New York Times, s odvolaním sa na dvoch predstaviteľov Pentagonu. Hlavný úder Ukrajina podľa nich „začala... Čítať ďalej
28 | 07 | 2023 | Milan Laca

Znepokojený Západ

K situácii v Nigeri sa aktuálne vyjadril aj šéf Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, ktorý situáciu v krajine označil za „faktické získanie nezávislosti“ a za „boj s kolonizátormi“. Niger hraničí s Líbyou a Mali, kam žoldnierska skupina wagnerovcov umiestnila najviac zo svojich vojakov. 

Situáciu v krajine odsúdili okrem iných Francúzsko, Európska únia a OSN, ktoré žiadajú prepustenie prezidenta. Podľa Európskej únie je prevrat v Nigeri vážnym ohrozením stability a demokracie v krajine. EÚ tiež vyjadrila podporu úsiliu o „okamžitý návrat k ústavnému poriadku“.

Prevrat predstavuje veľkú prekážku pre Západ, ktorý sa snaží v regióne zachovať politický i vojenský vplyv. 

Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS) v reakcii na puč zvolalo núdzový summit, na ktorom by sa mali riešiť aj prípadné sankcie. Francúzsko už uviedlo, že je pripravené sankcie zaštítiť.

Aktuálny prevrat je piaty v krajine od roku 1960, kedy Niger získal nezávislosť, a prvý od roku 2010.

Rusi naozaj udreli Kinžalmi
Ukrajinské letectvo potvrdilo použitie rakiet „Kinžal“ Ruskom 26. júla. Následky ruského použitia aerobalistických rakiet Kinžal na letisku v Chmelnyckom letectvo nebude konkretizovať. Udreli Hovorca vzdušných síl plukovník Jurij Ignat... Čítať ďalej
28 | 07 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik