Potrebujeme každú raketu, ktorú môžeme získať! Aj tie NOTORICKY NESPOĽAHLIVÉ zo Severnej Kórey, tvrdí Ukrajina (FOTO)
29 | 07 | 2023 I Diana Zaťková

Ukrajinské ozbrojené sily používajú rakety vyrobené v Severnej Kórei na streľbu proti Rusom napriek ich notoricky známej nespoľahlivosti, tvrdí správa Financial Times.

Posádky ukrajinského delostrelectva využívajú podľa Financial Times rakety pre viacodpalové raketové systémy Grad (MLRS) zo sovietskej éry vyrábané v komunistickej Severnej Kórei, informuje Breitbart.

Noviny tvrdia, že ukrajinské sily predviedli svoju severokórejskú vojenskú výstroj jednému zo svojich reportérov neďaleko ťažko poškodeného mesta Bachmut. Rakety odfotografovali koncom minulého mesiaca aj Getty Images a Rádio Slobodná Európa/Rádio Liberty v južnom regióne Záporožie, avšak nebolo identifikované, že by boli vyrobené v Severnej Kórei.

Severokórejské rakety „sú veľmi nespoľahlivé a niekedy robia šialené veci"

V rozhovore pre FT ukrajinský veliteľ delostrelectva identifikovaný ako Ruslan povedal, že jeho vojaci nie sú naklonení použitiu rakiet zo Severnej Kórey, ktoré boli pravdepodobne vyrobené v 80. a 90. rokoch, keďže sú nespoľahlivé, s vysokou mierou neúspechu, ale povedal: "Potrebujeme každú raketu, ktorú môžeme získať."

Vojak z delostreleckej jednotky Grad povedal reportérovi novín, aby sa nepribližovali príliš blízko k odpaľovaču, pretože severokórejské rakety „sú veľmi nespoľahlivé a niekedy robia šialené veci“. Human Rights Watch tiež označila rakety Grad zo sovietskej éry za „neznáme nerozlišujúce“.

Delostrelecký systém Grad je samohybný 122 mm viacnásobný raketomet vyvinutý Sovietskym zväzom v 60. rokoch. Odpaľovacie zariadenie namontované na nákladnom vozidle je schopné vystreliť až 40 rakiet za 20 sekúnd. Vďaka svojej jednoduchosti a všadeprítomnosti sa systémy Grad široko vyrábajú mimo Ruska a od roku 2014 sú základom bojov na Ukrajine.

Ukrajina, rakety do viacnásobného raketometu „Grad“, foto: Getty Images

Noviny poznamenali, že je nepravdepodobné, že by Pchjongjang dodal rakety priamo do Kyjeva vzhľadom na severokórejskú podporu Moskvy počas invázie. Len tento týždeň odletel ruský minister obrany Sergej Šojgu do kráľovstva pustovníkov, aby si pripomenul 70. výročie prímeria kórejskej vojny a „upevnil spoluprácu“ medzi armádami oboch krajín.

Vlani na jeseň predstavitelia amerických tajných služieb tvrdili prostredníctvom médií ako New York Times, že Moskva nakupovala delostrelecké granáty a rakety zo Severnej Kórey, avšak Kremeľ takéto správy poprel a tvrdil, že ide o výmysel západných médií.

Ukrajina, rakety do viacnásobného raketometu „Grad“, foto: Getty Images

Poradca ukrajinského ministra obrany Jurij Sak tvrdil, že boli odobraté ruským ozbrojeným silám pôsobiacim na Ukrajine a povedal: „Zajali sme ich tanky, zajali sme ich techniku ​​a je možné, že je to aj výsledok ukrajinskej armády úspešne viesť vojenskú operáciu,“ povedal

Niektorí vojaci používajúci severokórejské rakety tvrdili, že ich pred poskytnutím Ukrajine „zabavila“ z lode „spriatelená“ krajina, ale ďalej to nerozviedli.

Putin: Rusko je pripravené hľadať cesty k mierovému urovnaniu
Rusko je pripravené hľadať spôsoby, ako dosiahnuť mierové vyriešenie situácie okolo Ukrajiny, a to aj napriek smerovaniu Západu k tomu, aby v akomkoľvek medzinárodnom konflikte konali výlučne vo svojom vlastnom záujme, povedal ruský prezident... Čítať ďalej
29 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik