Ukrajinci sa vyjadrili: Radšej ROKY VOJNY ako mier teraz!
29 | 07 | 2023 I Diana Zaťková

Chcete okamžitý mier a ústupky Rusku, alebo ukrajinské víťazstvo, aj za cenu toho, že vojna potrvá ešte tri roky? Ukrajinci doma v Kyjeve odpovedali na anketovú otázku. Odpovedali jasne. Odpovedali vo chvíli, keď vojna na Ukrajine trvá už 520 dní a podľa britskej strany prebieha v poriadku. Z Moskvy v tom istom čase znie, že bol odrazený ďalší útok ukrajinského dronu a ruský prezident Vladimír Putin láka k hlbšej spolupráci africké štáty, informujú české Parlamentní Listy.

Veria v jasné víťazstvo Ukrajiny

Server Kyiv Post zorganizoval v Kyjeve anketu, či by ľudia dali prednosť jasnému víťazstvu, aj keby strety s ruskými agresormi trvali ešte 3 roky, alebo by radšej uvítali okamžitý mier, ktorý by však bol spojený s ústupkami Rusku. Odpoveď obyvateľov Kyjeva bola jasná. Drvivá väčšina opýtaných veria v jasné víťazstvo Ukrajiny a sú ochotní vytrvať. Napríklad aj budúce tri roky.

„Lepšie je všetko vyjasniť a vziať si všetko späť,“ oznámila postaršia pani. „Ukrajinské víťazstvo,“ zdôrazňovali muži rôzneho veku. „Je lepšie teraz bojovať, než uzavrieť mier a čakať, až to o desať rokov nastane znova,“ zdôraznil jeden z respondentov.

Ale mladá tmavovlasá žena by radšej volila možnosť okamžitého uzavretia mieru. „Chcela by som mier hneď. Nenávidím to čakanie na mier. Je mi ľúto našich chlapcov, ktorí tam umierajú. Preto by som chcela mier práve teraz,“ vysvetľovala.

Spĺňajú súčasné očakávania?

Vojna na Ukrajine trvá už 520 dní a podľa washingtonského Inštitútu pre štúdium vojny (ISW)  ukrajinské sily dosiahli taktický úspech pri postupe na Melitopol na juhu krajiny. Ruskí provojnoví blogeri podľa ISW vyhlasujú, že Rusi pri obrane svojich pozícií ničia veľké množstvo ruskej obrnenej techniky.  

Britský minister pre stav ozbrojených síl James Heappey uviedol, že ukrajinské sily sú "primerane opatrné" a spĺňajú súčasné očakávania.

To najnovšie z vojny na Ukrajine
Dodávky kazetovej munície do Kyjeva poškodzujú zvyšky rusko-amerických väzieb! Ruský veľvyslanec v USA poznamenal, že Ruská federácia bude tento krok vo svojich ďalších krokoch zohľadňovať, informuje agentúra TASS. Dodávky kazetovej munície na... Čítať ďalej
28 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Rusko: Akcie Kyjeva nemajú žiadny vojenský význam

Ruská štátna agentúra RIA Novosti upozornila, že ruská obrana odrazila ukrajinský dronový útok v Moskovskej oblasti. "Dnes ráno bol zmarený pokus kyjevského režimu vykonať teroristický útok bezpilotným lietadlom na objekty v Moskovskej oblasti," uviedla ruská štátna agentúra. 

„Začiatkom tohto týždňa ruské systémy elektronického boja zablokovali dva drony, ktoré havarovali na Komsomolskom a Lichačevovej triede. V dvoch nebytových domoch boli rozbité okná, nikto nebol zranený. Ruské ministerstvo zahraničia podotýka, že akcie Kyjeva nemajú žiadny vojenský význam,“ pokračovala ruská štátna agentúra v popise situácie.

Ruský prezident Vladimír Putin podľa ISW sľubuje, že Rusko bude zásobovať africké štáty obilím a volá po prehĺbení spolupráce medzi Ruskou federáciou a africkými štátmi. Prisľúbil, že Rusko v nadchádzajúcich mesiacoch poskytne Burkine Faso, Zimbabwe, Mali, Somálsku, Stredoafrickej republike a Eritrei 25 až 50 tisíc ton obilia zadarmo.

Mali v tom "prsty" USA
Novinár Hersh odhalil úlohu Washingtonu pri teroristických útokoch na Krymský most. Úlohu kancelárie Joea Bidena pri oboch teroristických útokoch na krymskom moste označil za rozhodujúcu. Podiel Administratívy Administratíva amerického... Čítať ďalej
28 | 07 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik