To najnovšie z vojny na Ukrajine
28 | 07 | 2023 I Diana Zaťková

Dodávky kazetovej munície do Kyjeva poškodzujú zvyšky rusko-amerických väzieb! Ruský veľvyslanec v USA poznamenal, že Ruská federácia bude tento krok vo svojich ďalších krokoch zohľadňovať, informuje agentúra TASS.

Dodávky kazetovej munície na Ukrajinu poškodzujú zvyšky väzieb medzi Moskvou a Washingtonom, povedal v piatok ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov.

Pokiaľ ide o rusko-americké vzťahy, v tomto bode prakticky neexistujú,“ povedal diplomat pre ruský Channel One. "Prirodzene, presun kazetovej munície na Ukrajinu spôsobuje vážnu ranu týmto pozostatkom alebo častiam z rusko-amerických čias."

"Rád by som vám povedal, že tento protiruský krok zo strany administratívy [amerického prezidenta Joea Bidena] pri spolupráci s Washingtonom určite zohľadníme," dodal Antonov.

Rusko - africký samit

Rusko, africké krajiny volajú po spravodlivom multipolárnom svete 
Rusko a africké krajiny volajú po vytvorení spravodlivého multipolárneho svetového poriadku založeného na princípoch rovnosti krajín, povedal ruský prezident Vladimir Putin na recepcii na počesť účastníkov rusko-afrického summitu.
 

Rusko a africké krajiny teraz spoločne vyzývajú na vytvorenie spravodlivého multipolárneho svetového poriadku založeného na princípoch suverénnej rovnosti krajín, nezasahovania do ich vnútorných záležitostí, rešpektovania práva národov určovať svoj vlastný osud,“ povedal Putin.

Rusko-africký summit, zdroj: TASS

Putin povedal, že Rusko bude naďalej „skutočne prispievať k riešeniu súčasných kríz a predchádzaniu novým ohniskám napätia na kontinente“. Rusko tiež pomôže „v boji proti terorizmu a extrémizmu, proti pandémiám a hladomoru, pri riešení otázok environmentálnej, potravinovej a informačnej bezpečnosti,“ povedal Putin.

Druhý rusko-africký summit sa koná v petrohradskom kongresovom centre Expoforum od 27. do 28. júla.

V júni delegácia vedená juhoafrickým prezidentom Cyrilom Ramaphosom navštívila Kyjev, aby sa stretla so Zelenským, a potom odcestovala do Ruska na stretnutie s Putinom. Medzi účastníkmi boli aj zástupcovia Senegalu, Egypta, Zambie, Ugandy, Konžskej republiky a Komor, informuje The Guardian. Ich mierové návrhy boli:

  • Je potrebné, aby sprostredkovateľ pozorne počúval Ukrajinu a Rusko.

  • Mier sa musí dosiahnuť diplomatickými prostriedkami.

  • Je potrebné deeskalovať konflikt.

  • Suverenita štátov musí byť rešpektovaná.

  • Bezpečnosť musí byť zaručená pre všetky krajiny.

  • Je potrebné zabezpečiť pohyb obilia a hnojív.

  • Je potrebné poskytnúť humanitárnu pomoc obetiam vojny.

  • Je potrebné vymeniť vojnových zajatcov.

  • Po vojne je potrebné znovu vybudovať Ukrajinu.

  • Je potrebné vybudovať lepšie vzťahy medzi Ukrajinou a africkými krajinami.

OKAMURA: Treba ukončiť BRUSELSKÝ DIKTÁT, cieľom je ROZLOŽIŤ Európsku úniu zvnútra!
Predseda českého hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomio Okamura poskytol rozhovor stanici CNN Prima News. Podľa jeho slov chce Fialova vláda z Česka urobiť krajinu migrantov. Informuje o tom portál iDnes.cz. V najbližších voľbách do... Čítať ďalej
27 | 07 | 2023 | Ladislav Kováčik

Seymour Hersh: Úloha americkej vlády v útokoch na Krymský most je „kľúčová“

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zohrala významnú úlohu pri oboch útokoch na Krymský most, uviedol americký novinár Seymour Hersh s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa.

"Úloha Bidenovej administratívy pri oboch útokoch [na Krymský most] bola životne dôležitá," napísal Hersh na svojej webovej stránke. "Samozrejme, bola to naša technológia. Dron bol na diaľku navádzaný a napoly ponorený - ako torpédo. Národnou stratégiou USA je, že Zelenskyj môže robiť, čo chce. Neexistuje žiadny dohľad dospelých," citoval novinár jedného amerického predstaviteľa. 

Hersh tiež poukázal na to, že USA nezohľadnili, ako Moskva zareaguje na útoky Kyjeva na Krymský most.

Krymský most, zdroj: Getty Images

Ukrajinský dron zostrelený nad Moskvou bez obetí

Ruská protivzdušná obrana v piatok zostrelila ukrajinské vojenské bezpilotné lietadlo skôr, ako stihlo zaútočiť na svoje ciele pri Moskve, uviedla tlačová agentúra RIA s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

"Pokus o útok bezpilotným lietadlom bol v piatok zmarený, keď UAV zostrelili jednotky ruského ministerstva obrany," uviedol moskovský starosta Sergej Sobyanin.

"Dnes v noci sa nepriateľský dron pokúsil o útok a bol zostrelený silami ministerstva obrany," napísal predstaviteľ na svojom telegramovom kanáli. "Neboli hlásené žiadne škody ani obete."

24. júla Sobyanin oznámil, že dva drony zaútočili na nebytové budovy v Moskve. Jeden bol zostrelený neďaleko Komsomolského Avenue, 17; druhý narazil do budovy na Lichačevovej triede.

Ministerstvo uviedlo, že incident si nevyžiadal žiadne obete ani škody na budovách.

Mali v tom "prsty" USA
Novinár Hersh odhalil úlohu Washingtonu pri teroristických útokoch na Krymský most. Úlohu kancelárie Joea Bidena pri oboch teroristických útokoch na krymskom moste označil za rozhodujúcu. Podiel Administratívy Administratíva amerického... Čítať ďalej
28 | 07 | 2023 | Milan Laca

Ďalšie aktuality
  • Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v piatok naliehal na Rusko, aby oživilo čiernomorskú dohodu o obilí, v rámci ktorej umožnilo Ukrajine vyvážať obilie zo svojich námorných prístavov napriek vojne, ktorú Rusko minulý týždeň stiahlo. Sísí na rusko-africkom summite v Petrohrade povedal, že je „nevyhnutné dosiahnuť dohodu“ o oživení dohody.
  • Volodymyr Zelenskij zverejnil video, na ktorom ukrajinskí vojaci tvrdia, že dobyli späť dedinu Staromaiorske. Vo videu bojovníci hovoria, že „oslobodili dedinu“, ktorá sa nachádza východne od mesta Záporoží.

  • Vladimir Putin uviedol, že ukrajinské útoky sa v posledných dňoch zintenzívnili, najmä na frontovej línii prechádzajúcej cez ukrajinský región Záporoží. Putin v rozhovore pre ruskú televíziu na margo rusko-afrického summitu v Petrohrade povedal, že Ukrajina nezaznamenala úspech na žiadnej strane frontu.

Západ pozor! Obrodzuje sa stará družba!
Šojgu pricestoval do Severnej Kórey, aby "upevnil vojenské väzby". Návšteva ruskej armády v Pchjongjangu na oslavu Dňa víťazstva Severnej Kórey prispeje k rozvoju bilaterálnych vojenských väzieb, vyhlásilo Ministerstvo obrany. Oslavy Ruská... Čítať ďalej
28 | 07 | 2023 | Milan Laca

  • Putin využil rusko-africký summit v Petrohrade, aby oznámil, že Rusko by mohlo nahradiť Ukrajinu ako dodávateľa obilia africkým národom. Po odstúpení od čiernomorskej obilnej iniciatívy a obvinení Ukrajiny z blokovania lodí, ktoré sa dostanú do ukrajinských prístavov, Putin povedal, že Moskva bude pripravená začať dodávať obilie zadarmo do šiestich afrických krajín do troch až štyroch mesiacov. Za príjemcov vymenoval Burkinu Faso, Zimbabwe, Mali, Somálsko, Stredoafrickú republiku a Eritreu.

  • Zdá sa, že Jevgenij Prigožin bol medzi účastníkmi rusko-afrického summitu v Petrohrade Neskoro v stredu zverejnil blízky spojenec Prigozhina obrázok, ktorý údajne zobrazuje vodcu skupiny Wagner na stretnutí s africkými predstaviteľmi. Na neoverenej fotografii je Prigozhin vidieť, ako stojí vedľa vysokého predstaviteľa Stredoafrickej republiky (SAR), ktorý v posledných rokoch privítal tisíce Wagnerových žoldnierov.

Zdroj: FB | Jevgenij Prigožin

  • Britská vláda dovolila ruským oligarchom v rámci sankcií utrácať státisíce na výhody, ako sú súkromní kuchári, šoféri a gazdiné, vďaka početným výnimkám zo sankcií , uvádza správa New York Times.

  • Európska komisia nemá peniaze na pomoc Ukrajine s dodatočnými nákladmi na dopravu po kolapse čiernomorskej dohody, uvádzajú správy. Zdroje agentúre Reuters povedali , že komisia nemá žiadne okamžité peniaze v rozpočte a žiadny jasný spôsob, ako pomôcť s financovaním dodatočných dopravných nákladov, ktorým bude ukrajinský vývoz obilia čeliť po skončení čiernomorskej dohody.

  • Somálski predstavitelia uviedli, že Rusko povolilo odpustenie dlhu vo výške viac ako 684 miliónov dolárov, ktoré dlhuje Somálsko v dohode uzavretej na okraj rusko-afrického summitu . „Tento krok zohrá veľkú úlohu pri dokončení procesu odpustenia dlhu krajine,“ povedal somálsky minister financií Bihi Egeh o dohode s Moskvou v príspevku na facebookovej stránke ministerstva.

  • Jevgenij Lebedev, majiteľ britských novín ruského pôvodu, tvrdil, že sa stal obeťou „rusofóbie“ vo Veľkej Británii počas vojny na Ukrajine. V článku v novinách Evening Standard – ktorých je vlastníkom – Lebedev uviedol, že Spojené kráľovstvo „už dávno“ čaká na zúčtovanie s „korporačným pokrytectvom“.

TOTO nás čaká? Jediný "ekologický" elektromobil spôsobil ekologickú KATASTROFU! (FOTO)
Na nákladnej lodi prevážajúcej elektrické a konvenčné autá z Európy do Ázie zúri požiar! Predpokladá sa, že požiar, pri ktorom zomrel člen posádky, niekoľko ďalších bolo zranených a niektorí členovia posádky skočili cez palubu, aby unikli,... Čítať ďalej
28 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik