Šándor sa pozrel BEZ NADŠENIA na ofenzívu Ukrajiny: TOTO nie je oslnivý výsledok
29 | 07 | 2023 I Diana Zaťková

„Doteraz, a to si povedzme na rovinu, o žiadny veľký úspech nejde.“ O „hlavnom nápore“ ukrajinskej ofenzívy hovorí bezpečnostný analytik generál Andor Šándor, bývalý šéf vojenskej rozviedky Armády ČR. Podľa neho, žiaľ, zatiaľ nevidíme, že by Ukrajinci od západných krajín získali napríklad odmínovacie stroje a stíhačky F-16 sa im snáď podarí získať do konca roka. A vyhliadky na koniec vojny a prímeria? "Vôbec nebude znamenať pokoj v tejto dôležitej časti sveta a môže generovať veľké problémy pre Európu a jej bezpečnosť," konštatoval pre ParlamentníListy.cz.

Na záporožskom fronte sa začala „hlavná časť ukrajinskej ofenzívy“. Aspoň tak je stav interpretovaný v oznamovacích prostriedkoch. „Tak je to prezentované predovšetkým v ukrajinských médiách, ktorých správy preberajú médiá svetové vrátane tých českých a slovenských. Tvrdia, že hlavná časť ofenzívy sa už začala,“ konštatuje na začiatok hodnotenia fázy ukrajinského konfliktu bezpečnostný expert Andor Šándor.

„Ak je to pravda, počas šiestich týždňov, kedy boli vidieť začiatky protiofenzívy, muselo dôjsť k mnohým zmenám v mnohých oblastiach. Musela sa zvýšiť schopnosť Ukrajincov odstraňovať zátarasy, mínové polia, vytvárať v nich priechody. Bohužiaľ, zatiaľ nevidíme, že by od západných krajín získali tzv. odmínovacie hady, ktoré sa vystreľujú do diaľky a sú schopné míny zneškodniť. Môže potom vyvstať otázka, či dôvodom, prečo nebola prípravná časť úspešná, boli míny,“ analyzoval.

Rusi naozaj udreli Kinžalmi
Ukrajinské letectvo potvrdilo použitie rakiet „Kinžal“ Ruskom 26. júla. Následky ruského použitia aerobalistických rakiet Kinžal na letisku v Chmelnyckom letectvo nebude konkretizovať. Udreli Hovorca vzdušných síl plukovník Jurij Ignat... Čítať ďalej
28 | 07 | 2023 | Milan Laca

Pridal ďalšie predpoklady

„Ďalej by muselo dôjsť k väčšiemu vybaveniu armády ťažkou technikou. A tiež lepšia taktika vedenia bojovej činnosti proti ruským bojovým líniám. Nevieme, do akej miery sú informácie pravdivé, len snáď uniklo hodnotenie ukrajinskej armády Bundeswehrom. Zrejme existuje rozpor medzi tým, ako ukrajinskí vojaci boli vycvičení v západných krajinách a ako sú nasadzovaní napr. generálnym štábom pri vedení operácie. Drobenie síl na zoskupenia, ktoré majú cieľ šetriť životy a nemôžu dosiahnuť oslnivý výsledok na fronte. O tom, či sa zvýšila nejaká letecká podpora ukrajinských vojsk, sa dá pochybovať, pretože F-16 ešte stále nedostali. To sú veci, ktoré budú stáť za tým, či uvedená časť ofenzívy môže mať šancu na úspech.“

A teraz čísla. Kto ovláda väčšiu plochu?

Bezpečnostný expert pripomína, že Ukrajinci chcú odrezať Krym od pevninského Ruska a k tomu vykonávali množstvo sabotáží, ktoré by mali ochromiť zásobovanie. „Je otázka, či Ukrajinci dokázali dať dohromady dostatočné množstvo delostreleckej munície vrátane kazetovej na to, aby mal útok úspech. Doteraz, a to si povedzme na rovinu, o žiadny veľký úspech nejde,“ uviedol.

„Rusi obsadili a ovládajú stodvadsaťtisíc kilometrov štvorcových územia Ukrajiny, čo je viac, než kedysi bola rozloha Československa. Podľa informácií z médií by sa Ukrajincom malo podariť oslobodiť deväť dedín a nejakých sto šesťdesiat kilometrov štvorcových, čo, bohužiaľ, nie je oslnivý výsledok. Uvidíme, či hlavná časť ofenzívy, o ktorej sa hovorí, bude skutočne úspešná a povedie k nejakej zmene síl na fronte, aby to dalo Ukrajine lepšiu vyjednávaciu pozíciu s Ruskom,“ dodal.

Ruská ODVETA za Taganrog! Dnepro v PLAMEŇOCH
Ruské sily zaútočili na stredoukrajinské mesto Dnepro, zatiaľ čo Moskva obvinila Kyjev z odpálenia dvoch rakiet na juh Ruska, informuje Guardian. Odveta za ukrajinské zásahy na Ruskom území Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že zostrelilo... Čítať ďalej
29 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Šándor: Nerobím si ilúzie o riadení ruských vojsk

Cieľom má byť buď prelomiť spojnicu okupovaných území na juhu s Krymom, alebo sa aspoň k polostrovu dostať na dostrel delostrelectva. Lenže aká ambiciózna je to méta? 

„Veľmi ambiciózna. Nerobím si žiadne veľké ilúzie o brilantnom riadení ruských vojsk na Ukrajine, len možno toto Rusom došlo tiež. Smer ofenzívy je vedený tam, kde ju Rusi očakávali?“ pokladá rečnícku otázku. 

„Zároveň vidíme bojovú činnosť Rusov na severe všeobecne v smere na Charkov, čo by nútilo Ukrajincov premýšľať o presunutí časti jednotiek, ktorých tiež nemajú dostatok, aby boli schopní aj tento smer pred ruskou ofenzívou chrániť. Inými slovami uvidíme, čo je bežné vo všetkých vojnách, ktoré sme doteraz videli, že žiadna útočiaca či brániaca sa strana nikdy nemá dostatok vojsk, aby s nimi mohla operovať na rôznych smeroch. Keď nepriateľ vykoná niekde na inom úseku frontu určitú útočnú operáciu, donúti protistranu predislokovať vojská na iný smer, a tým oslabiť existujúcu. Až sa budeme baviť napr. o týždeň, bude jasnejšie, ako skutočne má ukrajinská ofenzíva veľkú šancu uspieť. Teraz je zatiaľ predčasné sa nejakým spôsobom autoritatívne vyjadriť,“ dodal.  

Ukrajinci sa vyjadrili: Radšej ROKY VOJNY ako mier teraz!
Chcete okamžitý mier a ústupky Rusku, alebo ukrajinské víťazstvo, aj za cenu toho, že vojna potrvá ešte tri roky? Ukrajinci doma v Kyjeve odpovedali na anketovú otázku. Odpovedali jasne. Odpovedali vo chvíli, keď vojna na Ukrajine trvá už 520 dní a... Čítať ďalej
29 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik