Niekto nám tu o vakcínach KLAMAL! EÚ to však nebola, vážený mainstream (VIDEO)
29 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Z čias covidu nám tu zostalo niekoľko neprekonateľných fráz. Napríklad tá, že o pravde sa nediskutuje. Keby sa však o nej diskutovalo, ľudia by sa dozvedeli informácie, ktoré nedávno zverejnil Európsky dvor auditorov (EDA). V nich sa hovoria veci, ktoré sme o vakcínach mali vedieť už pred troma rokmi. Zaujímavé zistenia zosumarizovala a spracovala Judita Laššáková v spolupráci s Dannym Kollarom.

Kým však prejdeme k správe EDA o vakcínach, pár slovami, čo to ten Európsky dvor auditorov vlastne je. Jedno zo zhrnutí (nie audit) EDA sa zaoberalo aj vakcínami proti covidu-19. 

Nemá zákonné právomoci

EDA sa ako nezávislý auditor stará o záujmy daňových poplatníkov Európskej únie. Jeho cieľom je zlepšenie spravovania rozpočtu EÚ Európskou komisiou a pravidelne vydáva správy o stave európskych finančných prostriedkov.

Do portfólia jeho činností okrem kontroly príjmov a výdavkov patrí aj nahlásenie antikorupčnému úradu EÚ (OLAF) podozrenia z takejto činnosti, ale taktiež uverejňuje stanoviská k návrhom právnych predpisov, ktoré budú mať dosah na finančné riadenie EÚ, ako aj pozičné dokumenty, hodnotenia a ad hoc publikácie o otázkach týkajúcich sa verejných financií EÚ.

Minister zdravotníctva má premiérovi predložiť návrhy na stabilizáciu pediatrie
Minister zdravotníctva Michal Palkovič má premiérovi Ľudovítovi Ódorovi predložiť návrhy na stabilizáciu a systémové riešenia v oblasti pediatrie. Predseda vlády to uviedol po piatkovom stretnutí s predsedom lekárskych odborárov Petrom Visolajským... Čítať ďalej
28 | 07 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Vakcína ako priorita EÚ

V zhrnutí auditorov sa píše, že „EÚ prijala opatrenia EÚ, ktoré mali skrátiť harmonogram vývoja vakcín z 10-15 rokov na 12-24 mesiacov.“ Do jesene 2021 komisia v mene členských štátov podpísala zmluvy v hodnote 71 miliárd na nákup vyše štyri a pol miliardy dávok vakcín.

zdroj: pixabay | Vakcína

„Jedna z vrcholových inštitúcii EÚ v každom svojom dokumente jasne deklaruje, že keďže bol vyhlásený núdzový stav a bola panika, tak skrátili harmonogram vývoja vakcín. Keď tu niekto tvrdí, že tie vakcíny boli odskúšané, alebo dlhodobo vyvíjané, tak buď klame ten dotyčný, alebo nám chce tvrdiť, že európska inštitúcia,“ uvažuje Laššáková.

Ďalší bod hovorí o tom, že EÚ musela konať pred tým, ako boli jasné vedecké dáta o bezpečnosti a účinnosti potencionálnych vakcín, čím vytvorila portfólio rôznych vakcín a ich výrobcov. Dvor auditorov teda jednoznačne hovorí o tom, že EÚ konala pred tým, ako vôbec vedela o tom, čo vôbec tieto vakcíny prinesú.

EÚ fungovala inak, ako USA

„Dohodnuté podmienky sa pri každej zmluve líšia, s výnimkou požiadavky dodržiavať zásady smernice o zodpovednosti za výrobky, ktorou sa reguluje zodpovednosť za škodu spôsobenú nežiadúcimi účinkami,“uvádza sa v inej časti dokumentu

V USA to fungovalo tak, že každá jedna spoločnosť, keďže boli v núdzovom stave, musela dodávať výrobky v prvom rade vláde USA. V takomto prípade sa tam zotiera akákoľvek zodpovednosť za škody, ktoré výrobok spôsobí.

„EÚ si vydupala, že tie vedľajšie účinky budú musieť tým, ktorí ich budú mať, nahradiť,“ vysvetľuje Laššáková a dodáva, že model bol stanovený tak, že kým má ktorákoľvek vakcína podmienečné povolenie, tak sa o náhradu škody delia výrobca a členský štát. Akonáhle vakcína stratí status z podmienečne povolenej, potom už platí celú náhradu jej výrobca.

Neuskutočnené stretnutie

V marci 2021 sa malo uskutočniť stretnutie Riadiacej rady s vedeckými poradcami EÚ a členských štátov o aspektoch stratégie v oblasti vakcín pre rok 2022. Jediná firma, s ktorou vedecký tím nerokoval, bola firma Pfizer, s ktorou rokovala Ursula von der Leyenová, čo bolo v rozpore s rozhodnutím komisie o obstarávaní vakcín. O nesprávnom úradnom postupe hovorí aj európska ombudsmanka, ktorá prípad otvorila v septembri 2021. V jej správe z januára 2022 sa konštatuje, že spôsob, akým komisia túto žiadosť riešila, predstavuje nesprávny úradný postup. To sú tie známe Leyenovej SMS správy s vedením Pfizeru, kvôli ktorým si ju predvolali aj europoslanci.

Europoslanci predvolávajú Leyenovú: Chceme PRAVDU o COVIDE a o kontrakte s Pfizerom!
Ursule von der Leyenovej môže čoskoro pristáť na stole nechcená pozvánka. Poslanci, ktorí vedú výbor Európskeho parlamentu pre COVID-19, sa rozhodli požiadať predsedkyňu Európskej komisie, aby verejne vystúpila pred plénom, uvádza sa vo vyhlásení,... Čítať ďalej
12 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Podmienečné povolenie

S výrazom podmienečne povolené vakcíny sme sa počas covidu stretávali relatívne často, veď mnohé z nich dostali reálne povolenie až niekedy v prvej polovici tohto roka.

Podmienečné povolenie znamená, že liek, v danom prípade vakcína, je sprístupnený napriek tomu, že požiadavka na predloženie kompletných klinických údajov ešte nebola splnená.

Boli sme klamaní médiami, alebo klame EDA?

Napríklad Cimirnaty (Biontech/Pfizer) dostal podmienečné povolenie 21. 12. 2020 a štandardné povolenie až 10. októbra 2022 po tom, ako bola vakcína dvakrát upravená a jej použitie bolo predĺžené.

Vakcína Spikevax (predtým Moderna) bola podmienečne na trh uvedená 6. januára 2021, štandardné povolenie dostala v októbri 2022.

Judita Laššáková, Zdroj: Facebook J. Laššákovej

Vakcína Bimervax dostala povolenie na uvedenie na trh koncom marca 2023.

Nič z tohto nebolo tajné

Laššáková však pripomína, že všetky tieto informácie boli dostupné, len neboli komunikované tak, ako by mali byť. Ešte v roku 2020 boli vypracovávané stratégie EÚ, len mainstream nemal záujem možno hľadať, možno informovať.

Samotná EÚ pritom hovorí o tom, že len výroba niektorých vakcín trvá aj niekoľko rokov, nehovoriac o tom, že pri týchto vakcínach bola doslova vyblokovaná smernica o zákaze používania geneticky modifikovaných výrobkov. To však len na núdzové obdobie. V aktuálne vyrábaných vakcínach už GMO nenájdete, no v pôvodne podávaných bolo povolené. 

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik