NAJNOVŠÍ PRIESKUM zamiešal hru! Smer a Hlas by mohli vládnuť aj vo dvojici
29 | 07 | 2023 I Diana Zaťková

A Matovič by sa rozlúčil s parlamentom. To ukázal najnovší prieskum agentúry FOCUS pre televíziu Markíza. Aktuálne preferencie politických strán sa totiž menia nielen z minúty na minútu, ale aj od agentúry k agentúre. 

Podľa uznávanej agentúry FOCUS tak Progresívne Slovensko ani zďaleka nedosahuje také preferencie, aké mu pripisujú iné agentúry, a Hlas-SD nie je ani zďaleka v takých nízkych číslach, aké by si jeho neprajníci želali. Ak bude tento trend pokračovať, bolo by celkom možné, že Smer a Hlas by mohli vládnuť aj vo dvojici.

Je možná dvojkoalícia?

Na čele sa drží Smer s 18,1 percentami hlasov. Nasleduje Hlas, ktorého by volilo 16 percent opýtaných voličov. Prvú trojku uzatvára Progresívne Slovensko so 14,3 percentami hlasov. 

Nasleduje Republika, ktorá získala 8,7 percenta a OĽANO s 6,2 percentami hlasov. Keďže hnutie kandiduje ako koalícia, na vstup do parlamentu potrebuje aspoň sedem percent. Podľa aktuálnych preferencií by hnutie Igora Matoviča ostalo mimo parlamentu.

Do parlamentu by sa dostalo aj hnutie Sme rodina s 5,6 percentami a tesne by brány preliezli aj SaS (5,2 percenta) a SNS (5,1 percenta).

Výsledky sondáže zároveň ukazujú, že pokiaľ by sa do parlamentu nedostalo viacero strán, ak by viaceré malé strany vypadli, Smeru a Hlasu by sa mohlo podariť vytvoriť dvojkoalíciu a žiadneho ďalšieho partnera by ani nepotrebovali. Pokles Hlasu sa totiž zastavil.

Mimo zóny ohrozenia

Mimo zóny ohrozenia sú tak len prvý Smer, druhý Hlas, Progresívne Slovensko a Republika.

Koalícia OĽaNO, Za ľudí a KÚ má 6,2 percenta, a keďže potrebuje sedem percent na vstup do parlamentu, s takýmto výsledkom by vypadla z vysokej politiky.

Europoslanec plače od smiechu: ČAPUTOVÁ sa stala SLOVENSKOU PATRIOTKOU!
Pre stranu Slovenský PATRIOT, jej členov a pre mňa ako predsedu, je potešiteľné, že pani prezidentka Čaputová sa stala slovenskou patriotkou. Skonštatoval to europoslanec a líder strany Slovenský patriot Miroslav Radačovský. Ľutuje len, že sa tak... Čítať ďalej
28 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Treba počítať aj so štatistickou chybou

Len tesne by do parlamentu prešli štyri strany – Sme rodina (5,6), KDH (5,6), SaS (5,2) a SNS (5,1 percenta). Treba však počítať aj so štatistickou chybou, a keď sa pozrieme na interval spoľahlivosti, všetky tieto štyri strany v skutočnosti už dnes môžu mať silu aj pod štyri percentá.

Demokrati mali veľké oči

Pred bránami národnej rady by skončila Aliancia (4 percentá), Demokrati (3,8 percenta) a ĽSNS (2,3 percenta).

Ostatné kandidujúce strany nedosiahli v prieskume ani dve percentá.

Zdroj foto: FB/Matúš Šutaj Eštok

Kreslá v parlamente

V prepočte na kreslá v parlamente by najviac získal Smer (35), Hlas by mal 31 poslancov, PS 27, Republika 16, Sme rodina aj KDH zhodne po 11 poslancov, SaS 10 a SNS by malo 9 zákonodarcov.

Agentúra FOCUS realizovala prieskum v dňoch 21.7. – 26.7.2023 na vzorke 1024 respondentov. Kládla im otázku: „V septembrových voľbách kandiduje 25 politických strán a hnutí. Plánujete sa ich zúčastniť? Ak áno, ktorú z nich plánujete voliť?“

Voliť by nešlo 13,3 percenta respondentov a nerozhodnutých je 15,7 percenta opýtaných.

O babrákoch Demokratoch
Že prieskumy sú len veľmi zhruba orientačné, vie aj generál vo výslužbe, Jozef Viktorín. Ten si ich však všíma v kombinácii s výrokmi exministra obrany, Demokrata Jaroslava Naďa. Ešte pred odchodom z vlády tvrdil, že kampaň z vládnej pozicie nie je... Čítať ďalej
28 | 07 | 2023 | Eka Balašková

PRIESKUMY AKO VOLEBNÁ PALICA

"Keď politické strany nemajú čo ponúknuť ľuďom pre ich lepší život, snažia sa zaujať inak. Vrieskaním, cirkusom, urážaním súperov a šírením nenávisti. Alebo tichučkým posedávaním v kúte a manipuláciou ľudí cez prieskumy preferencií," skonštatoval to na sociálnej sieti hlasák Matúš Šutaj Eštok.

Hovorí, že ako huby po daždi sa tu vyrojili agentúry, o ktorých nikto nikdy nepočul a bez akéhokoľvek zdôvodnenia či vysvetlenia vyrábajú fikciu, ktorá však má mimoriadne zhubné dôsledky. Jedna strana v nej rastie do neba, druhá padá voľným pádom, hoci na to niet absolútne nijakého dôvodu. Veď si sami položte otázku - čo také sa stalo v slovenskej politike v poslednom čase, aby sa úplne zásadne zmenili očakávané výsledky volieb? Presne tak - nič. Takto reaguje Eštok na priam raketový vzostup progresívcov v niektorých pokútnych prieskumoch.

"A preto najlepšou odpoveďou je sledovať nie rôzne neraz z prsta vycucané prieskumy, ale dve renomované agentúry, ktoré merajú preferencie celý čas - nie iba dva mesiace pred voľbami. Hovorím o agentúrach FOCUS a AKO," radí Eštok.

Mimovládkam prekážajú kotlebovské bilbordy
Slovenské „dúhové“ organizácie sa spojili, aby spoločným úsilím dosiahli odstránenie predvolebných bilbordov ĽSNS, na ktorých strana kandidujúca do parlamentu tvrdí: „Ochránime Slovensko pred LGBT a gender!“ Do kampane za stiahnutie bilbordov sa... Čítať ďalej
28 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik