Mimovládkam prekážajú kotlebovské bilbordy
28 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Slovenské „dúhové“ organizácie sa spojili, aby spoločným úsilím dosiahli odstránenie predvolebných bilbordov ĽSNS, na ktorých strana kandidujúca do parlamentu tvrdí: „Ochránime Slovensko pred LGBT a gender!“ Do kampane za stiahnutie bilbordov sa zapojili organizácie: Inštitút ľudských práv a Dúhové Slovensko n. o. a podali dokonca na stranu aj trestné oznámenie a zbierajú podpisy na petíciu.

Na sporný bilbord už v polovici júna nielenže podali zmienené organizácie trestné oznámenie, spustili však aj nátlakovú podpisovú akciu, ktorá má bilbordovú firmu donútiť stiahnuť predmetnú reklamu. Šéf  IĽP pripomína, že podobnú kampaň viedli aj „Kotlebovi predchodcovia“. Mimovládne organizácie sa už v minulosti niekoľkokrát pokúsili o rozpustenie ĽSNS, čo generálny prokurátor odmietol. IĽP a ich právnik však aj napriek tomu, že do volieb OČTK zrejme konať nebudú, firme odporúča bilbordy stiahnuť, keďže porušujú konkrétny zákon.

Začalo to trestným oznámením

Na viacerých miestach po celom Slovensku sa začiatkom júna objavili bilbordy, kvôli ktorým na stranu Inštitút ľudských práv a Dúhové Slovensko podali 15. júna na Generálnej prokuratúre SR trestné oznámenie.

„Považujeme takéto heslo za výzvu na diskrimináciu a porušovanie ľudských práv jednej časti občanov a občianok. Reklama navodzuje dojem, že sa jedná o výrok Mariána Kotlebu, nakoľko je umiestnený pri jeho tvári. Kotleba je známy ako fanúšik Slovenského štátu a tak je oprávnené to považovať aj za hrozbu fyzickou likvidáciou, tak, ako sa to dialo v tomto období,“  zdôvodnil krok Inštitútu ľudských práv jeho riaditeľ, Peter Weisenbacher.

https://www.hlavnydennik.sk/2023/07/28/odbornik-hodnotil-predvolebne-bilbordy-estetika-tabla-z-maturity

Nestačilo – zvyšujú tlak

IĽP a Weisenbacher však neostali len pri trestnoprávnom kroku, spustili aj výzvu pre firmu, ktorá Kotlebovcom bilbordy prenajala. Očakávajú, že ich odstráni. K tejto výzve sa pridalo už viac, ako desaťtisíc Slovákov.

Podľa Weisenbacherových slov s vedením firmy komunikovali a vysvetlili, že v texte stačí vymeniť jedno slovíčko za národnosť, čím vznikne heslo, aké používali „Kotlebovi predchodcovia pred sto rokmi“.

„Žiaľ, nikam to neviedlo, dúfame, že tlak verejnosti a firiem, ktoré u nich inzerujú a nechcú byť spájané s extrémistami, pomôže,“pripomenul.

Facebook / Peter Weisenbacher | Riaditeľ Inštitútu pre ľudské práva Peter Weisenbacher

Terčom od vzniku

Ľudová strana naše Slovensko vznikla v roku 2010 a mimovládky a ich právni experti sa opakovane snažili o jej rozpustenie. Podľa nich stanovy, program, i činnosť sú protiústavné. Dôvody na rozpustenie ĽSNS však nevidel ani Maroš Žilinka, Generálny prokurátor.

„Generálny prokurátor SR nateraz nezistil podmienky na podanie žaloby na rozpustenie politickej strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko podľa paragrafu 384 a nasledujúce Správneho súdneho poriadku,“ uviedol hovorca GP Dalibor Skladan ešte v auguste minulého roku.

Skladan vtedy upozornil, že jediné, čím sa aj v takýchto prípadoch Žilinka mieni riadiť je zákon, nie politické preferencie aktuálnej ministerky.

GP tvrdí,že už jasne informovala o dôvodoch nepodania žaloby na rozpustenie ĽSNS
Generálna prokuratúra (GP) SR už jasným a zrozumiteľným spôsobom informovala o dôvodoch nepodania žaloby na rozpustenie politickej strany ĽSNS. Nemá potrebu ich dopĺňať. Pre TASR to uviedol hovorca GP SR Dalibor Skladan v reakcii na stanovisko... Čítať ďalej
09 | 08 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Právnik mimovládky odporúča

„Podľa našich informácií orgány činné v trestnom konaní vo veci už konajú. Samozrejme, je vysoko nepravdepodobné, že by došlo k nejakému záveru ešte pred voľbami,“uviedol právnik IĽP Daniel Grejták. Uvádza však paragraf 424 Trestného zákona o podnecovaní nenávisti k skupine pre ich sexuálnu orientáciu, ktorý robí bilbordy spornými a preto firme odporúča, aby ich odstránila.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik