MEDVEDE premnožené vraj nie sú, ale TOTO musíte vidieť!
28 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Zoológia tvrdí, že medvedica ročne privedie na svet jedno až tri mláďatá. Fotograf z Kysúc však ostal v nemom úžase, keď na svoju foto pascu zachytil medvedicu, ktorá mala päť mláďat.

Fotograf divokej prírody Dávid Ondreáš z Kysuckého Lieskovca sa venuje zachytávaniu voľne žijúcej zveri. Nie, nezachytáva ju do nejakých pytliackych očiek, ale na fotoaparát, či fotopasce. Tentokrát v Povine zachytil medvedicu až s piatimi mláďatami, z čoho bola prekvapená aj zoologička. Nedávny výskum Karlovej Univerzity v Prahe zistil, že medvede premnožené nie sú.

Ako to vzniklo

„Keď ukladám fotopasce do lesa, najskôr si určím cieľ, čo chcem na fotopasci primárne mať. Tentokrát som si zobral do hľadáčika medvede, a tak som v lese hľadal pobytové znaky a vhodné miesto na fotopascu,"  opísal Dávid proces vzniku videa pre Nový čas.


Tentokrát šiel „na istotu

Ondreáš popisuje, že pri fotení medveďov hľadá spadnuté suché alebo červivé stromy, ktoré medvede zaujímajú.

„Na tento spadnutý strom sa mi už vystriedalo niekoľko medveďov, ale najvzácnejšia návšteva bola práve táto medvedica s piatimi prírastkami,"   rozpráva nadšene fotograf.

Prekvapená zoologička

Podľa zoologičky je Martiny Nemčekovej z bojnickej ZOO je to skôr výnimočné, no nie vylúčené. Štandardný počet mláďat v jednom vrhu je jedno, až tri.

„Samica sa môže páriť s viacerými samcami, tak ako samec s viacerými samicami. Mláďatá v jednom vrhu tak môžu mať rôznych otcov. Priemerná veľkosť vrhu koreluje s telesnou hmotnosťou dospelých samíc,"   uviedla zoologička Nemčeková.

Tvrdia, že premnožené nie sú

"Pre nás je veľmi dôležité, že štúdia ukazuje to, že populácia zásadne nerastie a je stabilná. Musíme hľadať iné dôvody vysvetlenia, prečo dochádza k takým enormným stretom človeka v donedávna pre medveďa neprirodzenom prostredí v blízkosti ľudských sídel a snažiť sa tieto údaje analyzovať a odstraňovať príčiny tohto stretu," skonštatoval Riaditeľ Štátnej ochrany prírody patriaci pod Ministerstvo životného prostredia, Dušan Karaska na nedávnej tlačovej besede. Tá prezentovala sčítanie medvedej populácie na Slovensku a konštatovala, že tento živočíšny druh nie je premnožený.

K medveďom na Slovensku sa vyjadrila už aj Univerzita Karlova v Prahe
Výsledky štúdie odhadu početnosti medveďa hnedého na Slovensku vypracované Univerzitou Karlovou (UK) v Prahe v spolupráci so Štátnou ochranou prírody (ŠOP) SR poukazujú na relatívne stabilnú populáciu. Počet medveďov na základe štúdie je tiež v... Čítať ďalej
27 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik