Nemecko tvrdo! Zametanie ulíc? Utečenci do práce a všetci
27 | 07 | 2023 I Gabriela Fedičová

V Nemecku beží debata, že by si utečenci, ktorí chcú žiť v najbohatšej krajine EÚ, mali povinne nájsť prácu. A pokiaľ si ju nenájdu, aspoň verejnoprospešné práce, mali by sa im znížiť sociálne dávky. S touto požiadavkou prišiel napríklad bavorský politik Alexander Dobrindt z opozičnej CSU. Ale nebol sám. Podobne to vidia aj niektorí politici, ktorých strany sú súčasťou dnešnej vládnej koalície. Z radov FDP dokonca zaznelo, že utečenec, ktorý nechce v Nemecku začať pracovať, by mal krajinu opustiť. Sociálni demokrati to však vidia inak.

Píšu Parlamentné listy.

Server nemeckého denníka Bild upozornil, že predseda bádensko-württemberskej krajskej organizácie CDU Joachim Walter volá po tom, aby si všetci utečenci, ktorí chcú žiť v Nemecku, museli povinne nájsť prácu.

„Pre naše regióny by bolo dôležité – aj s ohľadom na naliehavú potrebnú spoločenskú akceptáciu – aby sa utečenci rýchlo dostali do práce, prípadne aj do neziskovej činnosti,“ povedal s tým, že si nie je istý tým, či nemecký sociálny systém utečencov dostatočne motivuje k hľadaniu zamestnania.

Prezident Bádensko-Württemberského zväzu obcí Steffen Jäger dal najavo, že to vidí podobne

„Náš sociálny štát pomáha tým, ktorí pomoc potrebujú. Štát však musí mať právo očakávať, že každý jednotlivec potom v rámci svojich možností tiež prispeje k úspechu spoločnosti. Napríklad tým, že vykonáva verejnoprospešné práce,“ vyhlásil Jäger.

Bild pripomenul, že v 80. rokoch boli žiadatelia o azyl v Berlíne vyzvaní na zametanie ulíc. Podľa denníka na nemeckom pracovnom trhu chýbajú tak pracovníci v stavebníctve, ako aj pracovníci v sociálnych službách. 

Bavorský politik Alexander Dobrindt (CSU) volá potom, aby utečenci, ktorí nepracujú, dostávali nižšiu finančnú podporu.

„Súčasťou integračnej služby musí byť ponuka práce. Ak táto ponuka nebude prijatá, musí dôjsť k zníženiu dávok,“ vyhlásil.

V rovnakom duchu sa vyjadrujú aj politici liberálnej FDP, ktorá je na rozdiel od CDU/CSU súčasťou dnešnej vládnej koalície sociálnych demokratov, Zelených a liberálov z FDP.

"Cieľom musí byť usporiadať a kontrolovať migráciu tak, aby nedochádzalo k imigrácii do sociálnych systémov, ale na nemecký pracovný trh," uviedol člen FDP Stephan Thomae. Ten dokonca vyhlásil, že utečenec, ktorý nechce v krajine pracovať, by mal Nemecko opustiť.

„Kto sa snaží, chce tu pracovať a niečím prispieť našej spoločnosti, mal by túto perspektívu tiež získať. Tí, ktorí tak nerobia, musia z Nemecka zase odísť,“ uviedol.

Ale celá FDP nemá rovnaký názor. Christoph Meyer, podpredseda parlamentnej frakcie FDP, sa domnieva, že politici CDU/CSU prišli s týmito požiadavkami v rámci boja o voliča.  

Expert na trh práce Enzo Weber z Inštitútu pre výskum trhu práce a zamestnanosti však vo vyjadrení pre Bild varoval, že požiadavka povinne si nájsť aspoň nejaké zamestnanie, vrátane verejnoprospešných prác, môže v konečnom dôsledku oslabiť pracovný trh. Lepšie by bolo dostať nových zamestnancov do odvetví, kde budú potrebné.

„Trh práce je dôležitou pákou integrácie. Je však pravdepodobne nevyhnutné umožniť žiadateľom o azyl prístup naň prostredníctvom rýchlych postupov. To je dôležité aj pre zamestnávateľov: Potrebujú istotu plánovania. … Mali by sme ľudí dostať do produktívnych zamestnaní. Máme najväčší nedostatok pracovných síl od čias hospodárskeho zázraku,“ upozornil.

Politik SPD Macit Karaahmetoglu v rozhovore pre Die Welt poznamenal , že situácie utečencov sú individuálne, mnohí sa musia najprv naučiť hovoriť nemecky a návrh CDU/CSU, aby si našli prácu, je z jeho pohľadu úplne mimo nemeckú realitu. „Návrhy sa v Nemecku míňajú s realitou.“

Upozornil tiež, že z jeho pohľadu bude byrokratické úsilie, ktoré by malo utečencov prinútiť k hľadaniu zamestnania, neúmerne vysoké tomu, aké nakoniec môže priniesť výsledky. 

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik