Pripravte sa! India zastavila vývoz dôležitej suroviny, cena vyletí hore
27 | 07 | 2023 I Ivan Mihale

Ak niekto dúfal, že situácia na svetových trhoch s potravinami sa upokojila a dodávateľské reťazce sa stabilizovali, mal by sa pripraviť na nepríjemné správy. Druhá polovica tohto roka prináša obavy z ďalšieho prudkého nárastu cien potravín. Jedným z prvých zvonov je nedostatok ryže, ktorý má ďalekosiahle dôsledky pre celý trh.

India je najväčším vývozcom ryže na svete, ale nedávno zaviedla okamžitý zákaz vývozu tejto potraviny. Toto opatrenie sa týka všetkej bielej ryže okrem odrody basmati. Dôvodom tohto nezvyčajného kroku je nedostatok ryže na miestnom trhu, čo vedie k prudkému nárastu jej ceny. Za posledný rok sa ceny ryže zvýšili o viac ako jedenásť percent, čo malo vážny vplyv na miestne domácnosti.

Nedostatok ryže v Indii spôsobila slabá úroda v dôsledku silných dažďov. To bude mať pravdepodobne vážne dôsledky nielen na cenu ryže, ale aj iných potravín, ako upozorňuje agentúra Reuters. Situácia je obzvlášť znepokojujúca, keďže svet čelí aj kríze s pšenicou. Rusko nedávno vypovedalo dohody o obilí, ktoré umožňovali ukrajinský vývoz poľnohospodárskych produktov cez jeho prístavy. To spôsobilo okamžitý nárast cien pšenice a situácia by mohla viesť ku kríze.

Dôsledky takýchto rozhodnutí môžu otriasť trhmi s potravinami. Obchodníci môžu situáciu využiť na výrazné zvýšenie cien a takéto správanie Indie je jasným príkladom protekcionizmu zameraného na ochranu cien pre vlastné obyvateľstvo. V globalizovanom svete je však takéto správanie nebezpečné, pretože ostatné krajiny môžu nasledovať rovnakú cestu a vyvolať vlnu zvyšovania cien potravín.

India je zodpovedná za 40 % svetového vývozu ryže, a aj keď sa dodávky ryže basmati do Európy zachovajú, ázijské a africké krajiny, ktoré sa spoliehajú na vývoz iných druhov bielej ryže, môžu byť týmto rozhodnutím vážne postihnuté.

Kyjev: Kazetovú muníciu už používame!
Ozbrojené sily potvrdili, že v okolí Bachmutu už používajú kazetové granáty. Serhij Cherevaty, hovorca východnej skupiny ozbrojených síl Ukrajiny, potvrdil, že ozbrojené sily už používajú kazetovú muníciu v okolí Bachmutu. Áno... Na otázku, či... Čítať ďalej
26 | 07 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik