Fico moderátorovi: A čo ho mám opľuť? Teraz sa správate ako teľa
26 | 07 | 2023 I Mária Škultétyová

Predseda Smeru nie je práve miláčikom novinárov. Ako oni, tak aj on. Simon Žďársky z diskusného klubu Startitup si na začiatku relácie od neho vypočul: „Bol som v každej mafiánskej skupine na Slovensku.“

Na, tu máš, vybavené, už sa nemusíš pýtať na mafiu

Proti Ficovi novinári vytiahnu všetko, čo sa len dá. Nahrávky, vojnu na Ukrajine, štátnu radkyňu, bývanie v byte daňového podvodníka, Uhríka, ženy na kandidátke, americkú k....

V najnovšej diskusii to začalo Kaľavským a Kučerkom

Moderátor hovorí: „Pán Kaľavský bol za korupciu a vynášanie zo spisov odsúdený na sedem rokov. Nespochybňuje to tie vaše tvrdenia o manipulovaní vyšetrovania?“ „A nespochybňuje vyjadrenia udavačov to, že boli odsúdení?“ odpovedal Fico protiotázkou.

Fico sa nedá zaskočiť kadejakými novinárskymi nedoukmi. A tak si na tému Kaľavský novinár vypočul aj toto: „Pán moderátor, ak vás trápi Kaľavský a Kučerka, zoberte si auto, choďte ta. Bosna a Hercegovina je nádherná krajina, choďte a pýtajte sa ich.“

Fico je už raz taký  

Keď si ty drzý, protivný, aj ja budem.  Čo dostáva, to vracia. Potom čítame, ako sa správa k novinárom. Ale ako sa oni správajú k nemu, o tom nie. Je prirodzené, že ak novinár, ktorý všetko vie, ale nič poriadne, na hlúpu otázku dostane adekvátnu odpoveď. Napríklad aj túto: „Ak hovoríte o veciach, ktorým nerozumiete, používajte správne slová.“ A Fico by mohol ísť ešte ďalej a poslať ho naspäť do školy pýtať si školné. Niekedy je až nechutné počúvať, ako sa zaskočený novinár vykoktáva. A tie jeho protiargumenty mu ani baran nezožerie.

Lipšic, Hamran z hrušky dolu?

„Vy hovoríte, že Lipšic musí dole, Hamran musí dole. Ak budete vo vláde, zrušíte špeciálnu prokuratúru? Aký je váš plán?“ pýta sa moderátor. A Fico znovu odpovedá protiotázkou: „Vy poznáte niekde vo svete krajinu, kde je špeciálny prokurátor právoplatne odsúdený za zabitie a ešte aj podvodom získal advokátsku skúšku a bezpečnostnú previerku?“ „Dalo by sa povedať to isté, že štátna poradkyňa mala kontakty s mafiánom a vy ste bývali v byte daňového podvodníka, “ odpovedal novinár. K tomu stačí iba  toľko: z prázdneho duba len sova vyletí.

Moderátora zaujímal osobný vzťah Róberta Fica k Pellegrinimu

Vraj počul, že vzťahy medzi nimi sú napäté, ba dokonca došlo aj k fyzickej potýčke. Podľa Fica sa  vzťahy po zrade a odchode Pellegriniho zo Smeru zhoršili, čo je prirodzené. Teraz, keď sa stretnú, podajú si ruky, povedia, čo treba a je vymaľované. Majú teda pracovný vzťah.

Republika a Uhrík bola ďalšia horúca téma

„Od začiatku hovoríte o protifašistickom pilieri sociálnej demokracie.  Čo si má človek myslieť, keď si podávate ruku s Uhríkom? Pamätáte si, ako nebol schopný odsúdiť transporty Židov za Slovenského štátu?“ pýta sa Žďársky.  „A čo ho mám opľuť? Teraz sa správate ako teľa. Je to poslanec európskeho parlamentu. Viete, kto je u mňa fašista? Kto podporuje vojnu na Ukrajine, kto zatvára opozíciu. Ja neviem , žeby nás uhríkovci chceli zatvárať. Ale Matovič a ďalší zatvárali opozíciu. A vy si pamätáte, pán moderátor, ako istý poslanec Osuský zo SAS povedal, že Srbi si zaslúžili zabíjanie ľudí, civilistov a  detí americkými zbraňami?“ odpovedal Fico.

Vojna a mier

Ďalšia otázka znela: „Vy hovoríte, že ste za mier. Kto je za vojnu?“ „Všetci, čo na Ukrajinu posielajú zbrane,“ bez váhania odpovedal Fico a pokračoval, „Je faktom, že podporovaním tejto vojny zomrie ďalších sto, dvesto, tristotisíc ľudí na jednej i na druhej strane. Ak pristúpia na mier, musia prijať kompromis. Nedá sa predpokladať, že Rusi sa zbalia a odídu z Krymu ,Donbasu, Luhanska.

Záverečný dialóg, pri ktorom by sme sa aj zasmiali, keby...

Fico:

Nebezpečné je, najmä to, ak by sa Ukrajina stala členom NATO a vypukne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou. Pýtam sa vás, dostanete povolávací rozkaz, určite máte ploché nohy, išli by ste bojovať proti Rusku? Išli by ste?

Žďársky:

Na obranu vlasti by som asi išiel.

Fico:
Čo to má spoločné so Slovenskom? Išli by ste bojovať proti Rusku?

Žďársky:

Na obranu vlasti by som išiel.

Fico:

Vidíte, vyhýbate sa odpovedi. Dostanete povolávací rozkaz a budete prvý, čo povie, že má ploché nohy. Tak nebuďte hrdina!

Žďársky

Zaujímavé, že viete čítať z nôh. Naozaj mám ploché nohy, ale to ma v živote nelimitovalo.

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.