Viktor, váž slová! (VIDEO)
25 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Predseda SNS reaguje na nedávne vyjadrenia maďarského premiéra v Rumunsku, ktoré sa týkali Slovenska. Orbán aj o Slovensku vo svojom prejave hovoril, ako o odtrhnutých územiach a Andrej Danko ho upozorňuje, že hranice sú pre Slovensko posvätné.

Na festivale Maďarov v rumunskom meste Băile Tușnad Viktor Orbán aj o Slovensku hovoril, ako o odtrhnutých územiach. Vo svojom prejave apeloval na maďarské komunity na Slovensku, že je len na nich, aby sa dostali do parlamentu. Na Orbánove "odtrhnuté územia" reagoval aj predseda SNS Andrej Danko, ktorý si síce váži dobré vzťahy a maďarským premiérom, ale nezabúda na historické okolnosti. Orbán by podľa neho nemal zabúdať na fakt, že Brusel s ním má problém a dobré susedské vzťahy potrebuje. Pobúrený je aj niekdajší štátny tajomník ministerstva zahraničia Andrej Stančík. 

Odtrhnuté územia

„Milí Maďari z Felvidéku, je to dosť absurdná situácia. Žije tam (na Slovensku) pol milióna Maďarov. Nemôžeme povedať, že kvôli Slovákom sa nedokážeme zmobilizovať. Aj keď iste aj oni robia rôzne špekulácie. To však je už súčasťou života,“ povedal premiér Orbán.

Podľa jeho slov do veľkej miery nesú zodpovednosť v tejto otázke miestne komunity. „Ak chcú pre seba a národ niečo urobiť, musia sa vzchopiť a zabezpečiť svoje zastúpenie v zákonodarnom zbore,“ podčiarkol maďarský ministerský predseda.

Český premiér vytočený do biela! Dôvod? Prejav Viktora Orbána, v ktorom spomenul aj Slovensko!
Českého premiéra, Petra Fialu, doslova do biela vytočil prejav maďarského premiéra Viktora Orbána. Orbán sa zúčastnil na stretnutí v Baile Tušnad. Zo Slovenska sa tam ocitol aj predseda Aliancia, Kristián Forró. Orbán kritizoval aj Maďarov z... Čítať ďalej
23 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová

Danko reaguje

Andrej Danko hovorí priamo, že Orbán to s tvrdením o odtrhnutých územiach prehnal a ak by Danko mal možnosť z vysokej štátnej funkcie, tlmočil by to tak na každej úrovni.

„Za sedem rokov som takéto vyhlásenia z jeho úst nepočul a verím, že to boli slová v emóciách,“ podotýka Danko s tým, že takému skúsenému politikovi by sa to stávať nemalo.

Nepohodlný

Orbán by si podľa Danka mal uvedomiť, že je predmetom útokov bruselských úradníkov – robí nepohodlné reformy, vzpiera sa prijatiu Švédska do NATO. Danko je presvedčený, že Slovensko by malo robiť reformy podľa maďarského príkladu.

Sväté hranice

„Nesmieme zabúdať na obdobie maďarizácie, na naše obete v Černovej, na mnohé obete, ktoré bojovali za suverenitu a zvrchovanosť slovenského národa. Máme Slovenskú republiku a okolie do nás kope práve preto, že máme slabú vládu,“ konštatuje Danko s tým, že 1. októbra bude možné vytvoriť vládu schopnú hrdého dialógu s okolitými štátmi, ale bude suverénnym hlasom východnej Európy v Bruseli.

„Hranice sú pre nás sväté a nemenné,“  uzatvára Danko.

"Dámy a páni, toto je neprípustné v Európe 21. storočia!" Andrej Stančík reaguje na Viktora Orbána, Maďari píšu o fóbii
Orbán nebol, nie je a nebude priateľ Slovenska, myslí si Andrej Stančik, člen strany Demokrati, ktorý opustil hnutie OĽaNO, Igora Matoviča. Jeho vyjadrenie cituje maďarský portál Ma7.sk a titulok znie: "Opať dostali Slováci fóbiu?" Stančík vo... Čítať ďalej
25 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová

Pobúrený Stančík

"To je približne rovnako neprípustné ako keby nemecký kancelár hovoril o protektoráte Čechy a Morava a odtrhnutých územiach, či talianska premiérka o území rímskej ríše," dodáva Stančík.

"Ako štátny tajomník som maďarskému veľvyslancovi neraz hovoril, že takéto provokácie len škodia našim vzťahom a znižujú dôveru medzi našimi krajinami. Ak chceme spolupracovať, nemôžeme vyťahovať kontroverzné body našej histórie a jatriť jazvy trianonských bolačiek," dodáva Stančík.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik