Ukrajina: „Je to ťažké,“ znie z USA. Bielorusko sa chystá na vojnu
25 | 07 | 2023 I Gabriela Fedičová

Oko za oko, zub za zub. Rusko a Ukrajina si v posledných dvoch dňoch medzi sebou vymenili údery bezpilotnými lietadlami cieliacimi na hlavné mesto nepriateľa. Včera útočili Ukrajinci v Moskve, dnes ráno im Rusi uštedrili odplatu drony iránskej výroby Šáhid, ktoré poslali na Kyjev. Tento mesiac už šiestykrát. Obe strany však tvrdia, že sa im podarilo drony toho druhého precízne zostreliť. Blinken priznal ťažkosti pri ukrajinskej protiofenzíve. Bielorusko sa medzitým pripravuje na vojnu.

Píšu Parlamentní listy.cz

Ozbrojené sily Ruskej federácie dnes v skorých ranných hodinách podnikli letecké údery proti cieľom v Kyjeve

Išlo o šiesty útok na ukrajinské hlavné mesto tento mesiac. Na jeho vykonanie mali byť údajne použité bezpilotné lietadlá iránskej výroby Šáhid, ktoré Moskva zakúpila od západoázijskej islamskej republiky. Predstavitelia ukrajinskej armády tvrdia, že sa jej protivzdušnej obrane dnes podarilo všetky nasadené drony zostreliť a zamedziť tak akýmkoľvek stratám na životoch. „Letecká pohotovosť trvala 3 hodiny... Všetky vzdušné ciele boli zistené a zničené pri priblížení ku Kyjevu,“ napísal na telegram veliteľ tamojšej vojenskej správy Serhyj Popko. "Podľa aktuálnych informácií nedošlo v hlavnom meste k žiadnym obetiam ani škodám," vyhlásil generál.

Dnešným leteckým úderom na Kyjev predchádzali dronové útoky ukrajinskej armády v Moskve, ku ktorým došlo včera

„Pokus kyjevského režimu o vykonaní teroristického činu pomocou dvoch bezpilotných lietadiel na objektoch na území mesta Moskvy bol zastavený. Dva ukrajinské drony boli potlačené a zrútili sa. Neboli zaznamenané žiadne obete,“ uviedlo vo svojom vyhlásení ruské ministerstvo obrany. Podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS jeden z dronov spadol na Komsomolský prospekt, ktorý sa nachádza v blízkosti ruského ministerstva obrany, zatiaľ čo druhý zasiahol obchodné centrum na Lichačevskej ulici v blízkosti jedného z hlavných moskovských okruhov. K činu sa podľa stanice CNNprihlásil ukrajinský minister digitálnej transformácie Michajlo Fedorov, ktorého ministerstvo má na starosti dronový program. Rusko po útoku na svoje hlavné mesto sľúbilo tvrdú odplatu.

Ďalej monitorujeme situáciu na fronte rusko-ukrajinskej vojny

Hoci dlho plánované ukrajinské protiofenzíva podľa svetových médií nedosahujú očakávané výsledky, predstavitelia západných štátov sa snažia aspoň navonok prejavovať optimizmus. Americký minister zahraničia Anthony Blinken v poslednom rozhovore pre stanicu CNN vyhlásil, že sa Ukrajine od začiatku vojny podarilo dobyť späť 50 percent svojho strateného územia. Zároveň však priznal problémy so súčasnou protiofenzívou. „Ukrajina teraz bojuje o to, aby získala späť ďalšiu časť územia, ktoré ju Rusko zabavilo. Už získala späť asi 50 % toho, čo bolo pôvodne zabavené. Teraz zvádza veľmi tvrdý boj o to, aby získala späť viac. Ide stále o relatívne skoré dni protiofenzívy. Je to ťažké,“ priznal Bidenov šéfdiplomats tým, že Rusi vraj „postavili silnú obranu“.

Susedné Bielorusko, ktoré je považované za najbližšieho spojenca Moskvy, sa medzitým pripravuje na vojnu

Podľa serveru Reuterstamojšie ministerstvo pre mimoriadne situácie dokončuje vyzbrojovanie a vojenský výcvik svojho personálu, aby bol v prípade ozbrojeného konfliktu pripravený pomôcť armáde a bezpečnostným zložkám. Minister pre mimoriadne situácie Vadim Synyavsky uviedol, že jeho aparát bude pripravený asistovať ministerstvám obrany a vnútra "v prípade ozbrojeného konfliktu alebo nejakého druhu nepokojov, do ktorých musí byť zapojený značný počet osôb". Bieloruský prezident Alexander Lukašenko sa už skôr tento rok nechal počuť, že by každý občan mal vedieť manipulovať so zbraňou, aby krajina dokázala čeliť potenciálnej agresii. Napätie sa zvýšilo najmä po tom, čo poľská armáda začala tento mesiac presúvať svoje jednotky a vojenskú techniku ​​smerom k bieloruským hraniciamv reakcii na prítomnosť bojovníkov Wagnerovej skupiny v Bielorusku. Ruský prezident Vladimír Putin pred pár dňami varoval Varšavu , že Rusko bude akúkoľvek prípadnú agresiu proti svojmu spojencovi považovať za agresiu proti sebe samému.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik