Predseda maďarskej strany na Slovensku, Aliancia, obhajuje Orbána! JE TO HISTORICKÝ FAKT!
25 | 07 | 2023 I Gabriela Fedičová

Na vyjadrenia maďarského predsedu vlády Viktora Orbána o Slovensku ako o "odtrhnutom území" reagovali predstavitelia všetkých politických strán a aj Matica slovenská, ktorá ostro protestuje a spochybňovanie suverenity Slovenska označila za absolútne neprípustné. Súhlasí s potrebou dobrých a priateľských vzťahov so susednou krajinou, no bez iredenty a revizionizmu.

Predseda maďarskej strany Aliancia, ktorá sa uchádza o dôveru voličov v predčasných parlamentných voľbách, ktoré budú na Slovensku, 30. septembra 2023, Kristián Forró bol v Rumunsku, kde vyjadrenie Viktora Orbána odznelo a pre portál "Napunk.sk" sa vyjadril, že: „Od roku 1920 je to historický fakt“.

Slová Viktora Orbána podobne pochopil aj predseda platformy SMK József Berényi: „Pojem „odtrhnuté územie“ vychádza z historických faktov. Hraniciam nakresleným po prvej svetovej vojne nepredchádzalo referendum, padlo veľmocenské rozhodnutie. Už len formulácia požiadavky, aby sme boli v parlamente, dokazuje, že on (Viktor Orbán - pozn.red.) aj my si predstavujeme zabezpečenie podmienok pre prežitie a rast Maďarov na Slovensku.“

Vyjadril sa aj László Sólymos

Vyjadrenia maďarského predsedu vlády Viktora Orbána o Slovensku ako o "odtrhnutom území" môžu slúžiť niektorým stranám, profitujúcim v predvolebnej kampani zo zhoršenia slovensko-maďarských vzťahov. Upozornili na to predstavitelia strany Most-Híd, ktorí sa od Orbánových slov dištancujú.

Predseda Mosta-Híd László Sólymos vníma Orbánove vyjadrenia ako pokus o nešťastné a aj zbytočné zasahovanie do septembrových volieb na Slovensku, pravdepodobne v prospech strany Aliancia. "Tá sa pre politiku nenávisti rozhodla už vtedy, keď na kandidátku pozvali politika Györgya Gyimesiho. Jeho kontroverzné vyjadrenia im asi nestačia, tak teraz takýmto spôsobom zvýšili obrátky," uviedol Sólymos.

Podpredseda Mosta-Híd Konrád Rigó upozornil, že Orbánove kontroverzné vyjadrenia, spochybňujúce nemennosť hraníc, môžu poslúžiť v predvolebnej kampani viacerým stranám. "Smeru, SNS, Aliancii. Ak by sa dohodli na tomto postupe s Orbánom, nevyzeralo by to inak," skonštatoval Rigó.

Orbán cez víkend na letnej univerzite Maďarov v Rumunsku kritizoval maďarskú menšinu na Slovensku, ktorá napriek tomu, že tvorí zhruba desať percent obyvateľstva, nie je schopná zabezpečiť svoje zastúpenie v slovenskom parlamente. Situáciu označil za slabý výkon, pokiaľ niekto chce niečo urobiť pre svoju vlasť v "odtrhnutých častiach krajiny". Rezort diplomacie si v súvislosti s Orbánovými výrokmi predvolal maďarského veľvyslanca Csabu Balogha. Požiadal ho, aby premiérove slová vysvetlil.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik