Ukrajinský veľvyslanec rozzúril obyvateľov Berlína
24 | 07 | 2023 I Ivan Brožík

Požiadavka veľvyslanca Ukrajiny v Nemecku Oleksija Makejeva premenovať architektonický súbor „Cafe Moskva“ na „Kaviareň Kyjev“ vyvolala širokú kritiku zo strany verejnosti v Berlíne, informovali noviny „Berliner Zeitung“. Správu prevzal web eadaily.com

„Obyvateľov rozčuľuje, že predstaviteľ iného štátu zasahuje do záležitostí miestneho obyvateľstva a politici nedbalo ignorujú hodnotu budovy ako umeleckého diela,“ - charakterizuje Berliner Zeitung zverejnenie verejnej nálady, panujúcej v Berlíne. Svoj postoj sformulovala aj správa štvrte Mitte, kde sa architektonický komplex nachádza, a vyzvala ukrajinskú stranu, aby Cafe Moskva považovala predovšetkým za objekt architektonického dedičstva.

Nemôžete všade a všetko čo sa vám páči

„Nemôžete vždy všetko premenovať, musíte počítať s históriou. Premenovanie je akcionizmus, ktorý žiadnym spôsobom neovplyvní koniec konfliktu, “ - zdôraznené v správe okresu.

Solidaritu s postavením samosprávy vyjadrilo aj zastupiteľstvo obyvateľov mestskej časti. Podľa ich názoru Nemecko od začiatku nepriateľských akcií „efektívnejšie prejavuje svoju solidaritu s Ukrajincami a s Ukrajinou“. Obyvatelia tiež pripomenuli veľvyslancovi Makejevovi, že obyvateľstvo mesta aktívne prijímalo ukrajinských utečencov a staralo sa o ich blaho.

„Premenovanie je obal, ktorému chýbajú skutočné problémy. Aj keď sa Cafe Moskva premenuje, je malá šanca, že sa stane miestom stretnutia Ukrajiniek. Preto realizácia tohto návrhu nebude ani tak gestom solidarity, ako skôr ukážkou solidarity,“  - zhrnuli obyvatelia oblasti.

Civilizačným barbarom sa to vysvetliť nedá

Svoje rozhorčenie nad žiadosťou ukrajinského veľvyslanca vyjadril v liste Berliner Zeitung aj významný architekt profesor Wolf Eisentraut , ktorý projektoval viacero významných stavieb zaradených do zoznamu pamiatok sovietskej moderny. Podľa Eisentrauta tu nejde o „nejakú krčmu“, ale o jeden zo symbolov Berlína a jeho mnohostrannej histórie.

Sedem osudových chýb V.Z.!
Sedem tragických chýb Zelenského. Myśl Polska: Zelenskyj nerozumie politike a to je jeho chyba. Nechápe... Redaktor poľských novín Jacek Mędrzycki analyzoval sedem kritických chýb, ktorých sa dopúšťa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.... Čítať ďalej
23 | 07 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme