Som nadpolovičný dezolát. A čo vy?
24 | 07 | 2023 I Ivan Brožík

Tomáš Koloc je český publicista, zjavne nie autor mainstremu. Nedávno uverejnul na webe krajskelisty.cz fejtón, ktorý prevzal aj web noveslovo.eu.

Redakcia HD uverejňuje text v pôvodnom znení.

_________________________
"Musím sa priznať, že hoci viem, že ide o silne pokrivený odraz nedigitálnej reality, navyše marketingovo ovplyvňovaný a (ako všetci, kto tam sme, zažívame) cenzurovaný, pohybujem sa na sociálnych sieťach. Kto dokáže odtieniť informácie so skutočnou hodnotou od „informácií“, ktoré žiadnu hodnotu nemajú (a tie dnes, cez režimový diskurz, pochádzajú najmä z mainstreamových médií), tomu sa na sieťach dostáva niekoľko výhod. Počnúc tým, že sa tam dostane k správam oveľa rýchlejšie ako v médiách, a ak je napríklad nejako zdravotne alebo sociálne diskvalifikovaný, môže v nich nahliadnuť aj do prostredia, do ktorých by sa v bežnom živote nikdy nedostal.

Nedávno som v jednom serióznom článku, ktorý sa posielal po Facebooku, na vlastné oči videl, že sa istý „odborník“ vyslovil, že existujú „dezinformácie“, ktoré sú zložené z čistej pravdy, uvedenej do nebezpečných súvislostí. Tie vraj sú najnebezpečnejšie. Lapidárne povedané, dnešné vedenie už je na tom tak, ako bol komunistický prezident Antonín Novotný, ktorý kedysi na adresu necenzurovaných správ Slobodnej Európy, ktoré demaskovali neschopnosť jeho administratívy, úprimne vyhlásil: „My nikdy nebudeme padať na kolená pred faktami!“ Čím charakter režimu aj svoj nezameniteľ. Pre mňa, niekdajšieho študenta sémantiky, je špeciálnou informačnou disciplínou ľudový vtip, ktorý – keď človek pochopí – má v sebe mnohokrát hutnejšiu správu o našej spoločnosti, než to najpravdivejšie nezávislé spravodajstvo. Príklad: Na Facebooku teraz koluje toto humorné desatoro,

Ako poznáš proruského dezoláta?

1. Odmieta euro.
2. Nevolil žiadnu zo strán päťkoalície.
3. Odmieta migrantov.
4. Vysmieva sa neziskovkám.
5. Chcel by po Prahe jazdiť viac ako 30 kilometrov za hodinu.
6. Má SUV.
7. Preferuje zväzok muža a ženy nad manželstvom pre všetkých.
8. Do práce a na nákupy nejazdia na bicykli.
9. Jej mäso.
10. Kritizuje Európsku úniu.

Ľudový autor tohto zhrnutia, tak nebezpečne pripomínajúceho doktrínu, ktorá sa na nás dnes valí z úradov, súdov i médií, ma veľmi potešil a zároveň ma napadlo skúsiť vziať jeho zoznam ako klasický test desať z desiatich.

Takto by vyzeralo moje vyhodnotenie:

Mínus pol: Nemám esúvé ani nepočúvam ničie úvé, ba ani výkonnú radu. Nemám ani okuliare s úvé filtrom. Dokonca nemám vôbec žiadne auto, a pretože vďaka genealógovi Zdeňkovi Hornerovi poznám svoj rod do 17. storočia, môžem zodpovedne vyhlásiť, že ho nikdy nemal vôbec nikto z našej rodiny po meči.

Mínus 1:

…ergo jazdím na bicykli úplne všade. Keď môžem. (Teraz je to kvôli chorobe nemožné, a tak jazdím MHD.)

Mínus pol:

Nevysmievam sa všetkým neziskovkám, dokonca som v niekoľkých bol zamestnaný, všetky sa starali o postihnutých a žiadna z nich nebola sponzorovaná za to, že je zajedno s nejakým režimom. Vysmievam sa len tým neziskovkám, ktorých jedinou ideou je visieť na perách našej vláde čo do napĺňania všetkých rysov jej doktríny, aby ju mohli pumpnúť o prachy.

Minus pol:

Neodmietam legálnych migrantov, dokonca proti názoru našej vlády (a vlastne aj prezidenta, ktorý sa vyslovil, že všetci Rusi, žijúci na Západe, by mali byť monitorovaní) presadzujem, aby do nich boli so všetkými právami zahrnutí utečenci z dnešného Ruska pred režimom Vladimíra Putina. Zato odmietam fundamentalistických migrantov a ilegálnych migrantov, ktorými sú (respektíve donedávna boli) podľa európskej dohody Dublin 3 všetci, ktorí nepožiadali o pobyt v prvej krajine EÚ, ktoré dosiahli. U nás v SR sú podľa tejto (zatiaľ nezrušené!) medzinárodné dohody legálne všetci tí, ktorí o pobyt požiadali na našich zastupiteľstvách vo svojich krajinách (na čo dnes stačí aj internet) alebo prileteli lietadlom.

Mínus pol:

Mäso jem veľmi zriedka, a keď, tak rybie alebo hydinové.

Zvyšok bodov mám plus,

pričom by som chcel dodať k jednému z nich: Po Prahe by som samozrejme chcel jazdiť oveľa rýchlejšie ako 30, ale priemerná rýchlosť pražskej električky je 18, autobusu 24 a metra 36 km/h.

Suma sumárum som dezolát s výsledkom šesť a pol z desiatich. A čo vy?"

_______________________

(Text vyšiel na webe krajskelisty.cz 17. júla 2023)

Hlas ľudu: Pani farárka ma rozplakala – aj prezidentka
Pani farárka ma rozplakala – aj prezidentka, píše Hlas ľudu, Hlavného denníka. Pod dojmom nedeľnej kázne pani farárky som pred dvoma rokmi napísala článok Dnes ma pani farárka rozplakala. A v sobotu 22. júla ma rozplakala prezidentka. Najskôr sa... Čítať ďalej
24 | 07 | 2023 | Mária Škultétyová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme