Prečo sú americké médiá voči americkým vojnovým zverstvám slepé?
24 | 07 | 2023 I Ivan Brožík

Norman Solomon je spoluzakladateľom RootsAction.org a výkonným riaditeľom Institute for Public Accuracy. Web noveslovo.eu uverejnil jeho komentár k téme, naznačenej v originálnom titulku.

Redakcia HD pre u nás, v prostredí mainstreamového ideologického valca, neobvyklý obsah, uverejňuje komentár zo zdroja noveslovo.eu bez redakčného zásahu.

__________________________________________________

"Prvý marcový deň 2022 videli návštevníci domovskej stránky New York Times v hornej časti svojich obrazoviek nadpis napísaný veľkými písmenami: RAKETOVÝ ÚTOK ZABÍJA CIVILISTOV.

Bol to druh mimoriadnych novinových titulkov, ktoré mohli odkazovať na nespočetné množstvo amerických raketových útokov a iných vojenských útokov počas predchádzajúcich dvoch desaťročí, hovoriace o civilných úmrtiach v Afganistane, Pakistane, Iraku, Sýrii a inde. Ale toto zabíjanie vo „vojne proti terorizmu“ nespĺňalo podmienky na titulky veľkých rozmerov. To, čo podnietilo Times k rýchlemu zverejneniu správy o civilných úmrtiach, bol – ako sa uvádza na titulnej strane jeho tlačeného vydania – „smrteľný ruský raketový útok na Charkov, druhé najväčšie ukrajinské mesto, ktorý vyvolal nové obavy o tom, ako ďaleko je Kremeľ ochotný zájsť, aby si podrobil svojho menšieho suseda“.

Počas nasledujúcich mesiacov patrili New York Times k tisíckam amerických médií, ktoré prinášali o ruskej vojne na Ukrajine spravodajstvo, aké by bolo pri podávaní správ o vojne, vedenej USA, nemysliteľné. Začiatkom apríla, 40 dní po začiatku ruskej invázie, sa objavil na titulnej strane tlačeného vydania TIMES srdcervúci titulok, napísaný celý verzálkami – ZABÍJANIE NA UKRAJINE SA MENÍ NA HOROR. Počas apríla bolo 14 článkov na titulnej strane novín „predovšetkým o civilných úmrtiach v dôsledku ruskej invázie, pričom všetky sa objavili na začiatku stránky,“ zistili výskumníci z Fairness and Accuracy In Reporting. Počas porovnateľného obdobia – po invázii USA do Iraku – Times zverejnili „na titulnej strane iba jeden príbeh o civilných úmrtiach zavinený americkou armádou.”

Podľa akéhokoľvek jednotného „štandardu“ by hrôzy, ktoré spôsobila americká armáda toľkým civilistom od jesene 2001, neboli pre obete o nič menej hrozné ako to, čo robí Rusko na Ukrajine. Ale mediálne pokrytie v USA bolo oveľa bezprostrednejšie, názornejšie, rozsiahlejšie a pobúrené väčšmi ruským zabíjaním ako americkým zabíjaním. V zriedkavých prípadoch, keď veľký americký spravodajský kanál poskytoval podrobné správy o civilných úmrtiach spôsobených americkými silami, boli tieto články zvyčajne retrospektívne a objavovali sa dlho po skutočnosti – posmrtné správy s malým politickým dopadom a nedostatočnými následnými krokmi; do mediálnej sféry sotva prenikli.

Bez ohľadu na to, aké sofistikované sú jeho špičkové technológie, rozsiahla ruská vojna na Ukrajine je barbarská. Vysloviť v amerických médiách fakt, že to isté možno povedať aj o americkej vojne v Afganistane a Iraku, bolo takmer tabu. Obe krajiny, Spojené štáty aj Rusko, bezostyšne porušili medzinárodné právo, prekročili hranice a udržiavali svoju prítomnosť masívnou smrtiacou silou. Rovnaké princípy by odsúdili a vysvetlili všetky prípady. Ale napriek slobode tlače v Spojených štátoch bolo len veľmi málo známych novinárov a ich imitátorov v tejto profesii ochotných porušiť podstatu washingtonských oficiálnych vojnových naratívov. Tie nie sú, v konečnom dôsledku, ničím iným než predpokladom, že americký príkladný národný charakter bol mobilizovaný, aby porazil nezmerné zlo nepriateľa.

Nacionalizmus, maskovaný ako žurnalistika, popisuje vojnu v kategóriách temnoty a svetla, vysvetľujúc nám, komu zvonia. A tak, keď Rusko napadlo Ukrajinu a pokračovalo v terorizovaní, zabíjaní a mrzačení, americké médiá mali plné ruky práce s empatickými, dojímavými správami prostredníctvom televízie, rádia, tlače a online kanálov. Ale keď americké rakety a gravitačné bomby zasiahli počas predchádzajúcich dvoch desaťročí populačné centrá, ľudské tragédie sa v amerických médiách len zriedka dočkali niečoho viac, než len krátkej zmienky. Extrémne rozdiely v množstve a tóne spravodajstva odrážali – a posilňovali – agendu vojnových štváčov so sídlom vo Washingtone.

 

Text je excerptom z jeho novej knihy War Made Invisible: How America Hides the Human Toll of Its Military Machine (The New Press, 2023).

Tento článok sprostredkoval Globetrotter

_______________________________

Redakcia HD pre u nás, v prostredí mainstreamového ideologického valca, neobvyklý obsah, uverejnila komentár zo zdroja noveslovo.eu bez redakčného zásahu.

Peter Weiss: "Záchrancovia demokracie” dlžia verejnosti odpoveď
"Treba sa tiež pýtať, prečo strážni psi demokracie nevyvinuli tlak na predčasný odchod vlády, ktorá tak rýchlo ukázala, že je vládou politických babrákov, ľudí neschopných niesť zodpovednosť za štát? Prečo ju tak dlho podporovali?" Citát Peter... Čítať ďalej
23 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme