Primátorka Sliača chce, aby vojaci platili daň z ubytovania! Minister Sklenár vysvetľuje!
24 | 07 | 2023 I Gabriela Fedičová

Vojaci, ktorí sú ubytovaní na území mesta Sliac, by mali podľa primátorky Sliača platiť daň z ubytovania. Samospráva podľa primátorky ročne prichádza o tisíce eur. Dočasne poverený minister obrany Sklenár vysvetľuje.

Vo výcvikovom stredisku Lešť, v Sliači a v okolí sú ubytovaní vojaci Nemecka, Česka, či USA. Dokopy ich je na Slovensku približne tisíc.

Primátorka Sliača nesúhlasí, že neplatia daň z ubytovania

“Pre nás je každý návštevník, ktorý tu prenocuje návštevník. Nemožno ho od platenia daní oslobodiť. Vo všeobecne záväznom nariadení máme výnimku pre deti, a telesne postihnutých. Iné výnimky nemáme,“ uviedla primátorka mesta Sliač Ľubica Balgová pre Správy RTVS.

Vedúca oddelenia daní a poplatkov Banská Bystrica Viera Dudíková vysvetlila, ako sa veci majú

“Majú vyššiu právnu silu, pretože sú medzinárodné a tie zmluvy v sebe zahŕňajú klauzulu, že tí príslušníci ozbrojených síl, vrátane rodinných príslušníkov, v tej jednotlivej krajine sú oslobodení od všetkých daní,“ spresnila vedúca oddelenia  daní a poplatkov Banská Bystrica Viera Dudíková, pre RTVS.

“Budeme musieť vyrubiť tú daň na základe pomôcok, ktoré máme a keďže správcom je ministerstvo obrany, budeme to fakturovať ministerstvu obrany. My totiž nemáme žiaden príjem z pobytu či už misijných vojakov, alebo vôbec ubytovaných v ich ubytovni,“ dodala primátorka Balgová.

Sklenár vysvetľuje

Prítomnosť vojakov NATO na Slovensku je v prvom rade o bezpečnosti a ochrane našej krajiny. Poukazuje však aj na ďalšie prínosy vojakov, pripomína dočasne poverený minister obrany.

“Často prinášajú ekonomické benefity tak či tak. Je to často veľká skupina ľudí. Míňajú peniaze, ktoré zarábajú tam, kde žijú, takže má to aj takéto súvisiace benefity pre región,“ ozrejmil poverený minister obrany SR Martin Sklenár pre RTVS.

Medzinárodné zmluvy sú obojstranné. Od daní sú oslobodení aj slovenskí vojaci na zahraničných misiách. Minister sa to zmeniť nechystá.

“Je to záväzok, ktorý sme prevzali za seba z medzinárodnej zmluvy, takže ten naďalej platí,“ dodal Sklenár.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik