Samosprávy a ich občania, poďakujte sa vo voľbách!
22 | 07 | 2023 I Ivan Brožík/TA SR

Je nepochopiteľné, že 108 miliónov eur, ktoré sú v štátnom rozpočte, odmieta súčasná úradnícka vláda samosprávam vyplatiť. Bývalá vládna koalícia sa rozhodla zabrániť tomu, aby sa konala schôdza, ktorá by rokovala o peniazoch pre samosprávy. Na tlačovej konferencii sa tak vyjadril predseda Smeru-SD Robert Fico.

Fico si myslí, že poslanci bývalej koalície "bojkotovali" mimoriadnu schôdzu ku kompenzáciám cien energií pre samosprávy vo výške 108 miliónov, pretože by priznali, že "rozbili verejné financie".

Mimoriadna schôdza k návrhu skupiny 30 poslancov na prijatie uznesenia Národnej rady (NR) SR o kompenzačných opatreniach súvisiacich s rastom cien energií sa nezačala pre nedostatok poslancov. Počas druhého sobotňajšieho pokusu o začatie schôdze sa prezentovalo 48 poslancov. Návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze iniciovali poslanci za Smer-SD aj poslanci okolo Tomáša Tarabu (nezaradený).

Samosprávy rokovali počas uplynulých týždňov s viacerými ústavnými činiteľmi krajiny. Stretnutie mali aj s prezidentkou Zuzanou Čaputovou či premiérom Ódorom. Kompenzácie vysokých cien energií vo výške 108 miliónov eur samosprávam prisľúbila ešte bývalá vláda.

V stredu (19. 7.) sa po rokovaní so zástupcami samospráv Ódor vyjadril, že ich žiada o trpezlivosť do 15. augusta. Vtedy má mať vláda k dispozícii hotovú polročnú správu o stave verejných financií. Môže tak potom nájsť riešenie, ktoré by samosprávam pomohlo.

Prezidentka (možno) konala protiústavne
Ústava priamo nedefinuje procedúru odobratia poverenia individuálnemu členovi dočasnej vlády, ktorá funguje bez dôvery parlamentu. To vytvára priestor na to, aby exminister vnútra Ivan Šimko podal vo veci svojho odvolania sťažnosť na Ústavný súd... Čítať ďalej
22 | 07 | 2023 | Ivan Brožík/ TA SR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok

Rusko: Len postavte zbrojovku! Zničíme ju!
Rusko hrozí bombardovaním nemeckej továrne Rheinmetall, ak sa objaví na Ukrajine. Moskva označila závod nemeckého obranného koncernu Rheinmetall, ktorý plánujú otvoriť na Ukrajine, za "vojenský cieľ". Smelé plány Informuje nemecký časopis... Čítať ďalej
22 | 07 | 2023 | Mila Laca