Je Slovensko monarchia?
21 | 07 | 2023 I Ivan Brožík

Spomeňme si na príbeh postavy, ktorá vstúpila do dejín pod menom Armand Jean du Plessis de Richelieu, kardinál, verný služobník Ľudovíta XIV. Pokojne si namiesto kardinálovho dosaďte meno verného a podlého služobníka kráľovnej Zuzany I. a ste na Slovensku.

Tento služobník bol (na Slovensku stále je) presvedčený v absolutizmus, teda v moc či právo kráľa robiť, čo sa mu páči. A zapáči. Veril (verí), že kráľ sa zodpovedá (výlučne jeho) Bohu, nie cirkvi, nie šľachte (poslancom), alebo ľudu. Účinne využíval (využíva) špiónov a kajúcnikov a potlačil (nechá zavrieť) každú opozíciu. Najlepšie celú a ešte do volieb. Veď preto padol minister vnútra. Stál v ceste tomuto zámeru. A padne každý, kto sa o to pokúsi. Lebo máme kráľovnú Zuzanu I. A jej služobníkov, kardinálov, ale aj miništrantov.

A hlavne, nemáme rozum

Voliť nesprávne možno a dá sa to ospravedlniť omylom. Omyly sú, stávajú sa. Ak však nesprávne volíme opakovane, potom ide o očividnú hlúposť. Podľa toho, čo nám zas ponúkajú kandidátne listiny, v prípade výberu niektorých z nich zo strany voliča ide aj o štátozradu. Stačí, čo u niektorých protagonistov slovenskej politiky vidíme už teraz predvádzať a presadzovať, aby sme mohli niečo tak vážne tvrdiť. Ak to mierne zjednodušíme, volič má v týchto voľbách na Slovensku tri možnosti. Môže voliť krajnú koncentrovanú hlúposť a nemohúcnosť tak, ako to spravil v roku 2020 a tak, ako dopadla v decembri 2022. Môže voliť vojnu a premenu Slovenska na nesvojprávnu vojenskú základňu cudzích mocností. Ale môže voliť aj štát, zaujímajúci sa o jeho občanov, pokoj a slobodu. Je na každom, čo a koho si z týchto možností vyberie.

Áno, ale

Voľby sú pravidelne sa opakujúci proces, ktorým sa v demokratických krajinách obsadzujú verejné funkcie. Občania si vo voľbách vyberajú politických zástupcov, ktorí ich potom reprezentujú po určité volebné obdobie. Lenže, neznamená to, že v tomto opakovanom procese sa opakujú aj chyby vo výbere. Naopak, nemali by sa opakovať.

Východisko je tak jednoduché!

Na Slovensku máme 30 rokov neosvedčenú zastupiteľskú demokraciu (diktatúru), kde 150 „poslancov“, niekým riadených, rozhoduje a v prípade pokynu aj nerozhoduje o všetkých 5.5 mil. občanov Slovenska, o tom, ako majú a dokonca ako smú či nesmú žiť. Teda väčšina sa prispôsobuje menšine. Ale demokracia – vláda ľudu -  od samého vzniku predsaznamená, že menšina sa výlučne prispôsobuje väčšine. A kto to ignoruje, vieme veľmi dobre. Takže – stačí ho a jeho súdruhov – nevoliť.

Politológ: Keby bol rozhodnejší, nemusel skončiť
Historik a politológ Eduard Chmelár síce súhlasí s tvrdením, že Ivan Šimko je obeťou politizácie polície a „komplotu“ jej vedenia s prezidentkou, no myslí si, že práve Šimko je ten, kto mohol konať. Len preto sa mohlo podľa neho stať, že „hosť... Čítať ďalej
21 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik