V Čiernom mori prihára!
20 | 07 | 2023 I Milan Laca

Ukrajina vyhlásila lode, smerujúce do ruských prístavov v Čiernom mori za vojenské ciele.

Ministerstvo obrany Ukrajiny zakázalo plavbu lodí na severovýchode Čierneho mora.

Výstraha
Od 21. júla bude Kyjev považovať lode, plaviace v Čiernom mori do ruských prístavov, za prepravu vojenského nákladu, informovalo ukrajinské ministerstvo obrany na svojom kanáli Telegram.
Vojenské ciele
"Ministerstvo obrany Ukrajiny varuje, že od 21. júla 2023 od 00:00 všetky lode, plaviace sa v Čiernom mori v smere k námorným prístavom Ruskej federácie a ukrajinským námorným prístavom, ktoré sa nachádzajú na území Ukrajiny, dočasne okupovanom Ruskom, môže Ukrajina považovať za prepravu vojenského nákladu so všetkými zodpovedajúcimi rizikami".
Ak Ukrajina nezačne rokovať, Rusko spraví toto
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko poradil Kyjevu zasadnúť k rokovaciemu stolu s Moskvou o situácii na Ukrajine. Je to nevyhnutné, ak podľa neho „Západ nechce, aby sa ruská armáda dostala čoskoro do Podnesterska a do Moldavska. Píše web... Čítať ďalej
19 | 07 | 2023 | Ivan Brožík
Nebezpečná plavba
Ministerstvo obrany Ukrajiny tiež označilo za nebezpečnú plavbu v oblastiach severovýchodnej časti Čierneho mora a Kerčského prielivu od 20. júla. Kyjev zverejnil aj relevantné navigačné informácie.
Ruská hrozba
Ruské ministerstvo obrany tiež oznámilo, že od 20. júla budú všetky lode, plaviace sa v Čiernom mori do ukrajinských prístavov , považované za potenciálnych prepravcov vojenského nákladu. Krajiny pod vlajkami ktorých sa tieto lode plavia budú považovať za zapojené do ukrajinského konfliktu na strane kyjevského režimu. Niektoré oblasti v severozápadnej a juhovýchodnej časti medzinárodných vôd Čierneho mora vyhlásili za dočasne nebezpečné pre plavbu.
Problém - obilie
Rusko oznámilo 17. júla Turecku, Ukrajine a OSN, že je proti predĺženiu dohody o obilí, ktorá umožnila vývoz obilia z ukrajinských prístavov pri Čiernom mori. Moskva stiahla záruky za bezpečnosť plavby a obmedzila námorný humanitárny koridor na severozápade Čierneho mora. Moskva zdôraznila, že k takémuto rozhodnutiu došlo z dôvodu nedodržania dohôd, týkajúcich sa odstránenia obmedzení na vývoz potravín a hnojív z Ruska na svetové trhy. 
Ukrajinské obilie: Poľsko a Maďarsko sa bránia, Česi môžu byť porazení!
Rusko-ukrajinská dohoda o obilí, na ktorú dohliada OSN a Turecko, sa skončila. Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Ruská federácia dohodu neobnoví. Ekonóm Lukáš Kovanda varoval, že Putinov krok ovplyvní aj českých farmárov. Slovensko... Čítať ďalej
18 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik