Šokujúci návrh EÚ! Szijjártó poslal Ukrajincom tvrdý odkaz a dotácie pre Kyjev podmieňoval touto podmienkou
20 | 07 | 2023 I Gabriela Fedičová

"Brusel nielenže neuvažuje o mieri v krátkodobom horizonte, ale z dlohodobého hľadiska predstavuje vojnový systém pre celú Európu," povedal šéf rezortu zahraničných veci Maďarska, Péter Szijjártó.

Podľa vyjadrenia MZV počas prestávky zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci šéf rezortu zdôraznil, že v Bruseli stále vládne vojnová atmosféra, ani tentoraz sa nehovorilo o mieri a bol predložený návrh, podľa ktorého by blok v najbližších štyroch rokoch vynaložil na dodávky zbraní na Ukrajinu 20 miliárd eur, z čoho by zhruba 200 miliónov eur išlo od Maďarska.

Čo tým myslí Európska únia? Že tu bude ešte štyri roky vojnový systém. 

Takže Brusel nemyslí len na mier v krátkodobom horizonte, ale predstavuje vojnový systém pre Európu z dlhodobého hľadiska,“ povedal. 

„Tento návrh je šokujúci (...) Nuž, právom je položená otázka, koľko ľudí zomrie počas štyroch rokov, čo financujeme dodávky zbraní 20 miliardami eur. A koľko Maďarov zomrie počas týchto štyroch rokov?" položil otázku.

Podčiarkol: posledných päťsto dní dokázalo, že na bojisku neexistuje riešenie tohto konfliktu a čím viac zbraní sa prepraví, tým vyšší bude počet obetí. 

"Preto žiadame Brusel, Berlín, Paríž a Washington, aby namiesto zbraní priniesli našim susedom mier," vyhlásil.

OTP vs. Ukrajina

Péter Szijjártó pripomenul, že z Európskeho mierového rámca sa doteraz minulo 5,6 miliardy eur na financovanie dodávok zbraní, teraz chcú schváliť ďalších 500 miliónov eur, no vláda s tým nebude súhlasiť, kým Ukrajina nevyškrtne najväčšiu maďarskú banku OTP zo zoznamu medzinárodných sponzorov vojny.

Nie sú ochotní rokovať, pokiaľ je OTP na zozname medzinárodných sponzorov vojny.

“ Nehovoriac o tom, že Európska komisia nedávno priznala, že jej došli peniaze a požiadala o ďalších 50 miliárd eur na podporu Ukrajiny. Aj teraz žiadajú 20 miliárd eur na dodávky zbraní, takže hovoríme o 70 miliardách eur a nikde nie je účtovníctvo, výkaz doteraz vynaložených peňazí,“ dodal . 

Zdôraznil tiež, že v minulom roku stovka najväčších západných spoločností zaplatila v Rusku na dani z príjmu právnických osôb 3,5 miliardy dolárov, pričom na ukrajinskú čiernu listinu sa dostala OTP, ktorá má na ruskom bankovom trhu podiel 0,16 percenta.

Minister sa dotkol aj toho, že niektorí účastníci trochu kritizovali stredoeurópske krajiny za zavedenie obmedzení na dovoz ukrajinského obilia. Zdôraznil: podstatou dohody bolo, že obilie sa môže prepravovať z Ukrajiny do Afriky a na Blízky východ, aby sa predišlo humanitárnym krízam, a nie, že sa plodiny budú predávať v strednej Európe.

"Čo najdôraznejšie som odmietol akékoľvek podozrenie, ktoré obviňovalo Stredoeurópanov z blokovania akýchkoľvek dodávok." - povedal a poukázal na to, že Maďarsko dokonca realizovalo investície do infraštruktúry na rozšírenie prekládkovej kapacity.

Péter Szijjártó v odpovedi na novinársku otázku týkajúcu sa uznesenia Európskeho parlamentu o zrušení práva veta členských krajín zdôraznil, že podľa zmlúv musia s rozhodnutiami súhlasiť všetky strany v strategických veciach. 

"A tí, ktorí od nás požadujú európske hodnoty, tí, ktorí od nás požadujú právny štát a rešpektovanie zmlúv, by teraz bez problémov prepísali zmluvy z vlastného záujmu," povedal . Podobne reagoval na kauzu protestov proti budúcoročnému maďarskému predsedníctvu EÚ s tým, že poradie rotujúcich pozícií je vopred určené.

„A tieto pravidlá nehovoria nič o tom, že následné predsedníctvo musí súhlasiť s akýmkoľvek percentom vecí diktovaných veľkými členskými štátmi alebo s každým krokom liberálneho mainstreamu. O tom je Európska únia, sme rôznorodí,“ povedal.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik