Matúš Šutaj Eštok: NIEČO NEUVERITEĽNÉ! Partička kovbojov...(FOTO)
20 | 07 | 2023 I Gabriela Fedičová

O otvorenej vzbure vedenia polície v priamom prenose informuje na sociálnej sieti poslanec NR SR, Matúš Šutaj Eštok, člen strany HLAS - SD.

Matúš Šutaj Eštok (HLAS - SD), reaguje na tlačovú konferenciu, ktorú zvolalo vedenie Policajného zboru.

"Toto je tlačovka vedenia policajného zboru alebo novej politickej strany?" Pýta sa Šutaj Eštok.

"To je niečo neuveriteľné," dodáva.

"Partička kovbojov v slušivých bielych košieľkach vysvetľuje dôvody, prečo vďaka totálnemu zlyhaniu prezidentky a premiéra odpálila svojho nadriadeného - ministra vnútra. Vedenie polície sa vďaka Lipšicovi, Mikulcovi, Matovičovi a Hegerovi totálne vymklo spod civilnej kontroly a zasahuje do politiky spôsobom, ktorý na Slovensku nikdy doteraz neexistoval," vyvetľuje poslanec NR SR, Šutaj Eštok, Hlas - SD.

"P.S. A čože na to PS? Nič? Nemajú názor či ho len nemôžu povedať - že presne takto si po voľbách predstavujú spravovanie štátu?" Pýta sa ďalej.

Hamran sa na tlačovej konferencii vyjadril nasledovne

Postup vedenia Policajného zboru (PZ) nebol premyslený nátlakový krok, ktorého iniciátori čakali na to, že "niekto povolí", ale rozhodnutie založené na princípoch a snahe držať sa ich. V súvislosti s rozuzlením názorových stretov medzi exministrom vnútra Ivanom Šimkom a vedením polície to uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii prezident PZ Štefan Hamran.

"Nebol to žiadny meisterstück (majstrovský kúsok), ako to nazval pán exminister, príbeh je oveľa jednoduchší – boli to princípy, na ktorých sme sa rozhodli budovať PZ, a ktorých sa budeme držať," uviedol Hamran. Priznal "neprekonateľné názorové nezhody" s exministrom, i napriek tomuto nesúladu však označil diskusie so Šimkom i rozchod oboch strán za korektný.

Policajný šéf opätovne vyčítal exministrovi statusy, v ktorých vidí spochybňovanie práce polície i systému, ktorý je v policajnom zbore nastavený. "Upozornil som ho, že práve takéto statusy spochybňujú dôveru v políciu," uviedol Hamran. Sklamaním pre neho bolo, že exminister bez reálnych argumentov trval na opodstatnenosti svojich statusov, ktoré napísal po vražde v Dubnici nad Váhom. "Keď som si vypočul, že si za nimi stojí a v budúcnosti by konal rovnako, pochopil som, že táto spolupráca asi nebude možná," upozornil. Postup Šimka mal byť spúšťačom pre Hamranových kolegov, aby zvažovali odchod z polície.

Naštrbením dôvery pre prezidenta PZ mali byť aj Šimkove snahy o informácie z prebiehajúceho vyšetrovania, pričom podľa Hamrana ich chcel Šimko získať v prítomnosti štátneho úradníka, spojeného s osobou, ktorá figurovala v onom prípade. "Prvýkrát som vtedy nesplnil pokyn nadriadeného, odmietol som na takéto stretnutie ísť," zdôraznil.

Dočasne poverený šéf Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Peter Juhás sa na tlačovej konferencii vyjadril aj k Šimkovým slovám o tom, že skutočným dôvodom napätia bolo jeho rozhodnutie nepodpísať personálnu nomináciu trestne stíhaného policajta do funkcie na policajnej inšpekcii. Juhás tvrdí, že Šimko s personálnym návrhom spočiatku nemal problém, výhrady vyslovil až neskôr, v čom Juhás vidí možné politické tlaky. Bývalému ministrovi priamo vyčíta, že chcel predmetnú personálnu nomináciu riešiť mimo pôsobnosť PZ. "O tejto veci sa chcel radiť s generálnym prokurátorom SR Marošom Žilinkom, s čím som ja nemohol súhlasiť," uviedol Juhás.

Šimko skončil vo funkcii ministra vnútra v stredu 19. júla. Návrh na odobratie poverenia odôvodnil premiér Ľudovít Ódor naštrbenou dôverou medzi Šimkom a vedením polície. Prezidentka Zuzana Čaputová akceptovanie návrhu vysvetlila snahou neohroziť personálnu stabilitu v PZ, zároveň odmietla, že by konala na niekoho nátlak. Vedením rezortu je poverený predseda vlády.

Polícia obvinila poslanca Národnej rady SR. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to bez uvedenia ďalších podrobností uviedol prezident Policajného zboru (PZ) Štefan Hamran.

"V týchto dňoch sme obvinili poslanca Národnej rady SR, je to nová informácia, na ktorej sme sa dohodli s vyšetrovateľom, že ju môžeme dať von. V súčasnosti sa doručuje obvinenie," uviedol Hamran.

Bližšie okolnosti prípadu neprezradil.

"Informujem o tom, aby bolo jasné, že polícia funguje tak ako má, a chránime verejný záujem bez ohľadu na to, voči komu je vyšetrovanie vedené," povedal šéf polície na tlačovej konferencii, na ktorej sa primárne vyjadroval k rozuzleniu sporu a názorových stretov s exministrom vnútra Ivanom Šimkom.

Rýchla správa! Polícia obvinila poslanca Národnej rady SR
Polícia obvinila poslanca Národnej rady SR. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to bez uvedenia ďalších podrobností uviedol prezident Policajného zboru (PZ) Štefan Hamran. "V týchto dňoch sme obvinili poslanca Národnej rady SR, je to nová... Čítať ďalej
20 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik