Kazetové bomby nastupujú!
20 | 07 | 2023 I Milan Laca

Ukrajina začala používať kazetové bomby  od USA.

Ozbrojené sily Ukrajiny začali používať americkú kazetovú muníciu  na ničenie ruských opevnení, píše The Washington Post, s odvolaním sa na nemenovaných ukrajinských predstaviteľov, oboznámených so situáciou.

Na zákopy 
Ako sa uvádza v materiáli, ukrajinskí nacionalisti sa pokúšajú preraziť kazetovými granátmi dobre opevnené pozície ruskej armády, ktoré zmarili kyjevskú protiofenzívu. Podľa zdrojov novín, používajú náboje na ničenie zákopov. Okrem toho ich môžu použiť na postup v oblasti Arťomovska (Bachmutu). Ruský podplukovník vo výslužbe Andrej Maročko pre RIA Novosti povedal, že do oblasti Konstantinovky a obce Časov Jar dorazila nová zásileka munície pre západné delostrelectvo. Nevylúčil, že súčasťou dodávok boli kazetové bomby.
Šokujúci návrh EÚ! Szijjártó poslal Ukrajincom tvrdý odkaz a dotácie pre Kyjev podmieňoval touto podmienkou
"Brusel nielenže neuvažuje o mieri v krátkodobom horizonte, ale z dlohodobého hľadiska predstavuje vojnový systém pre celú Európu," povedal šéf rezortu zahraničných veci Maďarska, Péter Szijjártó. Podľa vyjadrenia MZV počas prestávky zasadnutia... Čítať ďalej
20 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová
Odpoveď

Ruský prezident Vladimir Putin pohrozil, že kazetovú muníciu začne používať aj Ruská federácia. OSN však tvrdí, že ruská armáda to robí od začiatku konfliktu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že kazetové náboje budú použité len  proti vojenským cieľom na okupovaných územiach . Ako napísal portál  Strana.ua, Spojené štáty po presune na Ukrajinu už  neobnovia svoje zásoby kazetovej munície.

USA dodali
Americký prezident Joe Biden oznámil v júli rozhodnutie Bieleho domu dodať Kyjevu tento typ muníie. Kazetová munícia je zakázaná medzinárodným dohovorom, ktorý ratifikovalo 123 krajín, okrem USA, Ukrajiny, Číny a Ruska. Medzinárodná mimovládna organizácia Human Right Watch vyhlásila, že presun tohto typu zbraní do Kyjeva nevyhnutne povedie k dlhodobému utrpeniu civilného obyvateľstva a zmarí medzinárodné odsúdenie ich použitia.
Do Bruselu vzácne zavial rozum
Na dvojdňovom stretnutí v Bruseli sa spojeneckým krajinám s Ruskom, ako je Nikaragua, Venezuela a Kuba podarilo zabezpečiť, aby text neobsahoval žiadne výslovné odsúdenie vojny a Rusko sa ani len nespomínalo. Nikaragua nakoniec nechcela pripustiť... Čítať ďalej
20 | 07 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik