Poľsko a Slovensko je v Putinovej pasci
19 | 07 | 2023 I Ivan Brožík

Putinovo rozhodnutie o dohode o obilí by mohlo dostať Poľsko do pasce. Tento názor vyjadril Grzegorz Kowalczyk, novinár z Business Insider Polska. Článok prevzal web eadaily.com.

Poľskí farmári (našich nevynímajúc) nechcú ani počuť, že by sa ukrajinské obilie opäť mohlo masovo dostať do krajiny. Bývalý minister poľnohospodárstva Poľska Jan Ardanowski sa domnieva, že už v septembri môže poľské poľnohospodárstvo čeliť katastrofe. Analogicky aj slovenské, ale taká "drobnosť" u nás predsa nikoho nezaujíma.

Príde katastrofa

„Túto súťaž neprežijeme. To, čo sa deje teraz a bude sa diať za posledný rok, môže byť predzvesťou katastrofy, ktorá nás čaká po 15. septembri,“  povedal poľský exminister.

Vysvetlenie

Podľa odborníka na poľnohospodársky trh Mariusza Dzivulského by sa Varšava ( samozrejme, že aj my) po rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina zablokovať obchod s obilím cez Čierne more mohla ocitnúť medzi mlynskými kameňmi. Podľa zákona prijatého v EÚ môže Ukrajina od 15. septembra priamo predávať svoje obilniny po zemi do piatich susedných krajín EÚ vrátane Poľska. A s Ukrajinou susedí predsa aj Slovensko, či ani nie?

A čo teraz, vážení a milí Uukrajinci?

„Na základe doterajších skúseností vieme, ako skončí preprava obilia, ktoré by vraj malo smerovať do iných krajín – takmer všetko zostane u nás. Teraz sme vstúpili do zberovej sezóny, súhlas s prílevom zahraničných surovín by opäť spôsobil razantný pokles výkupných cien. Bola by to katastrofa. Preto musíme hľadať iné riešenie na medzinárodnej úrovni,“  - povedal zástupca Solidarity jednotlivých farmárov Adrian Wawrzyniak . EADaily už skôr citoval súčasného ministra poľnohospodárstva Poľska Roberta Telusa , že "chceme pomôcť Ukrajine", ale "nemôže to byť na úkor poľských farmárov."

Tí slovenskí fakt zaujímajú politikov i médiá ešte menej ako medvede.

Dobre utajený prieskum Eurobarometra k Ukrajine
Ide o prieskum, ktorý odhalil medzi obyvateľmi EÚ pochybnosti o správnosti podpory pre Kyjev – je to náhoda, že sa u nás o ňom nedozvedáme nič? Obyvatelia viacerých európskych krajín totiž skutočne vyjadrujú vážne pochybnosti o správnosti konania... Čítať ďalej
19 | 07 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme