Klamstvá „patetického a nebezpečného“ samitu NATO
20 | 07 | 2023 I Ivan Brožík

Alebo "varovanie pred rizikom jadrového konfliktu od bývalého talianskeho veľvyslanca" Fabia Giuseppe Carlo Carisia. V podobe komentára ich uverejnil web vtforeignpolicy.com.

Redakcia HD preberá kompletný text z citovaného zdroja.

Úvod k textu -. situácia v Taliansku

„Na rozdiel od talianskej premiérky Giorgie Meloniovej, ktorá vstúpila do Rockefellerovej  zbrojnej lobby, ktorej prezidentom bol jej minister obrany Guido Crosetto, existujú diplomati, ktorým skutočne záleží na osude Talianska a nechcú riskovať, že zaplatia vysokú cenu. A to podporovaním "vojnového podnikania" zbrojárskych elít, NATO, Európskej únie a USA.

Zatiaľ čo Meloniová potvrdzuje, že jej vláda je ochotná podporovať Ukrajinu donekonečna, podpredseda vlády Antonio Tajani, minister zahraničných vecí dúfa, že Kyjev sa pripojí k Atlantickej aliancii. Európska komisia schvaľuje predbežný návrh ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine za pol miliardy eur, prezieravý taliansky diplomat Fabio Giuseppe Carlo Carisio však odsudzuje klamstvá nedávneho samitu NATO vo Vilniuse, signalizuje „patetický a nebezpečný“ postoj a rovnako ako kardinál Matteo Zuppi, predseda Konferencie talianskych biskupov, vyvoláva poplach s poukazovaním konkrétne riziko jadrového konfliktu.

Tu je jeho rozhovor poskytnutý ruskej tlačovej agentúre TASS.

Spojené štáty americké a NATO na samite vo Vilniuse preukázali „politickú nezodpovednosť a cynizmus“ v kombinácii s klamstvami, pričom obmedzili činnosť Aliancie ako organizácie, zameranej na udržanie mieru a zároveň navrhli pokračovať v konflikte s jadrovou mocnosťou, Ruskom, povedal v rozhovore pre agentúru TASS diplomat Alberto Bradanini.

Vilnius? Úbohosť!

„To, čo vzišlo zo summitu NATO vo Vilniuse, bolo úbohé a nebezpečné. Predovšetkým preto, že bol plný vykonštruovaných lží, NATO má totiž brániť mier a stabilitu, nie podporovať americkú imperiálnu patológiu, nastoliť unipolárnu nadvládu a vyžmýkať z Európy ešte viac bohatstva a prosperity ako v minulosti,“ povedal taliansky diplomat.

Exorcizmus novoveku

Bradanini v záverečnom dokumente upozornil na také alarmujúce signály, ako je označenie niektorých ďalších krajín, ktoré údajne predstavujú hrozbu pre demokraciu na Západe.

„Závery tohto summitu sú nebezpečné aj preto, že vo veľavravnom a nezrozumiteľnom texte (11 256 slov plných ideológie, predsudkov a klamstiev) záverečného dokumentu sú okrem Ruska a Bieloruska uvedené aj ďalšie krajiny, ďaleko mimo zóny severného Atlantiku. Preferujú údajne záujmy, ktoré by mohli ohroziť nielen mier, ale aj demokraciu v Kráľovstve dobra, teda na Západe. Hovoríme o Číne, Severnej Kórei a Iráne, ktoré sa podľa definície Billa Clintona nechcú podriadiť unipolárnej nadvláde jediného nenahraditeľného národa na svete,“ pokračoval a zopakoval, že USA majú 800 vojenských základní na celom svete.

Bez kompromisu to nepôjde

Diplomat sa domnieva, že na dosiahnutie mieru je nevyhnutný kompromis, ako nás učí história všetkých minulých vojen.

Ak by bol mier ústredným bodom diskusie vo Vilniuse, mali by sme kompromisný návrh, na ktorom by sme pracovali, nie nástojčivú požiadavku stiahnuť ruské jednotky z ukrajinských území, čo by sa rovnalo požiadavke, aby Rusko priznalo porážku, hoci dominuje na bojisku, okrem iného,“ pokračoval diplomat.

„Niektorí povedia, že je to nespravodlivé. História posúdi, vždy učila, že vojny sa končia kompromisom, ak sa neskončia úplnou porážkou jednej strany. Ako však zdôrazňujú vplyvní pozorovatelia, nemožno uvažovať o porážke Ruska, krajiny, ktorá vlastní 6000 jadrových hlavíc. NATO napriek tomu chce, aby vojna pokračovala aj za cenu životov všetkých Ukrajincov, čím potvrdzuje svoju politickú nezodpovednosť a cynizmus a vyhlasuje sa za pána sveta,“ povedal Bradanini.

Vedeli, čo sa stane, ak...

Zopakoval, že mnohí prominentní politici a pozorovatelia vrátane Henryho Kissingera, Noama Chomského, Harley Schlanger, Scotta Rittera a dokonca aj šéfa CIA Williama Burnsa, keď bol veľvyslancom v Rusku, predpovedali Ruskú reakciu, ak sa NATO priblíži k Ukrajine.

Spomenul aj vyjadrenia bývalej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej z roku 2008, ktorá varovala, že prijatie Ukrajiny do NATO povedie k vojne s Ruskom. V tejto súvislosti upozorňuje na priznanie, že Minské dohody o urovnaní konfliktu na Donbase, ktorých realizáciu garantovali Berlín a Paríž, slúžili len na získanie času na vyzbrojenie Kyjeva a na jeho prípravu na konfrontáciu s Ruskom.

Pripomenul tiež vyhlásenie ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, že dodávka stíhačiek F-16 na Ukrajinu by Moskva podľa ruskej strategickej doktríny považovala za jadrovú hrozbu, keďže tieto lietadlá môžu niesť jadrové hlavice.

"Vynára sa jediná otázka - uvedomujú si títo páni, že privádzajú svet na okraj priepasti?" spýtal sa diplomat.

________________________________

Redakcia HD uverejnila názory talianskeho diplomata v kontexte, v akom ich povedal pre agentúru TASS.

...a znova o vojenskej podpore Kyjeva
Šéf Pentagonu otvoril "Rammstein": Teraz je kľúčový moment vo vojne. Americký minister obrany Lloyd Austin, ktorý otvoril 14. stretnutie kontaktnej skupiny pre otázky obrany Ukrajiny online, vyhlásil, že spojenci sa nezastavia, kým Ukrajina... Čítať ďalej
19 | 07 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik