Kedy už sa začne slovenská vláda zaoberať Slovákmi? (VIDEO)
19 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Robert Kaliňák (Smer-SSD) nie je spokojný s tým, že slovenské ozbrojené sily nakupujú techniku, ktorú si vieme vyrobiť aj sami. „Ak niečo robiť vieme, tak to robme a nenakupujme to od niekoho iného,“ konštatuje na margo nákupu vozidiell 4x4, ktoré ide Slovenská republika nakupovať.

Okrem toho, že Kaliňák upozorňuje na nevýhodný nákup techniky, ktorú si vieme vyrobiť aj na Slovensku, upozorňuje na fakt, že servis americkej techniky nás vyjde veľmi draho, keďže naše a ich produkty nie sú kompatibilné. Problém vidí aj v skutočnosti, že budeme dávať na zbrojenie viac peňazí, ako si môžeme dovoliť.   

Toto nie je z hlavy odborníka

Výber štvorkoliek kritizoval aj gen. v.v. Jozef Viktorín, podľa ktorého je výber vozidiel natoľko absurdný, že je ťažké uveriť, že mal odborný charakter. No a v týchto absurditách ešte z dielne Naďa pokračuje aj prezidentkina vláda na čele s Ódorom. Ekonóm Ódor sa podpíše pod absolútny ekonomický nezmysel, ktorý je okrem toho priamo namierený proti slovenským firmám. "Bravó! Treba ešte väčší dôkaz o protislovenskej orientácii aktuálnych 'mocných'?"

Jaro Naď dal ďalšiu RIADNU FACKU obrannému priemyslu Slovenska
Ministerstvo obrany (MO) SR obstará za financie z fondu USA 160 ľahkých taktických viacúčelových vozidiel (JLTV) 4x4. Cena kontraktu je približne 172,9 milióna eur. Zámer v stredu schválila vláda. Toľko oficiálna informácia. No Slovensko si takéto... Čítať ďalej
15 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Na Slovensku minimálne tri firmy

Za najväčší problém však považuje fakt, že o prácu pripravujeme celé množstvo ľudí, ktorí by práve tieto vozidlá vedeli vyrobiť. USA pritom vyrábajú množstvo inej techniky, ktorú my na Slovensku vyrobiť nevieme a potrebovali by sme ju. Kaliňák pritom menuje, že minimálne tri firmy vedia štvorkolky vyrobiť.

Nie výroba bude problém

Kaliňák pri amerických štvorkolách vidí ako problém ich servis vzhľadom na to, že v USA je celkom iný systém náhradných dielov, používajú celkom inú meraciu sústavu. Prevádzka takéhoto vozidla podľa neho v priebehu niekoľkých rokov dosiahne jeho cenu.

„My týmto nákupom pripravíme napríklad dvesto ľudí o prácu na päť rokov,“ konštatuje Kaliňák.

Je na to riešenie

Robert Kaliňák pritom hovorí, že suverénna vláda by mohla poďakovať za ponuku, ale zároveň požiadať, aby sme si sami vybrali to, čo potrebujeme. Dozbrojenie armády po tom, čo ju vlády OĽaNO odzbrojili, bude podľa neho trvať 10-20 rokov.

„Ak táto vláda nechce mať seriózny problém, táto zmluva (na štvorkolky, pozn. red.) musí byť zrušená, pretože Naďovi je to jedno, ale v tomto prípade urobia záväzok za vládu, ktorá je mesiac pred voľbami a nemá mandát. To je nie len porušenie práva,“hovorí Kaliňák.

Politológ odkazuje Čaputovej a jej priaznivcom: TOTO nie je riešenie krízy! (VIDEO)
Riešením krízy v Európe nie je zbrojenie a rozširovanie NATO, ale nová bezpečnostná architektúra. Skonštatoval to vo svojom komentári na sociálnej sieti historik a politický analytik Eduard Chmelár. Názor Eduarda Chmelára prinášame v plnom... Čítať ďalej
15 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Dve percentá a viac

Robert Kaliňák tiež kritizuje fakt, že v ťažkej, postcovidovej dobe sme sa ako krajina zaviazali dávať na zbrojenie o päťsto miliónov viac, kvôli konfliktu, ktorý sa nás až tak netýka.

„Rozhodnutie, že dve percentá sú minimum, je katastofou, to sú stovky miliónov, na ktoré je lepšie použitie,“ zhodnotil záver samitu vo Vilniuse, ktorý nám priniesla prezidentka Čaputová.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik