Do Bruselu vzácne zavial rozum
20 | 07 | 2023 I Ivan Brožík

Na dvojdňovom stretnutí v Bruseli sa spojeneckým krajinám s Ruskom, ako je Nikaragua, Venezuela a Kuba podarilo zabezpečiť, aby text neobsahoval žiadne výslovné odsúdenie vojny a Rusko sa ani len nespomínalo. Nikaragua nakoniec nechcela pripustiť ani minimálny kompromis. Dôvodom podľa diplomatov bolo, že sa nehovorilo o  „potrebe spravodlivého a udržateľného mieru“. Informuje web orf.at.

EÚ chcela Moskve vyslať bojovný odkaz

Cieľom EÚ bolo uznesením summitu vyslať jasný odkaz ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Malo by mu byť z uznesenia jasné, že je stále viac izolovaný vo svetovom spoločenstve a musí sa obávať ďalších ekonomických nevýhod, ak bude agresívna vojna pokračovať. 

Konsenzus len o ľudskom utrpení

Nakoniec sa podarilo "len" spoločne konštatovať, že prebiehajúca vojna proti Ukrajine spôsobuje obrovské ľudské utrpenie a napríklad zväčšuje existujúce zraniteľné miesta v globálnej ekonomike.

Iba odvolávky na rezolúcie OSN

Skutočnosť, že väčšina účastníkov summitu odsúdila Rusko za útočnú vojnu, bola objasnená len nepriamo s odkazom na príslušné rezolúcie Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov. V nich bolo Rusko naposledy požiadané o stiahnutie sa z Ukrajiny vo februári. Vo februári zaň hlasovalo 141 zo 193 členských štátov Organizácie Spojených národov.

Stredoamerická Nikaragua bola v tom čase jednou z iba siedmich krajín, ktoré hlasovali proti prijatiu rezolúcie. Kuba sa zdržala hlasovania a Venezuela nehlasovala. Na summite v Bruseli sa zúčastnili najvyšší politickí predstavitelia zo 60 krajín – z Južnej Ameriky okrem iného brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva a argentínsky prezident Alberto Fernandez.

...a znova o vojenskej podpore Kyjeva
Šéf Pentagonu otvoril "Rammstein": Teraz je kľúčový moment vo vojne. Americký minister obrany Lloyd Austin, ktorý otvoril 14. stretnutie kontaktnej skupiny pre otázky obrany Ukrajiny online, vyhlásil, že spojenci sa nezastavia, kým Ukrajina... Čítať ďalej
19 | 07 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik