ZMOS reaguje na vyhlásenie Ľudovíta Ódora: Hry na to, komu zostane v rukách Čierny Peter...
18 | 07 | 2023 I Gabriela Fedičová

Združenie miest a obcí Slovenska sa ohradzuje voči vyjadreniu predsedu vlády SR Ľudovíta Ódora, ktorý včera naznačil, že niektoré združenia obcí sa snažia politizovať problém vyplatenia kompenzácií za zvýšené ceny energií pre mestá, obce a samosprávne kraje.

Vyhlásenie Združenia miest a obcí Slovenska k vyjadreniu predsedu vlády SR Ľudovíta Ódora preberáme v plnom znení.

Sám predseda vlády SR na rokovaní so ZMOS a SK8 dňa 29. júna 2023 akceptoval to, že združenia sa obrátia na poslancov Národnej rady Slovenskej republiky. Prostriedky na tento účel sú vyhradené v platnom štátnom rozpočte, vláda Ľ. Ódora ich však plánuje použiť na iné účely.

„ZMOS a SK8 nežiadajú od vlády SR ani euro navyše oproti schválenému a platnému štátnemu rozpočtu. Žiadame len jeho dodržanie a vyplatenie celej sumy, schválenej na kompenzácie samosprávam v platnom štátnom rozpočte, tak, ako nám to prisľúbil ešte predchádzajúci premiér Eduard Heger," zdôraznil predseda ZMOS Jozef Božik.

ZMOS chápe zložitú situáciu slovenskej vlády, ktorá musí nájsť zdroje na pokrytie neočakávaných výdavkov, vyplývajúcich z rozhodnutí, prijatých Národnou radou Slovenskej republiky. Na druhej strane ZMOS očakáva, že vláda odborníkov bude hľadať systémové a odborné riešenia a neprikročí k tomu, čo robili vlády pred ňou: že pri akomkoľvek probléme siahne na rozpočty samospráv a nechá ich zaplatiť rozhodnutia, za ktoré nenesú žiadnu zodpovednosť.

Bola to vláda...

„Bola to vláda SR, ktorá minulý rok prijala rozhodnutia, ktoré silno zasiahli do rozpočtov miest, obcí a krajov. Vyrokovali sme aspoň minimálne čiastočné kompenzácie. A tento rok chce vláda vziať obciam, mestám a krajom ešte aj tieto minimálne a čiastočné kompenzácie, aby z peňazí určených pre samosprávu zaplatila ďalšie nedomyslené opatrenia, schválené na centrálnej úrovni. Samospráva už ale naozaj nemá zdroje na to, aby bola bezodným mešcom na financovanie všetkého, čo si politici vo veľkej politike myslia. Chápeme ťažkú situáciu vlády SR. Na druhej strane však síce počúvame slová o pochopení ťažkej situácie obcí, ale skutky sa žiaľ javia byť opačné - presne tak, ako vždy v minulosti. Je čas, aby vláda odborníkov hľadala naozaj odborné riešenia problémov aj inde, než v peniazoch pre samosprávy," zdôraznil Jozef Božik.

ZMOS odmieta obvinenia z politizácie problému

O tom, že v prípade, ak obce, mestá a kraje nenájdu pochopenie u vlády SR, obrátia sa so žiadosťou o pomoc na parlament, informovali predsedovia ZMOS a SK8 predsedu vlády a ministra financií už na spoločnom rokovaní 29. júna 2023, pričom obaja prítomní členovia vlády akceptovali túto informáciu. ZMOS a SK8 sa následne obrátili na predsedov politických strán a všetkých 150 poslancov Národnej rady Slovenskej republiky so žiadosťou o podporu a o zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorá sa na základe tejto iniciatívy bude konať tento piatok. ZMOS a SK8 sa nespojili so žiadnou jednou konkrétnou politickou stranou a podnikli len legitímne kroky v rámci platného legislatívneho procesu, o ktorých členov vlády vopred informovali.

„Pevne verím, že vláda SR bude skutočne ochotná pokračovať ďalej v rokovaniach, nebude ich na poslednú chvíľu rušiť, ako sa minulý týždeň stalo len pár hodín pred plánovaným stretnutím s pánom predsedom vlády SR. A najmä dúfam, že snaha o nájdenie riešenia je úprimná, a že slová o politizácii nie sú v skutočnosti politikárčením a falošnou hrou v snahe zakryť, že vláda SR sa v skutočnosti samospráve plánuje otočiť chrbtom. Hier na to, komu zostane v rukách Čierny Peter, si samosprávy za posledné roky zažili mnoho - a vždy to boli mestá, obce a kraje, ktoré nakoniec prehrali. Od vlády odborníkov očakávame naozaj iný prístup, než návrat k politikárčeniu. ZMOS bol vo všetkých rokovaniach s úradníckou vládou transparentný a vopred dával na vedomie všetky svoje kroky. Vzhľadom na hrozivú finančnú situáciu najmä menších obcí, ale aj väčších miest, ktoré trpia napríklad na to, že počas Covidu ako jediné - na rozdiel od privátnych dopravcov - nemohli čerpať dotácie na MHD - ZMOS nemôže ustúpiť a prijať rozhodnutie, že za zlé rozhodnutia z veľkej politiky majú zas a znova platiť mestá, obce a kraje," dodal Jozef Božik.

Ódor sa vyjadril k požiadavke ZMOS

"Žiaľ, v tomto stave, keď máme nad rámec rozpočtu vyplatiť vyše 700 miliónov eur, nevieme prisľúbiť tieto peniaze, keďže možno na jeseň potom nebude na dôchodky alebo na zdravotnú starostlivosť," povedal prezidentkin predseda vlády Ódor s tým, že vláda obce a mestá požiadala o pozhovenie do polovice augusta, kedy budú jasný stav štátneho rozpočtu.  Veci podľa neho nepomáha ani politizácia problému. Rokovať však mieni aj naďalej.

"Žiaľ, ani ja nemám tlačiareň na peniaze a v rámci súčasných rozpočtových možností nie je možné zvýšiť pomoc pre samosprávy," dodal Ódor s tým, že aktuálne je vláda v situácii, kedy je možné, že buď vyplatí jesenné dôchodky, alebo pomôže samosprávam.

Čaputovej premiér v dileme: Buď nebudú jesenné dôchodky, alebo pomôžeme samosprávam
Spor samospráv s prezidentkinou vládou naberá na obrátkach. Po tom, čo premiér zrušil naplánované stretnutie, samosprávy reagovali kritikou, ktorú predseda vlády vníma ako politikárčenie. Podľa Eduarda Hegera úplne stačí „jeden podpis“, pretože... Čítať ďalej
18 | 07 | 2023 | Eka Balašková

ZMOS a SK8 našli u prezidentky SR pochopenie, majú sa stretnúť s premiérom

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala vedenie ZMOS a SK8 ohľadom riešenia problematiky vyplatenia kompenzácií za zvýšené ceny energií pre mestá, obce a samosprávne kraje.

„V Prezidentskom paláci sme dnes našli veľmi dôležitú podporu k téme, ktorú sme otvorili už v novembri minulého roka. Pani prezidentka zareagovala našu výzvu o stretnutie absolútne promptne. Termín sme dostali zo dňa na deň, za čo sa chcem poďakovať. Pani prezidentka bude iniciovať čo najskoršie stretnutie s premiérom, malo by sa tak stať ešte počas tohto týždňa,“ informoval na tlačovej besede v stredu 18. júla 2023 predseda SK8 Jozef Viskupič. Predmetom stretnutia s premiérom bude prerokovanie kompenzácie za vysoké ceny energií v hodnote 108 miliónov eur. „Aby záväzok, ktorý nám bol sľúbený, bol naplnený,“ doplnil Jozef Viskupič.

„Nečakal som, že po včerajšej tlačovej besede spolu s SK8 dostaneme také rýchle prijatie u pani prezidentky. Vážime si to. Stretnutie bolo maximálne konštruktívne a vecné. Naplnilo sa to, čo sme očakávali - že pani prezidentka má veľké pochopenie pre samosprávy,“ povedal predseda ZMOS Jozef Božik s tým, že vyplatenie sľúbených kompenzácie pre mestá, obce a samosprávne kraje je v tomto čase veľmi dôležité.

„V menších obciach hrozí, že nebudú mať na vyplatenie platov zamestnancov. Hrozí, že budú chýbať financie na zamestnancov materských škôl. Chceme, aby mali aj malé obce prísľub toho, že budú môcť normálne fungovať a plniť si svoje samosprávne funkcie,“ uviedla podpredsedníčka ZMOS a predsedníčka Komory obcí Božena Kováčová.

Podpredseda Komory miest Martin Chren zdôraznil, že mestá, obce a samosprávne kraje žiadajú vyplatiť len to, čo im bolo sľúbené a čo je aj schválené v štátnom rozpočte. „Nežiadame ani euro navyše. Vznikol veľmi nešťastný zvyk: politici na centrálnej úrovni schvália opatrenia, ktoré má potom platiť samospráva. Hlavne menšie obce sú dnes na úplnom okraji, na čo nás ich predstavitelia upozorňujú na Radách ZMOS. Väčšie obce a mestá si zrejme budú brať pôžičky na bežné výdavky, čo je cesta do pekla. Najväčšie mestá budú mať problém ešte s mestskou autobusovou dopravou. Situácia v samospráve je naozaj zlá. Nemôžeme si dovoliť platiť účty za nezodpovedných politikov,“ dodal Martin Chren.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik