Ukrajinské obilie: Poľsko a Maďarsko sa bránia, Česi môžu byť porazení!
18 | 07 | 2023 I Gabriela Fedičová

Rusko-ukrajinská dohoda o obilí, na ktorú dohliada OSN a Turecko, sa skončila. Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Ruská federácia dohodu neobnoví. Ekonóm Lukáš Kovanda varoval, že Putinov krok ovplyvní aj českých farmárov. Slovensko mlčí.

Ruský prezident Vladimir Putin rozhodol, že Rusko odstúpi od dohody o obilí s Ukrajinou. CNN poznamenala, že Putin tým preukázal schopnosť Rusov spôsobovať bolesť iným ďaleko za ich hranicami. Tento krok môže spôsobiť veľký hlad v Afrike, pretože Ukrajina a jej zásoby sú známe ako svetová obilnica. Ceny potravín by mohli v dôsledku Putinovho kroku prudko vzrásť, čo by predstavovalo problém pre amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý začína kampaň za znovuzvolenie a sotva si môže dovoliť návrat k vysokej inflácii, ktorá trápila amerických spotrebiteľov na svojom vrchole minulý rok.

Ekonóm Lukáš Kovanda však na Twitteri poukázal na ďalší problém
Ak Ukrajina nebude môcť prevážať cez Čierne more na Blízky východ, do Afriky a Ázie, môže sa pokúsiť vyvážať svoje dodávky po súši do EÚ. A to by mohlo výrazne znížiť ceny obilia na európskom trhu, čo by podľa Kovandu mohlo byť pre českých poľnohospodárov veľkým problémom.
 
"Situáciu môže zhoršiť skutočnosť, že ostatné krajiny Vyšehradskej štvorky sú agilnejšie ako Česká republika voči dovozu ukrajinského obilia a iných poľnohospodárskych plodín.  Na jar sa Poľsko, Maďarsko a Slovensko dohodli na zákaze alebo inom obmedzení dovozu ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov.  Minulý týždeň maďarský minister poľnohospodárstva, tiež v mene svojho poľského partnera, diskutoval s Tureckom o možnom otvorení nového čiernomorského koridoru pre vývoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov," povedal Kovanda.

 

"Maďarsko a Poľsko sa preto aktívne zasadzujú za riešenie situácie, pretože zaplavenie ich trhov ukrajinskou produkciou hrozí vytlačením nákupných cien maďarských alebo poľských poľnohospodárov na neudržateľne nízku úroveň. Českí poľnohospodári však môžu čeliť podobnému tlaku. A to najmä v prípade, že ostatné krajiny Vyšehradskej skupiny budú naďalej uplatňovať svoje zákazy a obmedzenia na dovoz ukrajinských výrobkov," dodal Kovanda na sociálnej sieti Twitter.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik