Kramplová z SNS: Udržme si slovenskú zvrchovanosť!
18 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Podpredsedníčka SNS Dagmar Kramplová na pozadí udalostí z uplynulých rokov pripomína, aké dôležité je nie len pripomínať, ale zvlášť udržať si vlastnú štátnu zvrchovanosť. Tú si každoročne pripomíname 17. júla. V tento deň v roku 1992 bola vtedy ešte Slovenskou národnou stranou prijatá deklarácia o štátnej zvrchovanosti slovenského národa.

Deklaráciu o zvrchovanosti prijala Slovenská národná rada (SNR) 17. júla 1992. Slováci si tento akt každoročne pripomínajú Vatrami zvrchovanosti, akú organizuje aj MO MS v Štrbe, kde bola pozvaná aj podpredsedníčka SNS Dagmar Kramplová, ktorá pripomína, že tohto podujatia sa pravidelne zúčastňoval aj gen. Lučanský. Na jeho účasť spomína aj organizátor tohto podujatia. Kramplová však pripomína, čo vlastne znamená tá „zvrchovanosť“.

Deklarácia o zvrchovanosti

„My, demokraticky zvolená Slovenská národná rada, slávnostne vyhlasujeme, že tisícročné úsilie slovenského národa o svojbytnosť sa naplnilo.

V tejto historickej chvíli deklarujeme prirodzené právo slovenského národa na sebaurčenie tak, ako to zakotvujú aj všetky medzinárodné dohody a zmluvy o práve národov na sebaurčenie.

Uznávajúc právo národov na sebaurčenie, vyhlasujeme, že aj my si chceme slobodne utvárať spôsob a formu národného a štátneho života, pričom budeme rešpektovať práva všetkých, každého občana, národov, národnostných menšín a etnických skupín, demokratické a humanistické odkazy Európy a sveta.

Touto deklaráciou Slovenská národná rada vyhlasuje zvrchovanosť Slovenskej republiky ako základ suverénneho štátu slovenského národa.“

Toto je znenie Deklarácie Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti Slovenskej republiky, ktoré bolo schválené Slovenskou národnou radou uznesením zo 17. júla 1992.

Deklaráciu o zvrchovanosti Slovenska prijali poslanci pred 29 rokmi
Slovenská národná rada (SNR) prijala Deklaráciu o zvrchovanosti Slovenskej republiky 17. júla 1992 v čase, keď bola SR ešte súčasťou Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) a prebiehali rozhovory českej a slovenskej reprezentácie o ďalšom... Čítať ďalej
17 | 07 | 2021 | tasr

Vatry zvrchovanosti

Pri tejto príležitosti sa podľa nastavenia vládnej moci každoročne v mnohých obciach Slovenska konajú Vatry zvrchovanosti. Táto tradícia je živá aj v podtatranskej obci Štrba, kde sa v tomto roku podujatia zúčastnila aj Dagmar Kramplová, podpredsedníčka SNS.

Na sociálnej sieti sa vyznala, že jej osobne je Štrba blízka a to nie len vďaka rodinným väzbám, či kontaktom.

Silná symbolika Štrby

„Štrba je jedným z dôležitých symbolov Slovenska a žiaľ, dnes má aj iný význam - je miestom narodenia slovenského generála Milana Lučanského, ktorý bojoval proti skutočnej mafii a ktorého nakoniec politická mafia pripravila o život,“ pripomína Kramplová, pričom práve generál Lučanský boj jedným z pravidelných účastníkov štrbských osláv zvrchovanosti SR. V takomto duchu sa niesol aj odkaz Vatry zvrchovanosti, ktorú v Štrbe zorganizoval Miestny odbor Matice Slovenskej. Kramplová pripomína, že pokračovateľom v tradícií návštev tohto podujatia pokračuje aj syn zosnulého generála, Adam.

Organizátor slávnosti

Michal Pavela, predseda MO MS je jedným z tých, ktorí sa na organizovaní Vatry zvrchovnosti v Štrbe podieľajú roky. Okrem toho bol aj veľmi dobrým priateľom a spolužiakom generála Lučanského.

"Bol vždy v centre pozornosti, nie kvôli svojej funkcii, ale charizme, ktorou si každého získal. Bol vtipný, veselý a veľmi dobrý rozprávač. Nikdy však nehovoril o svojej práci a ja som túto tému tiež neriešil. On si prišiel do Štrby oddýchnuť a nie sa zaoberať pracovnými povinnosťami,“ tvrdí Pavela.

Priateľ zosnulého generála: "Ani s odstupom času neverím, že spáchal samovraždu!"
Milan Lučanský pochádzal zo Štrby. Tu absolvoval aj základnú školu. Spomína na neho jeho spolužiak a najlepší priateľ Michal Pavela. Priateľstvo cez psy „Nechodili sme do jednej triedy, keďže Milan bol odo mňa mladší o 4 roky, ale po istom čase... Čítať ďalej
03 | 01 | 2022 | Eka Balašková

To však nie je len akési „ujúkanie pri vatre“

„Zvrchovanosť štátu je tou najdôležitejšou podmienkou pre život akéhokoľvek národa. Nie, nehovoríme tu len o formálnej právnej zvrchovanosti. Slovenská republika potrebuje okrem právnej zvrchovanosti aj hospodársku zvrchovanosť - je nemysliteľné, aby na slovenskom národe zarábali nadnárodné obchodné reťazce a rovnako je nemysliteľné, aby osudy našich mladých rodín boli závislé od úrokov na hypotékach od zahraničných bánk,“ pripomína význam zvrchovanosti Kramplová.

Štát vo vlastných rukách

„Zvrchovanosť znamená, že národ v plnej miere kontroluje to, že do jeho života nezasahuje nikto druhý - od bezprízorných cudzincov protiprávne prekračujúcich hranice až po zahraničných finančných gangstrov z nadnárodných bankových a finančných korporácií,“ upozorňuje tiež Kramplová a pripomína, že SR sa musí stať silným štátom, ktorý sa stará o svojich občanov.

Rača ZRUŠILA smerákov!
Bratislavská mestská organizácia Smeru-SD informovala, že oslava zvrchovanosti, ktorá sa mala uskutočniť dnes (17. júla) v amfiteátri v bratislavskej Rači, sa nakoniec nebude konať. "Priatelia, mrzí nás to, ale dnešná vatra a oslava sviatku... Čítať ďalej
17 | 07 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik